Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да нађем више времена за домаће задатке?

Како да нађем више времена за домаће задатке?

Млади питају. . .

Како да нађем више времена за домаће задатке?

„Идем у завршну годину средње школе, и осећам огроман притисак... Треба да припремим мноштво реферата и других задатака. То је озбиљан проблем, јер немам времена да их све урадим“ (једна 18-годишњакиња).

ДА ЛИ осећаш да си затрпан гомилом домаћих задатака које мораш да урадиш свако поподне? Ако је то случај, онда ниси једини. „Школе широм земље теже ка томе да повећају стандарде — како би њихови ученици постизали што боље резултате на тестовима — и зато повећавају број домаћих задатака“, наводи се у једном новинском извештају из Сједињених Држава. „У неким деловима земље, средњошколци кажу да сваке вечери проводе више од три сата радећи домаће задатке. Једно истраживање Универзитета у Мичигену, показује да ученици данас имају и до три пута више домаћих задатака него што је то био случај пре 20 година.“

Нису само ђаци у Сједињеним Државама оптерећени обимним домаћим задацима. На пример, док неких 30 посто 13-годишњака у тој земљи каже да им је потребно више од два сата дневно за домаће задатке, у Тајвану и Кореји та бројка је 40, а у Француској преко 50 процената. „Понекад сам заиста под стресом кад ми се нагомила градиво“, жали се Кети, студенткиња из САД. Слично осећају и Мерилин и Белинда, које похађају школу у Марсеју, у Француској. „Често проведемо више од два сата увече радећи домаће задатке“, каже Мерилин. „Кад имате и друге обавезе, тешко је наћи време.“

Како наћи време?

Зар не би било дивно кад би једноставно могао да продужиш дан за неколико сати како би завршио домаћи и остале послове који те чекају? У ствари, на неки начин то можеш постићи ако примениш библијско начело које се налази у Ефешанима 5:15, 16: „Зато добро пазите да не ходите као немудри, него као мудри, искупљујући себи повољно време.“ Иако библијски писац није имао на уму домаће задатке када је забележио ове речи, исто начело се може применити на свакодневни живот. Када купујеш нешто, мораш се одрећи нечега у замену за то. Суштина овог савета је следећа — да би имао довољно времена за учење, мораш се одрећи нечега. Али, чега?

„Направи списак најважнијих ствари“, предлаже девојка по имену Џилијан. Другим речима, одреди приоритете. На врху листе треба да буду хришћански састанци и духовне ствари. Немој заборавити дужности у породици, кућне послове и, наравно, домаће задатке.

Као следеће, покушај да око недељу дана водиш дневник о томе како заиста проводиш време. Можда ће те изненадити оно што откријеш. Колико времена проводиш гледајући ТВ? Сурфујући по Интернету? У биоскопу? Телефонирајући? Посећујући пријатеље? Затим упореди свој дневник с листом приоритета. Можда је довољно да анализираш своје навике гледања ТВ-а, телефонирања или сурфовања по Интернету да би открио одакле можеш ’искупити‘ прилично времена!

Најважније ствари имају предност

То не значи да се мораш сасвим одрећи ТВ-а или се потпуно изоловати од других. Можда само треба да се придржаваш правила: „Најважније ствари имају предност.“ Један библијски цитат који можеш применити гласи: ’Уверите се шта су важније ствари‘ (Филипљанима 1:10). На пример, пошто је твоје школовање важно, можеш чврсто одлучити да не укључујеш ТВ док не завршиш кућне послове, припрему за хришћанске састанке и док не урадиш домаће задатке. Мора се признати да је тешко пропустити омиљену ТВ емисију. Али, искрено говорећи, колико пута си хтео да одгледаш само твоју омиљену емисију, а остао си цело вече испред ТВ-а и ниси урадио ништа друго?

С друге стране, хришћански састанци треба да ти буду заиста важни. На пример, ако знаш да ћеш ускоро имати важан контролни или домаћи задатак, било би добро да се припремаш довољно унапред да не би због тога пропуштао састанке. Чак би могао да поразговараш са својим наставницима и кажеш им колико би ценио ако би те унапред обавестили о домаћим задацима које можда треба да радиш истог дана кад имаш састанак. Можда ће ти неки од њих изаћи у сусрет.

