Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли су клубови места за хришћане?

Да ли су клубови места за хришћане?

Млади питају...

Да ли су клубови места за хришћане?

„Ишао сам с намером да се баш добро проведем“ (Шон).

„Да будем искрен, сјајно сам се проводио! Играли смо пуно, по целу ноћ“ (Ернест).

У ПОСЛЕДЊЕ време, клубови у којима се слуша различита врста музике постали су веома популарни међу младима. У потрази за добром забавом, многи млади их редовно посећују.

Наравно, сви ми волимо да се лепо проведемо. И Библија каже да постоји „време смеха“, а такође и „време кад се игра“ (Проповедник 3:4). Међутим, да ли се забава у једном клубу може сматрати прикладном? Или постоје јаки разлози да се добро размисли пре него што се оде на такво место?

„Разуздане забаве“

Библија не осуђује пристојна друштвена окупљања. Међутим, она упозорава на „теревенке“, или „разуздане забаве“ (Галатима 5:19-21; Byington). У библијска времена, теревенке су често водиле до неконтролисаног понашања. Пророк Исаија је написао: „Тешко онима што за рана јутра жестока пића траже, и који су већ пре ноћи распаљени од вина! Харфе, гусле и даире, фруле и вино веселе им гозбе њихове; ал’ они не пазе на дела Јеховина“ (Исаија 5:11, 12).

Та окупљања су била позната по конзумирању ’жестоких пића‘ и по необузданој музици. Почињала су раније и трајала су до касно у ноћ. Такође, запази и став учесника — понашали су се као да Бог не постоји! Зато није никакво чудо што је Бог осудио таква окупљања. Међутим, шта Бог мисли о томе што се данас дешава у многим клубовима?

Осмотримо чињенице. Као прво, у неким клубовима и даље је јако заступљен један начин играња у дивљем ритму (такозвани moshing). Један извор каже да је „он настао средином 1980-их у пост-панк клубовима у Сједињеним Државама. Настао је... из ’шутке‘ (slam-dancing) у којој се учесници међусобно сударају“. Споменути начин играња често укључује скакање, жестоко дрмусање главом и опонашање животиња које се ударају главама. Учесници се такође сударају једни с другима. Сломљени удови и посекотине су уобичајени, а било је и случајева повреда кичме и главе. Неки су чак изгубили живот. Поред тога, у неким клубовима, маса подиже младића или девојку, а затим их носи на подигнутим рукама. Многи су том приликом пали и повредили се. Осим тога, није неуобичајено да присутни на неприкладан начин додирују девојке.

Бог сигурно не одобрава такво понашање. Његова Реч заповеда хришћанима да се ’одрекну безбожности и светских жеља и да живе са здравим мислима‘ (Титу 2:12).

Музика и дрога

Осмотримо такође и врсту музике која се слуша у већини клубова. Неки су познати по разним врстама хард-рок или хеви-метал музике које карактеришу снажан ритам и непристојни текстови. У неким клубовима најпопуларнија музика је реп, или хип-хоп. И ту врсту музике карактеришу секс, насиље и бунт. Да ли би ти слушање такве музике у једном нездравом окружењу могло нашкодити? Дејвид Холингворт, саветник задужен за рад с ноћним клубовима, каже: „Музика има страховит психолошки утицај на људе. Када је присутно мноштво људи, она може подстаћи на испољавање агресивности.“ Не чуди што су клубови у многим градовима Сједињених Држава преплављени насиљем. Многи сматрају да је то директан утицај музике која популарише вулгарно понашање и насилно поступање. a

Задњих година се у клубовима појавила и дрога. Једна жена која се бави истраживањем изјавила је да су „клубови постали популарни и због тога што се у њима лако могу набавити различите дроге“. Заправо, неке од њих популарно се називају денс дроге. Међу посетиоцима клубова има и оних који комбинују различите дроге. У оне које се најчешће комбинују с другим врстама спада кетамин, који изазива дисоцијацију, бунило, отежано дисање и неуролошка оштећења. Метамфетамин може довести до губитка памћења, агресивности, насиља и до срчаних и неуролошких оштећења. Нарочито је популаран екстази, дрога чији је основни састојак амфетамин. Он може проузроковати конфузију, анксиозност, убрзан рад срца, висок крвни притисак и високу телесну температуру. За неке је екстази био смртоносан.

