Пређи на садржај

Пређи на садржај

Асинипо — заборављено древно упориште

Асинипо — заборављено древно упориште

Асинипо — заборављено древно упориште

Од дописника Пробудите се! из Шпаније

ДОК смо корачали истим путевима којима су пре више од две хиљаде година пролазили Иберијци и Римљани, били смо испуњени страхопоштовањем. Мој сапутник и ја путовали смо из Сан Педра де Алкантареа, града који се налази на обали Малаге у јужној Шпанији, да бисмо посетили неке од pueblos blancos-а, то јест белих градова у Андалузији. Док смо се возили планинским путем на север, с наше десне стране налазила се планина Сијера де лас Нијевес с врхом Торесиља, који је висок око 1 900 метара. Премда је предео био диван, нисмо ни слутили какав ће се призор указати пред нама док се будемо спуштали према утврђеном древном граду Ронда. Овај изузетно занимљив град насељавали су током миленијума, између осталих, Келти (који су га звали Арунда), затим Грци, Феничани, Римљани, Вандали и Маври, који су поразили Визиготе у осмом веку н. е.

Међутим, циљ нашег путовања био је град Ронда ла Вијеха, Стара Ронда, у древна времена позната као Асинипо. Према једној шпанској енциклопедији, град је ово име сидонског порекла добио од феничанских трговаца који су се овде доселили из Сидона, који се данас налази у Либану. Име је повезано са старим грчким и латинским речима које се односе на грожђе. На једној страни древних новчића налази се име града и класови пшенице, а на супротној страни је грозд. Очигледно је да су земљорадња и виноградарство биле најважније делатности. Једна књига наводи да је Асинипо, „захваљујући свом географском положају... постао велики град, то јест општина са овлашћењем да кује новац, а његови становници су касније имали иста права као и остали грађани царског Рима“.

Из нашег водича и с карти, сазнали смо да се Асинипо налази неколико километара северозападно од Ронде. Мој пријатељ из Америке био је усхићен. То је било његово прво путовање у Европу и прва прилика да види остатке Римске империје.

Кад смо наставили даље уским сеоским путем, открили смо да није лако пронаћи рушевине. Зауставили смо се и замолили за помоћ једног пастира поред кога је пасло стадо оваца. Он нас је уверио да смо на добром путу и да се Ронда ла Вијеха налази само неколико километара даље. Баш као што је пастир рекао, убрзо наилазимо на литицу која се уздиже пред нама и изгледа као место које није лако освојити. Улаз у археолошко налазиште налази се на једном обронку. Где год погледамо, видимо рушевине из далеке прошлости. То су заправо остаци некадашњих кућа, које вероватно потичу из римског доба. По свему судећи, овде је некада живео приличан број становника. Око један километар даље, високо на брду, налази се нешто што изгледа попут масивног каменог зида. То нас је заинтригирало. Какве бисмо трагове прошлости овде могли пронаћи?

Откуд град на оваквом месту?

Зашто су Римљани одлучили да подигну град баш овде, усред недођије? Због тога што му се непријатељ није могао приближити, а да становници то не примете. Римљани нису били први који су увидели предности ове стратешке тачке. Археолози кажу да су древни народи живели на овом месту пре више од 4 000 година. За Феничане који су се доселили око 1 000. године пре н. е., Асинипо је био важан због њихових трговачких послова, пошто је представљао идеалну копнену везу између Малаге и Кадиса, насеобина које су се налазиле на обали мора.

На улазу у древни град стоји чувар који нам је након кратког разговора допустио да прођемо кроз стару капију. С десне стране видимо остатке кућа округлог облика из осмог и седмог века пре н. е. Пењемо се уз стрмо брдо и наилазимо на камење које је било део римског форума. На основу остатака пронађених ископавањем археолози су закључили да су се овде налазиле јавне зграде, као и да је овај трг био средиште градских збивања.

Јединствено позориште

Поново гледамо ка високом зиду који се налази на врху брда. Питамо се чему је служио у римско доба. Док се приближавамо, схватамо да је то у ствари позадина једног позоришта, изграђеног од камена, с великим сводом и кулом. Према римском обичају, камен је сечен и постављан без коришћења везивног материјала. Пролазимо испод свода и стижемо на позорницу с које се виде степенице и седишта на којима се могло сместити око хиљаду људи. Све то је исклесано у каменој литици брда. Импресионирани смо тиме што се налазимо на месту где су наступали римски глумци и говорници!

Римљани су знали како да добро искористе планинске падине претварајући их у позоришта. Остаци римских позоришта и амфитеатара могу се видети у међусобно тако удаљеним местима као што су Мерида у западној Шпанији, Трир у Немачкој и Ним и Арл у Француској, чак и далеко на северу у Карлиану у Велсу. Ту су затим чувена здања у Помпеји и Риму. У римском Колосеуму могло је седети 50 000 људи! Остаци више од 75 римских амфитеатара могу се наћи широм граница некадашње Римске империје. Путујуће групе глумаца ишле су од позоришта до позоришта, забављајући публику својим представама.

Позориште у Асинипу најбоље је очувани део града. Места за седење налазе се на падини брда и заштићена су од ветра који дува изнад стрмине. Ово позориште је саграђено тако да на најбољи начин користи природну акустику.

Попели смо се на врх литице. Пред нама се пружа величанствен поглед. С леве стране, далеко на југу, налази се Ронда, а с десне стране, на северу, древни град Олвера. Док се претећи тамни облаци гомилају у позадини, седимо у позоришту на усамљеном обронку брда и покушавамо да замислимо како је све то изгледало пре око 2 000 година у прометном, али изолованом римском граду Асинипу. Питамо се шта ће се још сазнати о овом јединственом месту. Можда ће нам у будућности његови некадашњи становници који ускрсну открити још неке тајне (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15).

[Мапа на 14. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

МАДРИД

Асинипо

Ронда

Малага

[Слика на 15. страни]

Натпис на улазу: „Археолошко налазиште Асинипо“

[Слика на 15. страни]

Остаци римских кућа

[Слика на 15. страни]

Задња страна позоришта

[Слика на 15. страни]

Позориште и позорница

[Слика на 15. страни]

Кула на углу позоришта

[Слика на 15. страни]

Врх брда на ком се налази Асинипо

[Слика на 16. страни]

У првом плану виде се темељи грађевина из периода пре доласка Римљана