Пређи на садржај

Пређи на садржај

Само због лепог изгледа?

Само због лепог изгледа?

Само због лепог изгледа?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

ДА ЛИ сте можда приметили да птице проводе много времена чистећи и дотерујући своје перје? Сваког дана само у намештању перја проведу по неколико сати. Све птице, без обзира да ли се ради о папагајима, пеликанима, врапцима или фламинзима, свакодневно обављају тај ритуал. Зашто? Да ли се само труде да лепо изгледају?

Прави разлог је далеко важнији. Одржавање перја у добром стању за птице је исто толико важно колико је преглед уочи лета важан за авион. Заправо, за њих је то ствар од животног значаја. Пошто се њихово перје веома троши, оне га дотеривањем чисте, штите од паразита и уз то чувају његова аеродинамична својства.

У свакодневно дотеривање перја спада и „састављање“ жиока које су се раздвојиле. Када су жиоке на исправан начин повезане, тада перје омогућава птици да лакше узлети. „Летно перје на крилима и ’управљачко‘ перје на репу“, објашњава књига Book of British Birds, „јесу две групе перја које захтевају посебну пажњу.“

Птице такође стално воде борбу против паразита. Поред тога што представљају опасност по њихово здравље, сићушни паразити заправо једу перје. Природњаци су запазили да птице са оштећеним кљуном не могу да одржавају своје перје на одговарајући начин, услед чега се у њиховом перју налази много више паразита него у перју здравих птица. Да би се што лакше ослободиле паразита, неке врсте птица се чак покривају мравима, чија киселина очигледно делује као ефикасан инсектицид.

На крају, перје треба да буде подмазано. Захваљујући томе перје морских птица има водоотпорни заштитни слој. Подмазано перје и све остале врсте птица штити од атмосферских прилика. Где се ствара то уље за подмазивање перја? Оно настаје у једној посебној жлезди која се назива тртична жлезда, и налази се тик изнад репа. Она лучи уље и восак којима птице стрпљиво премазују перје. При том, посебну пажњу поклањају летном перју.

Према томе, не треба унапред закључити да птице само губе време док дотерују своје перје. Тачно је да су због тога лепше, али су и здравије. У птичјем свету, одржавање перја у добром стању важно је за опстанак.

[Дијаграм/Слике на 24. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Бадрљица

Кукице

Жиочице

Жиоке

[Слика]

Приликом дотеривања перја, птице каче његове сићушне саставне делове једне за друге и на тај начин повезују жиоке

[Извор слике на 23. страни]

Cortesía del Zoo de la Casa de Campo, Madrid

[Извори слика на 24. страни]

Пеликан: Foto: Loro Parque, Puerto de la Cruz, Tenerife; папагај: Cortesía del Zoo de la Casa de Campo, Madrid