Коришћење противзаконитих дрога коси се с библијском заповешћу да се ’очистимо од сваке прљавштине тела и духа‘ (2. Коринћанима 7:1). Да ли је стога мудро посећивати места која су позната по коришћењу дроге?

Лоше друштво

Присети се добро познатог упозорења: „Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33). Попут учесника у разузданим забавама у библијским временима, већина младих који посећују клубове изгледа да не размишљају о томе да угоде Богу. Заправо, већина њих се могу описати као они који „више воле уживања него Бога“ (2. Тимотеју 3:4). Да ли заиста желиш да припадаш таквој групи људи?

Неки можда мисле да је опасност знатно мања када се у клуб иде с другим младим хришћанима. Међутим, хришћански млади који су прави „пример вернима... у понашању“ неће желети да иду на таква места (1. Тимотеју 4:12). Чак и када би група младих хришћана отишла у неки клуб и успела да остане на окупу, они би ипак били у нездравој атмосфери и изложени нездравој музици. Могли би се наћи у напетој и непријатној ситуацији уколико би их други позвали да играју. Неки млади су чак били умешани у тучу! Тиме се потврђују речи записане у Библији: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20).

Изазовно играње

Затим треба размислити и о самом игрању. Међу тинејџерима у Сједињеним Државама, врло је популаран један јако необичан начин играња (freak dancing), углавном уз хип-хоп музику. Текстови песама овог музичког правца отворено описују сексуалне радње. Штавише, са̂мо играње подсећа на сексуални однос. Зато су покрети при овом начину играња описани као ’секс у одећи‘.

Да ли би требало да један млади хришћанин игра на овакав начин? Не, уколико он или она желе да угоде Богу, који нам заповеда да ’бежимо од блуда‘ (1. Коринћанима 6:18). Неки могу размишљати: ’Ако сви то раде, то не може бити толико лоше.‘ Међутим, већина није увек у праву (Излазак 23:2). Имај храбрости да се одупреш вршњацима и да задржиш добру савест пред Богом! (1. Петрова 4:3, 4).

Доношење одлуке

То не значи да је свако играње лоше. Библија каже да је краљ Давид био толико радостан када се са светим ковчегом савеза вратио у Јерусалим да је ’играо из све снаге‘ (2. Самуилова 6:14). У Исусовој параболи о расипном сину, весеље које је уследило када се тај син вратио кући састојало се од ’свирке и играња‘ (Лука 15:25).

Слично томе, и у крају где ти живиш неки начини играња могу бити прихватљиви за хришћане. Чак и у том случају, важно је имати равнотежу и добро расуђивање. Много је безбедније уживати у музици и игрању на хришћанским окупљањима на којима постоји одговарајућа контрола и надгледање, него у клубовима за тинејџере. На хришћанским окупљањима која су добро надгледана, млади се не издвајају већ уживају у изграђујућем дружењу са хришћанима свих годишта.

Такође, у твом крају можда постоје неки ресторани где има музике и где се пристојно игра. Међутим, пре него што прихватиш позив да идеш на неко такво место, било би добро да себи поставиш следећа питања: На каквом је гласу то место? Да ли је оно само за младе? Ако јесте, да ли ће владати здрава атмосфера? Која ће се врста музике свирати? Који ће начин играња бити заступљен? Да ли моји родитељи сматрају да је прикладно да идем? Ако размислиш о овим питањима то те може заштитити од могућих непријатности.

Шон, који је цитиран на почетку, лепо резимира ствари. Пре него што је постао хришћанин, често је ишао у клубове. Он се присећа: „У клубовима влада прилично распуштено понашање. Музика је углавном деградирајућа, играње углавном делује врло непристојно, а циљ велике већине оних који тамо одлазе јесте да нађу неког с ким могу да се упусте у сексуални однос.“ Када је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима, Шон је престао да посећује таква места. Он износи своје мишљење, засновано на болном искуству: „Клубови нису места за хришћане.“

[Фуснота]

a Види чланак под насловом „Зашто музика утиче на нас“, у издању Пробудите се! од 8. октобра 1999.

[Слика на 26. страни]

У клубовима су неки млади доживели непријатности