Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Мајмунска посла

Неки еволуционисти су изнели претпоставку да би огроман број мајмуна куцајући на огромном броју писаћих машина успео да напише сабрана Шекспирова дела. Зато су истраживачи са Универзитета у Плимуту у Енглеској, групи од шест мајмуна дали један компјутер на месец дана. „Нису написали ни једну једину реч“, извештава The New York Times. Тих шест мајмуна из зоолошког врта Пајнтон на југозападу Енглеске „написали су само пет страна текста“, у коме је слово с било најзаступљеније. На крају текста, откуцали су и неколико слова ј, а, л и м. Мајмуни су тастатуру користили и као тоалет.

Угрожени лептир монарх

Планинско подручје Мексика богато стаблима бора и јеле у којима монарх лептири проводе зиму, 13. јануара 2002. погодила је олуја. Температура је пала, а влажно и хладно време проузроковало је смрт око 500 милиона лептира, који су прекрили земљу око дрвећа до висине од једног метра. „У току снажне олује која је трајала само један дан, угинуло је између 70 и 80 посто свих лептира монарха који се у пролеће враћају у источни део Сједињених Држава“, наводи међународно издање новина The Miami Herald. Међутим, на помолу је нова опасност. Упркос томе што је мексичка влада оформила Резерват за заштиту биосфере монарх лептира, илегално крчење шума угрожава то њихово станиште. Већ је погођено око 44 посто површине резервата. Иако ова издржљива створења преживе миграцију од 4 000 километара, само ће време дати одговор на питање да ли ће моћи да преживе постепени губитак свог зимског пребивалишта.

Муке пољопривредника

Према једном извештају о ком је писало у часопису New Scientist, „зелена револуција која је повећала пољопривредну производњу у великом делу света сада узима данак: милиони најсиромашнијих пољопривредника на свету, који живе у Африци, постали су још сиромашнији“. Како је то могуће? Од краја 1950-их, сејано је више врста пшенице и пиринча које дају обилне приносе како би се зауставио налет глади која се предвиђала као последица раста светске популације. Међутим, узгајање тих врста довело је до производног вишка што је проузроковало пад цена. „Пољопривредници који су себи могли приуштити да посеју те нове врсте, ниже цене су надокнадили повећаним приносима. Међутим, они који то себи нису могли приуштити, претрпели су губитак“, наводи се у цитираном часопису. Осим тога, нове врсте пшенице и пиринча не успевају добро у условима који владају у Африци зато што су оне добијене да би се узгајале у Азији и Јужној Америци.

Опрез! Поспани возачи

„Умор или поспаност возача представљају распрострањен и озбиљан проблем у нашем друштву“, наводи се у једној студији о којој извештава часопис Medical Journal of Australia. Према истраживачима, „испитивањима је утврђено да је поспаност возача узрок за више од 20% саобраћајних несрећа“. У цитираном часопису о наведеној студији, даље се каже: „Несреће услед поспаности у току вожње догађају се углавном ноћу када возач вози сам или када вози релативно великом брзином у раним поподневним часовима, у време поподневног одмора. Као и у случају других узрока несрећа које укључују моторна возила, и несреће које изазову поспани возачи чешће се дешавају мушкарцима млађим од 30 година.“ У опасности да заспе за воланом налазе се људи који пате од поремећаја познатог као застој у дисању приликом спавања. У цитираном часопису стоји да наведени поремећај погађа „око 25% средовечних мушкараца“. Људи који имају застој у дисању приликом спавања можда нису свесни колико им мало треба да заспе за воланом.

Глечери који се топе

У време када је ниво воде у резервоарима широм Пенџаба у Индији био низак због кашњења монсунских киша, ниво воде реке Сатлеџ код бране Бакра био је скоро дупло већи у односу на прошлу годину. Зашто? Главна притока реке Сатлеџ пролази кроз једно подручје у ком има 89 глечера, каже се у часопису Down to Earth. „Кашњење монсуна допринело је интензивнијем топљењу глечера. Пошто нема облака, сунчева светлост која допире до глечера много је јача што, заједно с врло високим температурама, изазива брзо отапање“, објашњава стручњак за глечере Сајед Икбал Хаснајен са Универзитета Џавахарлал Нехру. Стручњаци сматрају да отапање може изазвати изливање глечерских језера. Штавише, смањивање глечера би значило да ће у будућности и залихе воде такође бити смањене, што би се негативно одразило на производњу енергије и на пољопривреду.

Жеља за привлачним изгледом

У аустралијској држави Нови Јужни Велс, „сваке године открије се 2850 нових случајева рака коже, а 340 људи умре од њега“, извештавају новине The Sydney Morning Herald. Истраживање које је спровела организација Victorian Cancer Council открива да се, у жељи да изгледа привлачно, сваки четврти Аустралијанац редовно сунча — што је пораст од 10 посто за три године. Чланак у цитираним новинама наставља: „Забрињава откриће истраживача да се више од 60 посто тинејџера намерно излаже сунцу ради препланулог тена, док трећина оних који се сунчају кажу да то прија њиховом здрављу.“ Прошлогодишња продаја неких лосиона за сунчање у супермаркетима порасла је за 18 посто, док се то не може рећи и за продају крема за заштиту од ултравиолетних сунчевих зрака. Др Робин Маркс са Аустралазијског дерматолошког факултета примећује да неки људи верују да постепено добијање преплануле боје није опасно. Међутим, „стручњаци за рак коже кажу да је велика заблуда веровање да је сунчање, укључујући и постепено излагање сунцу без опекотина, нешкодљиво“, наводи се у цитираним новинама. Др Маркс упозорава: „Препланули тен је као жуљ — он показује да нешто није у реду.“

Јапански језик у кризи

Стране речи су преплавиле Јапан, што посебно код старијих Јапанаца изазива збуњеност у погледу матерњег језика, извештавају новине The Japan Times. Страни изрази, углавном енглеске речи, сада чине 10 посто одредница у неким речницима. „[Јапански језик] постаје неразумљив“, жали се једна 60-годишња жена. „Понекад ми се чини да ми треба преводилац да бих разумела свој рођени језик.“ Млади, политичари, средства информисања и личности из спорта, моде и индустрије високотехнолошких производа горљиво усвајају стране речи, које „људима пружају утисак да су у тренду и да су префињени“. Међутим, те нове речи су написане на катакани, писму које се првенствено користило за писање страних речи. Зато ће то „по свој прилици још дуго остати ’стране речи‘“, каже се у цитираним новинама. Како извештава The New York Times, неки Јапанци се „љуте при помисли да се целе реченице на савременом јапанском језику, изузев неких јапанских глагола или речца, могу формирати само помоћу речи које вуку порекло из енглеског језика“. Једна од последица по друштво јесте све већи јаз у комуникацији у неким породицама.