Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајте величанствене водопаде

Упознајте величанствене водопаде

Упознајте величанствене водопаде

Од Дописника Пробудите Се! Из Замбије

ДО 1855, иза Дејвида Ливингстона, шкотског мисионара и истраживача, стајале су године дугих и тешких путовања по Африци — континенту који је у то време углавном био непознат осталом делу света. Док је путовао источно дуж моћне реке Замбези, припадници локалног племена су са страхопоштовањем говорили о огромном водопаду који је био испред њих. Због велике буке и водене паре коју је водопад стварао, назвали су га Моси-оа-туња, што значи „дим који грми“.

Ливингстон је одлучио да изблиза види те водопаде, који се данас зову Викторијини водопади. Износећи прве утиске, он је написао: „Прикрадајући се ивици са страхом, зурио сам доле у један велики понор који се протезао између обала широке реке Замбези, и видео сам реку ширине хиљаду метара како пада у слаповима високим 30 метара, а затим се одједном скупља у простор величине 15 до 20 метара.“

Када река надође, Викторијини водопади, који се налазе на граници Замбије и Зимбабвеа, сматрају се водопадима с највећом количином воде на планети! Тада се бујица од 545 милиона литара у минути обрушава с висине од 108 метара у један огроман понор. Затим сва та вода реке Замбези хита кроз један дубоки вијугави кланац чија је ширина мања од 65 метара. Ове јединствене географске одлике чине Викторијине водопаде заиста чудесним спектаклом.

И околина водопада је задивљујуће лепа. Данас је то национални парк и станиште за чудесну разноликост дрвећа, других биљака и фасцинантних животиња — у које спадају нилски коњи, слонови, жирафе, гнуови, зебре па чак и лавови. Дивне птице као што су орлови и ретки соколови Falco fasciinucha свијају своја гнезда на стеновитим литицама.

По Ливингстоновим речима, „у Енглеској не постоји ништа што се може упоредити с лепотом овог предела. Ниједан Европљанин га до сада није видео; мора да анђели док лете нетремице посматрају тако леп призор“. Данас, скоро 150 година након што је Ливингстон први пут видео то место и назвао га Викторијиним водопадима, по енглеској краљици Викторији, годишње стотине хиљада људи из читавог света дође да се лично увери у њихову величанственост.

Викторијини водопади с правом заслужују да се назову једним од чуда из света природе. Међутим, и многи мање познати водопади на бројним великим рекама у Замбији такође се одликују лепотом која одузима дах. Хајде да посетимо неке од њих.

Нгоње водопади

Једног врелог, спарног новембарског дана, око две године пре него што је први пут видео Викторијине водопаде, Ливингстон је стигао до Нгоње водопада, који су познати и као Сиома водопади. Написао је: „Острва изнад водопада прекривена су дивним крошњама. Призор с једне велике стене над водопадом један је од најлепших који сам видео.“ Посетиоци ових водопада потпуно се слажу с Ливингстоновим мишљењем.

Ливингстон је испричао: „Након много километара, ток реке се сужава толико да није шири од стотину метара. Вода се таласа као да кључа, стварајући призор огромне водене масе која се ваља, тако да би чак и најбољи пливач тешко успео да се одржи на површини.“

Лумангве водопади

Многи други водопади у Замбији налазе се у дивљини, на нетакнутом подручју. Такође се пуно разликују по величини. Лумангве водопади подсећају на минијатурне Викторијине водопаде. Међутим, они уопште нису мали. Један од тих водопада висок је око 30 метара и широк 100 метара. Захваљујући пари коју стварају, у близини њих буја и једна мала кишна шума.

Водопади на реци Каламбо

Ови водопади, највиши у Замбији, спуштају се од једне висоравни до Велике раседне долине. Њихов пад износи више од 200 метара низ стрме стеновите литице, где се током сушне сезоне гнезде ретке марабу роде.

„Каламбо водопади су други по висини водопади у Африци [после Тугела водопада у Јужној Африци] који непрекидно теку и дванаести су по висини у свету. Њихова висина је више него двоструко већа од висине Викторијиних водопада“, каже се у публикацији National Monuments of Zambia.

Иако се до овог водопада тешко стиже, писац с тог подручја Ц. А. Квормби описује Каламбо као „један од незаборавних призора Африке“. Он предвиђа: „Проћи ће доста времена док Каламбо не постане редовно туристичко одредиште... Само мало срећника стигне до њега.“

Заиста, многи водопади у Замбији и друге природне атракције далеко су од погледа јавности. National Monuments of Zambia запажа да се до неких „може доћи само лендровером по једва проходном терену, а до других искључиво пешке“. Наравно, то је нешто што та места чини посебним. Па ипак, посетиоци су добродошли. Г. Кагоси Мвамулове, геолог у Одбору за очување националног наслеђа Замбије, објашњава да је њихов циљ да омогуће људима да уживају у тим дивним местима док у исто време штите њихову нетакнуту лепоту.

Највеће благо Замбије

У својој књизи Zambia, писац Ричард Вон запажа: „Замбија је земља с великим природним лепотама, од којих су неке непознате како посетиоцима тако и њеним становницима... Ова земља је богата невероватном разноликошћу језера, река, шума и планина.“ Међутим, највеће благо те земље јесте нешто друго.

„Њени становници су познати по својој срдачности, ведрини и прилагодљивости“, каже Вон. Други писац, Дејвид Бристоу, каже следеће: „Срце Замбије су њени људи, топли као афричко сунце.“ Ако икада дођете у овај диван део наше планете, сигурни смо да ћете се сложити с тим.

[Мапа/Слике на 18. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ТАНЗАНИЈА

ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА КОНГО

АНГОЛА

ЗАМБИЈА

КАЛАМБО ВОДОПАДИ

ЛУМАНГВЕ ВОДОПАДИ

Лусака

НГОЊЕ ВОДОПАДИ

ВИКТОРИЈИНИ ВОДОПАДИ

ЗИМБАБВЕ

МОЗАМБИК

ИНДИЈСКИ ОКЕАН

[Слике]

Лумангве водопади — попут минијатурних Викторијиних водопада

Каламбо водопади — двапут виши од Викторијиних водопада

Нгоње водопади — „углавном ћете бити једини посетиоци“

[Извори]

Лумангве и Нгоње водопади: Marek Patzer/www.zambiatourism.com; map: Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

[Слика на странама 16, 17]

Викторијини водопади — „дим који грми“

[Извор]

Marek Patzer/www.zambiatourism.com