Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта значи познавати Бога по имену?

Шта значи познавати Бога по имену?

Шта значи познавати Бога по имену?

ЈЕДНА колумнисткиња примила је од једног читаоца писмо у ком је стајало: „Цео живот ме мучи једно питање и надам се да ћете ви моћи да ми одговорите. Које је Божје име? Јевреји кажу да је током времена правилан изговор Божјег имена пао у заборав. Хришћани кажу да се он зове Исус. Муслимани Алах... Како се у ствари зове?“ У новинама је објављено ово писмо заједно са следећим одговором: „Према учењу дрвених Јевреја, Бог је свемогућ, зато ниједно име не би било одговарајуће за њега. Међутим, уверавам вас да ће се Он (или Она) одазвати ако му се с поштовањем обратите било којим именом.“

Овакав равнодушан став што се тиче Божјег имена данас уопште није реткост. Многи људи, премда су религиозни и верују у Библију не размишљају баш много о томе како се Бог зове. Али како Бог гледа на то? Да ли је то за њега нешто небитно?

Није нешто небитно

Позабавимо се чињеницом да Библија неколико хиљада пута спомиње Божје име, Јехова. У Светом писму — превод Нови свет Божје име се појављује 7 210 пута! a Сам Бог је надахнуо писце Библије да тако често употребљавају његово име. Псалмиста Асаф, један од тих писаца, написао је: „Ти [си] сам, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:19). Давид је такође написао у једном псалму следеће речи: „Ми име Јехове, Бога свога, призивамо“ (Псалам 20:8).

Библија каже да Јехова Бог испитује наше срце да би видео какав је наш став према његовом имену. Псалмиста је рекао: „Да смо икад име Бога свога заборавили... не би ли то Бог видео, он који тајне срца зна?“ (Псалам 44:21, 22). Пророк Исаија је написао: „Хвалите Јехову, гласите име његово, јављајте по народима дела његова, спомените величину имена његова!“ (Исаија 12:4).

Сам Бог је рекао: „Знаће да ми је име Јехова“ (Јеремија 16:21). Једном другом приликом је објавио: „Ја ћу посветити име своје, велико, које се оскврни међу народима... и народи ће познати да сам ја Јехова“ (Језекиљ 36:23). Неке од ових изјава указују на време када ће Јехова испољити свој гнев над онима који нису показивали поштовање према његовом имену. Бог не гледа олако на то како се људи односе према његовом имену.

Јехова Бог није далеко од нас

Како можете упознати Бога по имену? Шта значи познавати Бога по имену? Библија даје следећи одговор: „У тебе се уздају који знају име твоје“ (Псалам 9:11). Очигледно је да познавати Божје име не значи само знати како се он зове. Потребно је имати поверење у њега. То значи сазнати какав је он, упознати његове особине и намере. То ће вас навести да му верујете.

Једино пажљивим читањем и проучавањем Библије можете да сазнате какав је Бог Јехова. Он обећава да ће штитити оне који су привржени њему и његовом имену. За онога ко чини тако, Бог каже: „Кад постави у ме љубав своју [„Зато што ми је привржен“, NW] избавићу га, узвисићу га; јер име моје зна. Зазваће ме и услишићу га; с њим ћу бити у невољи; избавићу га и прославићу га. Наситићу га дугим животом и спасење ћу му своје показати“ (Псалам 91:14-16).

Какав диван однос Јехова Бог има са онима који знају његово име! И ви можете имати такав однос. Док му се искрено молите, никада се немојте устручавати да му се обраћате именом. Он ће вас услишити, јер као што Библија каже „он није далеко ни од једног од нас“ (Дела апостолска 17:27).

[Фуснота]

a Свето писмо — превод Нови свет који су објавили Јеховини сведоци, јесте превод Библије који уместо архаичног језика старих превода користи савремени језик. Посебна одлика овог превода јесте та што је Божје име враћено у библијски текст на место које му с правом припада. До данас је, у целини или у деловима, одштампано преко 122 милиона примерака на 45 језика.

[Оквир⁄Слика на 11. страни]

Бог нас познаје по имену

Бог је рекао Мојсију: „Знам те по имену твоме“ (Излазак 33:12). Ове речи потврђује један познати извештај о грму у пламену. Библија каже да га Бог „зовну из средине купине и рече: Мојсије! Мојсије!“ (Излазак 3:4). Ово је само један од многобројних примера када се Бог обраћао људима користећи њихово име. Створитељ свемира је очигледно заинтересован за нас лично.

Библија каже да Бог сваку од милијарди звезда зна по имену (Исаија 40:26). Колико тек више обраћа пажњу на људе који га обожавају! Апостол Павле је написао да „Јехова познаје оне који су његови“ (2. Тимотеју 2:19). То обухвата много више од једноставног памћења имена. Бог зна сваки детаљ о својим обожаваоцима. Требало би онда да и ми познајемо Бога по имену и да добро упознамо његове особине.

Последња библијска књига говори о симболичној књизи у којој Бог записује имена свих оних који су га током историје обожавали. Ова књига је названа ’свитком живота‘, јер Јехова Бог гарантује вечни живот онима чија су имена записана у њему (Откривење 17:8). Заиста дивна будућност за оне који познају Бога чије је име Јехова.

[Оквир⁄Слика на 12. страни]

Они су објављивали Божје име

● Мојсије је певао непосредно пред улазак израелске нације у Обећану земљу: „Јер ћу име Јехове објавити“ (Поновљени закони 32:3).

● Давид је диву Голијату рекао: „Ја идем на те у име Јехове над војскама“ (1. Самуилова 17:45).

● Након што је изгубио све што је имао и након изненадне смрти све своје деце, Јов је рекао: „Да је благословено име Јеховино!“ (Јов 1:21).

● Апостол Петар је у једном свом говору цитирао из Хебрејских списа: „Свако ко призива Јеховино име биће спасен“ (Дела апостолска 2:21).

● Пророк Исаија је рекао: „Хвалите Јехову, гласите име његово... спомените величину имена његова!“ (Исаија 12:4).

● Исус Христ је учио своје ученике да се моле: „Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје‘“ (Матеј 6:9, 10).

● Исус Христ се молио Богу: „Објавио сам твоје име“ (Јован 17:6).

● Бог се обратио свом народу речима: „Ја сам Јехова, то је име моје, и ја славе своје нећу другом дати“ (Исаија 42:8).