Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје име на старим здањима

Божје име на старим здањима

Божје име на старим здањима

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

Током векова, на врховима брда широм Европе ницале су цркве и манастири. Та древна здања грађена су у различитим стиловима, почев од средњовековног романског, с типичним масивним зидовима и заобљеним сводовима, па до китњастог и упадљивог барока који се развио вековима касније. Занимљиво је да се у многим од ових грађевина може наћи тетраграм — четири хебрејска слова која представљају Божје лично име.

На пример, у Словенији се налази Стична, један од најстаријих цистеритских манастира. Изграђен је 1135, само око 40 година након што је у Француској основан цистеритски монашки ред. Иако је више пута реновиран, задржао је првобитни романски стил, уз неке барокне детаље. Његову унутрашњост красе многобројне слике и статуе, а олтар је с једне стране украшен великим златним словима тетраграма која се налазе унутар сребрног венца.

Град Словењ Градец се први пут спомиње у историјским записима још у 10. веку. У њему је 1419. године изграђена готска црква с болницом. Цео један унутрашњи зид те грађевине прекрива фреска из 15. века на којој је приказано 27 библијских догађаја. Први од њих је Лазарево ускрсење, а последњи Пентекост. На другом месту у истом здању, може се видети Божје име исписано црним хебрејским словима на златној подлози.

У североисточном делу земље налази се град Радовљица. У 15. веку, то је било мало насеље окружено зидинама и шанцем, у којем се налазио само замак, црква и неколико других грађевина. На једном од црквених олтара истиче се златна плоча с тетраграмом.

У близини села Подчетртек, налази се древни манастир који потиче из 17. века. У овом манастиру, пажљиви посматрач ће запазити једну фреску коју краси Божје име.

Тетраграм се може видети и у многим другим старим словеначким здањима. Захваљујући томе, док се диве вештини занатлија и уметника из прошлости, туристи могу сазнати да је људима који су живели у прошлим временима било познато Божје име.

[Слика на 31. страни]

Олтар у манастиру Стична

[Слика на 31. страни]

Унутрашњост цркве Светог духа у Словењ Градецу

[Извор]

Словењ Градец — Црква Светог Духа, Словенија