Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је секс преко телефона неисправан?

Зашто је секс преко телефона неисправан?

Млади питају. . .

Зашто је секс преко телефона неисправан?

„ЉУБАВНО писмо као омиљено средство за измењивање романтичних мисли између парова који су раздвојени заменио је секс преко телефона“, наводи један познати амерички часопис.

Шта је секс преко телефона? Он обухвата говорење или слушање отворених еротских изјава. a Они који га практикују често мастурбирају како би дали одушка свом сексуалном нагону. Секс преко телефона је забрињавајуће популаран, без обзира да ли га упражњавају парови који се забављају или особе које се не познају. Заправо, неки га отворено заступају.

„То је најбезбеднији секс“, тврди једна жена. Очигледно је да се многи слажу с њом. На пример, због повећања броја заражених ХИВ-ом, група руских здравствених стручњака је октобра 2000. путем новинских реклама подстицала на секс преко телефона.

Међутим, други људи га промовишу искључиво због зараде. Телефонске услуге које људи плаћају да би слушали простачке изразе претвориле су се у бизнис који само у Сједињеним Државама доноси милијарде долара прихода.

Међутим, зашто је секс преко телефона постао тако популаран? Књига The Fantasy Factory објашњава то на следећи начин: „Близак физички и емоционални контакт је опасан. Опасности у физичком смислу обухватају сексуално преносиве болести, страх да ће откривање тог чина довести до губитка угледа у приватном животу и на послу, страх од осуде и од последица које за собом повлаче жеље за сексуалним односима који се не сматрају ’нормалним‘. Секс преко телефона умањује те опасности.“

Тачно је да секс преко телефона не укључује физички контакт с другом особом. Међутим, да ли то значи да у томе нема ништа лоше или да нема никаквих опасности?

Да ли је секс преко телефона безазлен?

Сексуална жеља је нарочито снажна у младости. У Библији се овај период када су сексуалне жеље најјаче назива ’цветом младости‘ (1. Коринћанима 7:36). Током овог важног периода у животу, млади хришћани треба да науче да ’овладају својим сопственим судом у посвећености и части‘ (1. Солуњанима 4:4). Другим речима, морају научити како да се изборе са својим сексуалним осећањима и да их држе под контролом. То је важно за стицање једног здравог, уравнотеженог гледишта о сексу.

Међутим, секс преко телефона подстиче особу да удовољава својим сексуалним нагонима уместо да их контролише. Штавише, он ствара једно деградирајуће, искривљено гледиште о супротном полу. Библија научава да се у сексуалним интимностима може уживати само у оквиру брака (Јеврејима 13:4). Међутим, секс преко телефона подстиче младе да доживе сексуална задовољства ван брака. Библија научава да права срећа произлази из давања — а не из примања (Дела апостолска 20:35). Насупрот томе, секс преко телефона учи особу да друге користи као средство за задовољење себичних жеља. Библија поучава брачне парове да развијају истинску блискост тако што негују обострану љубав и поверење (Ефешанима 5:22, 33). Међутим, секс преко телефона наводи особу да буде хладна и затворена.

Штетна зависност

Древни Коринт је био познат као град порока. Стога је Павле с добрим разлогом написао тамошњим хришћанима: „Бојим [се] да се на неки начин, као што је змија завела Еву својим лукавством, ваши умови не покваре и одврате од искрености и честитости које припадају Христу“ (2. Коринћанима 11:3). Секс преко телефона је једно од средстава које данас користи Сатана Ђаво да би искварио младе.

За неке младе је овај порок постао неконтролисана зависност. Пример једног младића кога ћемо звати Александар показује како се неко може „упецати“. Он је на једном рекламном паноу видео број телефона преко ког се нуди ова услуга. Упамтио га је, а касније га је из радозналости позвао. Чинио је то све чешће и чешће. Убрзо му је дуг на телефонском рачуну износио 550 евра!

Особа која није у браку, а побуђује сексуалне жеље делује насупрот савету Божје Речи, која подстиче: „Зато своје телесне удове који су на земљи усмртите с обзиром на блуд, нечистоћу, полну похоту“ (Колошанима 3:5).

Опасност приликом забављања

Како стоје ствари са зрелим младим особама супротног пола које су у озбиљној вези? Наравно, сасвим је природно да особе које су заљубљене желе да једно другом изразе своја осећања. У библијска времена, једна богобојазна млада жена је рекла о свом веренику: „Ја сам драгога свога и жеља га његова к мени води!“ (Песма над песмама 7:10). Како се дан венчања приближава, исправно је и прикладно да двоје који су верени разговарају о неким интимним стварима. Међутим, да ли је секс преко телефона безбедан начин да се изразе романтична осећања?

