Пређи на садржај

Пређи на садржај

Суочавање са изазовима на једном посебном подручју

Суочавање са изазовима на једном посебном подручју

Суочавање са изазовима на једном посебном подручју

ЈЕХОВИНИ сведоци већ неколико деценија проповедају у резервату Навахо Индијанаца, који се налази на територији Аризоне, Новог Мексика и Јуте (САД). Он је на навахо језику познат као Динеј Бикеја (Навахо земља). Навахо Индијанци себе називају Динеј (људи), и једно су од најбројнијих северноамеричких индијанских племена. Има их више од 220 000.

Током свих тих година, припадници Навахо племена који су се занимали за Библију допринели су настанку скупштина Јеховиних сведока на том подручју. Данас у том резервату постоје четири скупштине — у градовима Туба, Кејинта, Кањон Кимс и Чинли. (Видите карту.) Све донедавно, свака од њих је имала своју Дворану Краљевства, изузев скупштине у Чинлију која је морала да се састаје у изнајмљеним учионицама. Ситуација се сада променила.

Дворана Краљевства за јединствено подручје

У суботу, 7. јуна 2003. године, посвећена је Дворана Краљевства у Чинлију. Говор за посвећење одржао је Герит Лош, члан Водећег тела Јеховиних сведока. У свом излагању је објаснио да број Дворана Краљевства широм света све више расте, и додао је да је потребно изградити још хиљаде дворана за потребе више од 94 600 скупштина. Такође је присутнима, којих је било 165, навео 15 разлога због којих треба да буду захвални што имају нову Дворану Краљевства, и објаснио је које користи доноси редовно присуствовање хришћанским састанцима. Завршио је молитвом за посвећење у којој је молио Јехову да благослови састанке који ће се одржавати у овом изврсном објекту.

Ова скупштина је некада била група која је била повезана са скупштином Кањон Кимс, удаљеном око 100 километара западно. Ови Сведоци сада имају задатак да проповедају добру вест о Божјем Краљевству на подручју површине 11 000 квадратних километара! Многи Навахо Индијанци живе у покретним кућицама или у хоганима, шестоугаоним или осмоугаоним боравиштима. Да би се дошло до многих забачених подручја, неопходно је возило с погоном на четири точка. То важи и за раштркане насеобине у Кањону де Шеј, фасцинантном делу подручја ове скупштине.

Кањон де Шеј — света земља Навахо Индијанаца

Висоравни у Аризони су познате по бескрајним видицима и путевима који као да нестају у даљини. Кањон де Шеј се налази свега неколико километара од Дворане Краљевства. Он кривуда 40 километара просецајући црвене стене чија је висина на почетку кањона 9 метара и полако расте све до 300 метара. Сваке године се хиљаде туриста сјати у ово подручје, које спада у споменике природе. Овај кањон, као и Кањон дел Муерто, Навахо Индијанци сматрају светом земљом. Неке породице овде живе одвојене од света у својим хоганима направљеним од дрвета и блата. Па ипак, и до њих су дошли Јеховини сведоци који им доносе библијску литературу на њиховом језику.

Да би особа ушла у овај кањон мора да је води овлашћени водич који је Навахо Индијанац. Неки посетиоци пешаче, други иду на коњима, али већина путује теренским возилима. Ова возила су неопходна током кишне сезоне зато што често треба прелазити преко речне бујице Чинли Вош. Водичи такође знају како да избегну живи песак у који понекад упадне коњ или камионет. Али зашто је Кањон де Шеј тако занимљив?

Историја овог кањона је у виду цртежа забележена на стрмим, стеновитим литицама. Археолози верују да су чувене насеобине на овим литицама, које су смештене у великим, отвореним пећинама на спољној страни литица, настале између 350. н. е. и 1300. н. е. Можда је најпознатија оваква насеобина Рушевина Беле куће, која је тако названа због белог зида једне од кућа. Око 1300. н. е. напустили су је Анасази (навахо име за „древне непријатеље“). Верује се да су Навахо Индијанци дошли у ово подручје тек у 18. веку.

Ако будете имали прилику да посетите Кањон де Шеј, док се будете возили Навахо путем број 7, запазићете код једне кривине на том путу, недалеко од овог Споменика природе знак на ком на навахо и на енглеском језику пише Дворана Краљевства Јеховиних сведока (Jiihōvah Yádahalne’í biKingdom Hall и Kingdom Hall of Jehovah’s Witnesses). Слободно се зауставите и посетите је.

[Мапе на 22. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

КОЛОРАДО

НАРОД НАВАХО

АРИЗОНА

СПОМЕНИК ПРИРОДЕ КАЊОН ДЕ ШЕЈ

Чинли

Кејинта

Туба

ХОПИ НАРОД

Кањон Кимс

НОВИ МЕКСИКО

ЈУТА

[Слика на 23. страни]

Археолози сматрају да је вероватно велики број породица народа Анасази живео у овој кући на литици

[Слика на 24. страни]

Хоган

[Слика на 24. страни]

Кањон дел Муерто

[Слика на 24. страни]

Паукова стена у Кањону де Шеј