Пређи на садржај

Пређи на садржај

Највећа „парада“ балона на свету!

Највећа „парада“ балона на свету!

Највећа „парада“ балона на свету!

ГРАД Албукерке који се налази у Њу Мексику (САД), суочава се сваког октобра с необичним застојем у саобраћају који траје девет дана. Возачи успоравају или заустављају возила да би посматрали мноштво балона јарких боја који прекривају ведро јесење небо. Ради се о годишњем Кодаковом међународном фестивалу балона у Албукеркеу, коме присуствује више од 800 000 посетилаца.

Лако је разумети зашто се саобраћај одвија успорено. Замислите само тај невероватан призор! Стотине балона високих од 15 до 25 метара заједно се уздижу на свежем јутарњем ваздуху, а затим ношени благим поветарцем плове преко реке Рио Гранде и изнад Албукеркеа. Очаравајући призор употпуњен је живописним, 3 000 метара високим планинама Сандиа које се виде у позадини.

Овај фестивал је први пут одржан 1972, када је с једног паркинга полетело само 13 балона. Од тада је број учесника растао невероватном брзином. До 1978, са 273 посаде које су се пријавиле, већ је постао највећи светски фестивал балона. Године 2003, учествовало је више од 720 балона. Посаде су дошле из многих држава САД и из око 20 других земаља. Представници бројних медијских кућа и мноштво фотографа, допринели су томе да ова фијеста стекне репутацију „највише фотографисаног догађаја на свету“. Године 2000, у прослави доласка новог миленијума учествовало је преко 1 000 балона, што је око 20 посто од укупног броја балона у свету.

Како балони функционишу

Велика већина балона на овој фијести подиже се увис помоћу топлог ваздуха који се добија сагоревањем пропана у горионику смештеном на отвору балона. Балони су направљени од синтетичког материјала пресвученог полиуретаном да би се смањио губитак топлог ваздуха. За сваки балон причвршћена је корпа, или гондола у којој се налазе пилот и путници. Да би се балон надувао, потребна је припрема која се одвија у две фазе. Као прво, један велики вентилатор удувава хладан ваздух у балон који је раширен по земљи. Затим се у делимично надуван балон помоћу горионика на пропан додаје загрејан ваздух. Топао ваздух усправља балон који остаје чврсто привезан за земљу све док пилот не буде спреман за полетање. Кад се балон нађе у ваздуху, пилот може да повећава висину тако што укључује горионик и додаје још топлог ваздуха. Да би се спустио, он једноставно пусти да се ваздух охлади или отвори вентил на врху балона и испусти топао ваздух.

На фестивалу, балони на топао ваздух обично носе само онолико пропана колико им је потребно да би остали у ваздуху неколико сати, најчешће на висини мањој од 600 метара. Због тога балонисти и екипа која их прати са земље морају наћи безбедно место за спуштање. Они траже место на отвореном, где нема далековода и које је далеко од прометних улица.

Неки балони на фестивалу испуњени су хелијумом или водоником. За разлику од оних који користе топао ваздух, балони напуњени гасом могу данима остати у ваздуху. Њихови пилоти се такмиче ко може летети најдаље, путујући на висинама од 3 000 до 4 500 хиљаде метара.

Балонима се заправо не може управљати на уобичајен начин. Уместо тога, њихово кретање зависи од ветра. Али искусан летач може контролисати правац кретања подижући или спуштајући балон да би се нашао у ваздушној струји која ће га носити у жељеном правцу. У том погледу, Албукерке је идеално место за летење балоном. Околне планине и речна долина доприносе стварању карактеристичних ваздушних струјања. Захваљујући томе, ветрови који дувају на мањим висинама носе балоне у једном смеру, док им ветрови који на већим висинама дувају у супротном смеру омогућавају да се врате назад.

Узбудљив догађај

Више од 2 000 волонтера заједничким снагама брине о безбедности и успеху овог фестивала. Сложен задатак координатора читавог догађаја обавља један представник фестивала који се назива балонмајстер. Његов посао је да руководи подизањем стотина балона, што се може упоредити са управљањем прометним аеродромом. Замислите само тај призор! Док балони свих могућих боја и маштовитих облика полећу, чују се одушевљени узвици старијих посматрача и деце која све прате широм отворених очију. Погледајте! Ту је балон у облику жабе, други у облику медведа, а ено још једног у облику зеца! Затим наступају беба диносаур, џиновска летећа крава, два прасета, златна рибица по имену Суши, играчка која искаче из кутије, огромна лебдећа лименка, каубојска чизма, веза љутих црвених папричица, и многи, многи други.

Док посматрају ово мноштво боја и облика, с ведрим плавим небом у позадини, фотографи су често ван себе од одушевљења! А увече се појављује нови величанствени призор — по ноћном небу расуто је на стотине балона, чији горионици светле попут свећа у папирном фењеру.

Мало људи може уживо посматрати овај фестивал или доживети радост летења балоном. Али док гледате слике, можете барем пустити машти на вољу — и винути се пут јесењег неба над Албукеркеом.

[Слике на 18. страни]

1. Сваки балон мора имати екипу на земљи, која се обично састоји од четири до осам особа

2. горионик на пропан удувава топао ваздух да би балон узлетео

3. ноћу балони светле пријатном светлошћу

4. различити облици балона

[Извор]

Фотографије 1 и 2: Raymond Watt/Alburquerque International Balloon Fiesta