Није. Чак је и заручени пар обавезан да слуша савет апостола Павла: „Блуд и нечистоћа сваке врсте или похлепа да се и не спомињу међу вама, као што доликује светима; ни срамотно понашање ни луде речи ни простачке шале, што не доликује, него радије захваљивање. Јер ово знате, а и сами схватате, да ниједан блудник или нечист или похлепан — што значи да је идолопоклоник — нема никаквог наследства у краљевству Христа и Бога“ (Ефешанима 5:3-5; Колошанима 3:8).

Очигледно је да је разговор о интимним стварима с намером да изазове неморалне мисли или који подстиче на мастурбацију, нечист у Јеховиним очима. То би могло водити и до још озбиљнијег кршења Божјих начела. Примера ради, двоје младих су се забављали иако су живели далеко једно од другог. Испрва су често разговарали преко телефона да би се боље упознали. Међутим, ускоро су почели да причају о неморалним стварима. Разговори су постали врло слободни. Зато не треба да изненади што су се брзо упустили у нечисто понашање чим су им околности дозволиле да буду заједно.

Сигурно је да ћемо, пошто желимо да угодимо Богу, урадити све што је у нашој моћи како не би упали у замку секса преко телефона. Како можемо успети у томе?

’Биј своје тело‘

Секс преко телефона може створити зависност. Да бисмо имали Јеховино одобравање треба да ’бијемо своје тело и водимо га као роба‘ (1. Коринћанима 9:27). Уколико си се упустио у секс преко телефона, зашто не би затражио помоћ? Добар први корак могао би да буде да то кажеш својим родитељима ако су хришћани. Истина, то ће их вероватно узнемирити. Ипак, они су можда у најбољем положају да ти пруже помоћ тако што ће пазити на твоје понашање како не би поново упао у исти проблем. Старешине у скупштини Јеховиних сведока којој припадаш такође су спремне и способне да ти помогну.

Ако се забављаш, буди одлучан да останеш честит, чак и када разговараш преко телефона. Једна хришћанка по имену Летисија, која је верена, каже: „Мој вереник и ја заједно читамо чланке који се темеље на Библији и који говоре о томе како остати честит. Ценимо то што нам помажу да сачувамо чисту савест.“ Имај храбрости да промениш тему уколико ваш разговор постане неприкладан. Заједно разговарајте о потреби да ваши разговори остану чисти.

У неким земљама, секс преко телефона се рекламира на телевизији касно навече. Можда би за тебе било најбоље да не гледаш телевизију у касне сате. Слично томе, пошто ће мастурбација створити неморалне мисли, уместо да их усмрти, неопходно је да избегаваш ту нечисту навику. b Нечисте мисли можеш успешно избацити из свог ума тако што размишљаш о ваљаним стварима (Филипљанима 4:8). Дружи се са онима чији је говор чист, и сваки дан читај Божју Реч и хришћанске публикације како би ојачао своју решеност да имаш чисте мисли. На тај начин нећеш дозволити неморалним фантазијама да се увуку у твој ум и покваре твоје размишљање. Што је најважније, моли се Богу за помоћ. Апостол Петар је написао: ’Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас‘ (1. Петрова 5:6, 7).

Једна млада хришћанка из Бразила каже: „Веома је снажан притисак на младе да се упусте у недозвољени секс.“ Ипак, Јехова зна с каквим се изазовима суочаваш. Буди уверен да ће ти он пружити сву помоћ која ти је потребна како би остао чист у његовим очима (Ефешанима 6:14-18).

[Фусноте]

a Сличан порок, који се понекад назива сајбер-секс, обухвата еротске разговоре у просторијама за ћаскање на Интернету.

b За предлоге како се може савладати мастурбација, види књигу коју су објавили Јеховини сведоци под насловом Млади питају — практични одговори на њихова питања, стране 198-211.

[Слике на странама 20, 21]

И секс преко телефона и сајбер-секс све су популарнији

[Слике на странама 20, 21]

Парови који се забављају морају пазити да њихови разговори не постану нечисти

[Слика на 22. страни]

Читање Божје Речи и хришћанских публикација може ојачати твоју одлучност да останеш честит