Још једно корисно начело налази се у библијском извештају о Исусовој пријатељици Марти. Она је била веома марљива особа, али није исправно поставила приоритете. Једном приликом, била је преоптерећена јер се трудила да припреми посебан оброк за Исуса док је њена сестра Марија слушала Исуса и није јој помагала. Кад се Марта пожалила због тога, Исус јој је рекао: „Марта, Марта, бринеш се и узнемираваш око многих ствари. А мало тога је потребно, или само једно. А Марија је изабрала бољи део, и он јој се неће одузети“ (Лука 10:41, 42).

Шта учимо из овог извештаја? Буди једноставан. Како би ово начело могло да се примени у твом случају? Па, да ли се ’бринеш и узнемираваш око многих ствари‘ — на пример, тако што покушаваш да ускладиш школске обавезе с неким хонорарним послом? Ако радиш, да ли је твојој породици заиста потребан новац? Или једноставно волиш да имаш више новца како би купио ствари које желиш али које ти нису заиста потребне?

На пример, у неким земљама млади чезну за тим да имају властити аутомобил. Карен Тарнер, која ради као саветник у средњој школи, објашњава да су „млади данас под огромним притиском да имају или зараде новац јер је одржавање кола скупо“. Међутим, она закључује: „Веома је тешко када покушавате да удовољите многим стварима, као што су ваннаставне активности, посао и обимне школске обавезе. Онда се ученик осећа преоптерећено.“ Зашто би носио превелики терет ако не мораш? Ако због тога немаш времена за учење, можда би могао да радиш краће или чак да напустиш посао.

’Искупљуј‘ време у школи

Осим што покушаваш да добијеш више времена прилагођавајући своје активности кад ниси у школи, размисли о томе како можеш боље искористити време које проводиш у њој. Хосе објашњава како се труди да научи што више док је на часовима. Он каже: „Тада имам прилику да замолим наставника да ми објасни оно што нисам разумео.“

Још нешто о чему би могао да размислиш јесте да се определиш за мање факултативних предмета. Такође би могао да се одрекнеш неких ваннаставних активности у које си укључен. Ако направиш нека прилагођавања на тим подручјима, добићеш више времена за учење.

Ефикасније користи време

Претпоставимо да си се одрекао неких ствари и извршио измене, тако да сада имаш мало више времена за домаће задатке. Колико ћеш ефикасно користити то време? Ако успеш да урадиш 50 посто више домаћих задатака за исто време, зар то није исто као да имаш 50 посто више времена? Ево неких предлога како можеш бити ефикаснији.

Направи план. Пре него што почнеш да радиш домаћи, размисли о следећим питањима: Који предмет најпре треба да учим? Колико времена треба да издвојим за њега? Која ће ми помоћна средства бити потребна — књиге, свеске, оловке, дигитрон и слично?

Нађи одговарајуће место за учење. Идеално место би било тамо где нема ничега што одвраћа пажњу. Девојка по имену Елис каже: „Ако имаш писаћи сто, користи га. Боље ћеш се концентрисати док седиш за столом, него лежећи на кревету.“ Ако немаш своју собу, можда ће ти твоја браћа и сестре омогућити мало мира и тишине док учиш. Или можда можеш отићи у парк или у библиотеку. Ако имаш своју собу, немој дозволити да те ТВ или музика ометају док учиш.

Повремено направи паузу. Ако после извесног времена приметиш да ти концентрација опада, кратка пауза ће ти помоћи да наставиш са учењем.

Не одлажи! „Имам навику да одлажем ствари“, каже раније цитирана Кети. „Изгледа да једноставно до последњег тренутка не могу себе да натерам да почнем са учењем.“ Избегни одлагање тако што ћеш направити добар распоред за учење ког ћеш се придржавати.

Домаћи задаци су важни, али као што је Исус рекао Марти, оно што је најважније — „бољи део“ — јесу духовне активности. Води рачуна о томе да због домаћих задатака не запоставиш важне активности као што су читање Библије, учествовање у служби и присуствовање хришћанским састанцима. То су ствари које ће заувек обогатити твој живот! (Псалам 1:1, 2; Јеврејима 10:24, 25).

[Слике на 15. страни]

Ако си заокупљен с превише активности можда нећеш имати довољно времена за домаће задатке

[Слика на 15. страни]

Добра организација ти може помоћи да имаш више времена за учење