Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дан када је „престоница зеленила“ била у пламену

Дан када је „престоница зеленила“ била у пламену

Дан када је „престоница зеленила“ била у пламену

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ АУСТРАЛИЈЕ

УЈУТРО 18. јануара 2003. застрашујући пожар пробудио је становнике Канбере, главног града Аустралије. Због густог облака дима који га је прекривао, јутарње сунце је изгледало попут неке тамноцрвене лопте. Ваздух је био врео, сув и тежак. Аустралија је била захваћена сушом, услед чега су дрвеће, лишће и растиње били суви као барут. Ватра је недељама гутала огромне шуме еукалиптуса које окружују овај град, што га од миља зову ’престоницом зеленила‘.

Током поподнева, налети топлог ветра изазвали су нешто што се није могло ни претпоставити. Ватра је пробила заштитни појас и нагло се проширила на борове шуме које се налазе у југозападном делу Канбере и у његовој околини.

Шума у пламену

Елиот, ватрогасац волонтер каже: „Борова шума је букнула у три сата по подне. Ватра је била толико јака да су угарци падали по нама и по људима који живе у том крају. Било је застрашујуће гледати како пламен висок 40 метара иде на нас.“ Екстремно висока температура и налети ветра створили су посебне временске прилике, услед чега се формирала ватрена лопта која се застрашујућом брзином кретала кроз предграђе Чапмен, чупајући при том дрвеће из корена и разарајући куће. Велики број далековода је изгорео или је поломљен, услед чега су електрични водови, иако под напоном, пали на земљу. За само један сат уништено је 230 домова.

Ватрогасци се нису могли одупрети разарајућој снази овог феномена. Елиот каже: „С обзиром да смо морали да одлучимо које ћемо куће покушати да спасемо, а које ћемо препустити ватреној стихији, било је заиста жалосно гледати како горе домови људи. Још теже је било видети очајне људе како плачу над згариштима својих кућа.“

Последице

Четири особе су изгубиле живот, а на стотине њих је повређено. Једна 36-годишња жена страдала је након што се вратила у кућу да би узела фотографије. Кров куће се срушио онемогућивши јој излаз. Ватрогасци нису могли да је спасу.

Када су ветар и ватра утихнули, установљено је да је 530 домова уништено, због чега је 2 500 људи остало без крова над главом. Систем снабдевања електричном енергијом и гасом, као и канализација претрпели су озбиљна оштећења, што је изазвало забринутост за здравље становништва. Ургентни центар у Канбери био је препун људи са обољењима респираторних органа. Нажалост, док су се мноштва стицала у центар за евакуацију, безосећајни криминалци су пљачкали напуштене домове. Али, такође је било и пуно извештаја о херојству и хуманости. Комшије су помагале једне другима, непознате особе су спасавале животиње, школе су биле отворене за људе који су остали без домова, а ватрогасци волонтери су спасавали куће других, док су њихови домови били у пламену.

Дрвеће ће поново израсти и куће ће се поново саградити, али као што је рекао премијер Џон Хауард, ова катастрофа се „неће избрисати из ума становника Канбере“.

[Извор слике на 25. страни]

AP Photo/Fairfax, Pat Scala