Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Човечанство у потрази за Богом“

„Човечанство у потрази за Богом“

„Човечанство у потрази за Богом“

Овако је гласио наслов уводног чланка који је објављен у мексичким новинама Excelsior у издању од 25. септембра 2002. године. Написао га је Карло Кочоли, познати мексички научник и писац. Овај чланак почиње следећим речима:

„Управо сам завршио читање или боље рећи, поновно читање — у ствари, трећи пут сам прочитао једну изузетну малу црвену књигу — али не ону која је била тако чувена у Мао Цедунговим данима. Осим што је много изузетнија, ова књига [Човечанство у потрази за Богом a], вероватно никада неће застарети, за разлику од Мао Цедунгове ’Црвене књижице‘ која је с временом пала у заборав. Једноставно речено, ова књига је поклон Јеховиних сведока свету. У поређењу с већином књига, мања је по величини, али је неупоредиво већа по вредности онога што садржи. Може стати у џеп, али ако би се налазила у библиотеци с 90 000 различитих књига, вероватно би била значајнија од свих.“

Господин Кочоли је затим говорио о времену када је као младић бирао свој животни позив. „Уписао сам се на факултет да бих студирао једну посебну област, везану за оно што ме је највише привлачило и занимало — за религије, нарочито источњачке“, објаснио је он. Био је фасциниран изучавањем различитих религија, а током Другог светског рата стекао је докторат из те области.

Затим је рекао: „Због тога се сматрам меродавним да кажем да се ова мала црвена књига коју сам добио, по својој изузетној дубини и значају истиче међу делима која се баве религијом... Требало би да је свако има и прочита, и с времена на време поново узме у руке. У њој уопште нема религиозне пропаганде — напротив, то је дело изузетне дубине, дело човека који тежи ка томе да истражи сложену мистерију Бога.“

У закључку чланка, господин Кочоли је приложио број телефона Сведокиње од које је добио књигу. Од тада је она примила бројне позиве особа које су желеле да добију књигу Човечанство у потрази за Богом, а мексичка подружница Јеховиних сведока побринула се да сви заинтересовани добију по примерак. Једна особа која је наручила 20 књига за своју породицу и пријатеље, сада проучава Библију и добро напредује.

[Фуснота]

a Најновија издања ове књиге су са меким повезом и немају црвене корице.