Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вредни као крањска пчела

Вредни као крањска пчела

Вредни као крањска пчела

Од дописника Пробудите се! из Словеније

ПЧЕЛЕ су познате по својој марљивости. Ипак, једна врста се посебно истиче у том погледу. То је крањска пчела. a Ова медоносна пчела добила је име по области Крањска, која се налазила у западном делу данашње Словеније. Крањска пчела се некада могла наћи само на подручју од Балканског полуострва до Карпата на северу. Међутим, захваљујући томе што је пчелари веома цене, она је данас надалеко позната и доспела је у све делове света.

Због чега је крањска пчела толико омиљена? Осим тога што производи велику количину изузетно квалитетног меда и што је веома отпорна на болести и хладно време, ова пчела је питома и мирољубива. Њена склоност да се роји, која може отежавати узгајање великог броја пчела, умањена је путем селективног узгајања. Али због чега се крањске пчеле сматрају марљивијим од осталих? Један разлог је што оне ујутро крећу на посао пре свих других пчела. Тако имају времена да донесу у кошницу више нектара од ког се прави мед, а могу га донети и из удаљенијих места.

„Народ пчелара“

Пчеларство у Словенији има дугу и занимљиву историју. Словеначки биолог Јанез Грегори чак описује своје сународнике као „народ пчелара“. У ствари, Словенци су били познати као добри пчелари још у осмом веку наше ере. Од тада, па до 19. века, правили су кошнице од шупљих стабала. Ове кошнице су у неким деловима Словеније биле познате као корита. Међутим, негде у 15. веку, када су отворене прве пилане, стара дрвена корита постепено су замењивана кошницама направљеним од дасака. Њих су у шали називали труге, или мртвачки сандуци, јер су имале издужени правоугаони облик.

Због велике потражње за медом и пчелињим воском, пчеларство је постало важна привредна грана те је привукло пажњу владара ове земље који су неким повлашћеним појединцима додељивали искључиво право да се баве том делатношћу. Сасвим је разумљиво што су се власти интересовале за пчеларство с обзиром на то да је пчелињи восак био неопходан за производњу свећа које су се највише користиле у црквама и манастирима, као и због тога што је мед тада био једино средство за заслађивање. Након што су у 16. веку земљорадници почели да сеју хељду, пчеле су имале нове залихе хране и у јесен, што је утицало на повећање производње меда. Недуго затим, Крањска је извозила велике количине меда и пчелињег воска. У 17. веку, крањски истраживач Валвазор писао је да се до средине тог века, из те области само у подручје града Салцбурга у Аустрији годишње извозило „више хиљада квинтала“ меда. b

Крањска пчела постаје све познатија

Током година, Крањска је значајно допринела развоју пчеларства као науке и умећа. Године 1770, царица Марија Терезија именовала је Антона Јаншу, пореклом из Горењске, за првог учитеља пчеларства у тек основаној школи пчеларства у Бечу. До краја 19. века, изучаваоци су установили да издржљива крањска пчела може удовољити потребама пчелара у многим подручјима. Баш у то време добила је своје име и почела је да се гаји широм света. У ствари, до почетка 20. века, Крањска је извозила „читаве вагоне пуне кошница“. У свакој од њих се налазила колонија крањских пчела.

Током истог периода, традиционална кошница од дрвених дасака добила је име крањич, или „крањска кошница“. Оно што ове кошнице чини посебно занимљивим јесте јединствени вид уметности који их је некад красио. (Видите оквир „Слике на кошницама“, на 24. страни.) Данас у Словенији има више од 7 000 пчелара који брину о преко 160 000 кошница. У граду Радовљица чак постоји посебан музеј посвећен развоју пчеларства у овој земљи.

Омиљени симбол

Словенци прилично дуго сматрају пчелу симболом марљивости и практичне мудрости. Прво словеначко научно друштво, основано 1693. године, звало се Academia operosorum (Удружење марљивих) и на његовом амблему налазила се пчела. Његови чланови су чак називали себе apes, што на латинском значи „пчеле“. Пошто је у Словенији позната и као оличење штедљивости, пчела се користи као симбол и у свету финансија. Она се може видети на корицама штедних књижица, као и на словеначком металном новцу.

Словенци воле пчеле због тога што су и сами познати као вредан народ. Једна словеначка пословица гласи: „Посматрај пчеле и учи од њих.“ Зато, кад год видите вредне пчеле или пробате мед — слатки плод њиховог рада — можда ћете се сетити неуморних крањских пчела.

[Фусноте]

a Крањска пчела се може препознати по томе што њен трбушни део попут прстена окружују фине сиве длачице.

b Један квинтал одговара тежини од 100 килограма.

[Оквир⁄Слике на 24. страни]

Слике на кошницама

У типичном словеначком пчелињаку, кошнице су постављене једна поред друге попут фиока у великој правоугаоној комоди, с краћом страном окренутом напред. Уметност сликања уљаним бојама на предњем делу кошница цветала је од почетка 18. па све до 20. века. Иако је сачувано око 3 000 ових јединствених уметничких дела, то је само мали део од мноштва кошница које су направљене и украшене током година.

На кошницама се налазе углавном религиозни мотиви, као што су слике „светаца“ и прикази библијских прича. Али на њима су такође насликане и животиње и људи који обављају своје послове, као и различити измишљени и шаљиви призори. Мотиви неких слика су породични односи. На пример, на неким су приказана два демона која користе тоцило како би наоштрили језик лажљиве жене, док се на другим може видети жена која покушава да одведе мужа из кафане кући.

Слике на кошницама су цењене као „драгуљи словеначког културног наслеђа“, као „најстарија енциклопедија народне мудрости“, и као „вероватно најизворнија словеначка уметност“. Али, оне су имале и практичну примену. Пошто се велики број кошница налазио на истом месту, пчела би могла да направи кобну грешку и уђе у погрешну кошницу где би била убијена као непожељни уљез. Пчелари су сматрали да различите живописне слике на предњем делу кошница служе пчелама као путоказ ка њиховој кошници.

[Слике]

„Адам и Ева“

„Продаја Јосифа у Египат“

„Исусов долазак у Јерусалим“

Типичан словеначки пчелињак с традиционалним сликама на кошницама

[Извор]

Све фотографије пчелињака: Z dovoljenjem upravitelja rojstne hiše pisatelja Josipa Jurčiča

[Мапа на 21. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

АУСТРИЈА

ИТАЛИЈА

СЛОВЕНИЈА

Крањска

ХРВАТСКА

ЈАДРАНСКО МОРЕ

[Извор]

Карта: Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

[Слика на 22. страни]

Словеначки метални новац на ком је приказана чувена крањска пчела

[Слика на 23. страни]

Крањска пчела је позната као питома и мирољубива

[Слика на 23. страни]

Ларве

[Слика на 23. страни]

Матица окружена младим радилицама

[Извор]

Фотографија: Janez Gregori