Пређи на садржај

Пређи на садржај

Демографија, Библија и будућност

Демографија, Библија и будућност

Демографија, Библија и будућност

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШВЕДСКЕ

НА ПОЧЕТКУ 20. века људску породицу сачињавало је 1,65 милијарди људи, док се на крају тог века број становника повећао на запањујућих 6 милијарди. Да ли ће становништво на земљи наставити да расте овако невероватном брзином? Хоће ли у овом миленијуму доћи до демографске експлозије, то јест наглог пораста становништва? Стручњаци који настоје да пронађу одговоре на та сложена питања називају се демографи, а подручје њиховог истраживања демографија.

Webster’s Dictionary дефинише демографију као „грану статистике која проучава становништво [нарочито] у погледу броја, густине насељености, размештаја и података о наталитету, морталитету, склапању бракова и здравственом стању“. Стручњаци проучавају три чиниоца која имају пресудан утицај на број становника — наталитет (број новорођених); морталитет (број умрлих) и миграција (број оних који су се преселили из једне у другу земљу).

Историјска демографија је дисциплина која се бави порастом и варирањем броја становника у прошлости. Демографи који се баве овом дисциплином настоје да што је могуће више сазнају о древним цивилизацијама тако што пажљиво проучавају писане документе, рушевине, скелете и друге ископине. Историјска демографија се делимично заснива на претпоставкама, а делимично на научним чињеницама. Atlas of World Population History каже: „Садашњи ниво развоја је такав да се претпоставке стручњака из области историјске демографије не могу доказати, те их стога статистичари не сматрају поузданим“. Па ипак, они који се баве проучавањем Библије, заинтересовани су за претпоставке демографа. Заправо, оне су често у складу с библијским извештајима.

Пораст становништва после Потопа

Библија каже да је свега осморо људи преживело Потоп Нојевих дана. Неки демографи претпостављају да је око 1 400 година касније, број становника на земљи достигао 50 милиона. Да ли је могуће да број становника у року од 1 400 година порасте са 8 људи на 50 милиона?

Пре свега, број од 50 милиона није ништа друго до само процена. Међутим, занимљиво је запазити шта Библија каже у Постању 9:1: „Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им: Рађајте се, множите се и напуните земљу.“ Затим у 10. и 11. поглављу стоји да је од Нојевих синова Сима, Хама и Јафета настало 70 породица. Читајући даље, наилазимо на родослов у ком се спомињу људи од Сима до Аврахама, који су ’постали очеви синовима и кћерима‘. То је вероватно било време великог наталитета што је било у складу с Божјом заповешћу да се ’напуни земља‘.

Каква је била стопа морталитета? У наведеним поглављима Постања извештава се да је током првих неколико стотина година након Потопа човеков животни век био изузетно дуг. a Висока стопа наталитета заједно с ниском стопом смртности довела је до брзог пораста становништва.

Боравак Израелаца у Египту

Неки истраживачи су скептични када је реч о библијском извештају о брзом порасту израелског становништва током боравка у Египту. У Библији се наводи да је, не рачунајући жене Јаковљевих синова, ’свега душа дома Јаковљева што дођоше у Египат било седамдесет‘ (Постање 46:26, 27). Међутим, када су након 215 година Израелци излазили из Египта, изненађујуће је то што је било „шест стотина хиљада пешака, самих људи, осим деце“ (Излазак 12:37). Када се уброје и жене и деца, могуће је да је укупно било три милиона Израелаца! Да ли је толики пораст уопште могућ?

Да бисмо добили одговор на то питање, размотримо пажљиво шта сама Библија каже о порасту израелске популације у Египту: „Синови Израелови народише се и умножише се и напредоваше, и посташе све силнији. И сва их се египатска земља напуни.“ Дакле, број Израелаца се у то време изузетно брзо увећавао (Излазак 1:7).

Занимљиво је запазити да се сличан пораст одиграо и у савремено доба у неким земљама, као на пример у Кенији током 1980-их. Међутим, умножавање израелског становништва било је необично у том смислу што се одвијало током једног дужег периода.

Библија наводи још један разлог за такав пораст. За време боравка Израелаца у Египту није било глади. Несумњиво, када завлада глад многи људи умиру прилично млади. Као последица тога, током тог периода не рађа се много деце. Међутим, Библија указује на то да су Израелци имали обиље хране. Када је Јосифова породица стигла у Египат, фараон је рекао Јосифу: „Насели оца свога и браћу своју, на најбољем месту у овој земљи. Нека живе у земљи Гесемској“ (Постање 47:6). Чак и након што су постали египатски робови, Израелци су очигледно имали довољно хране. Да је то заиста било тако, потврђује и извештај о томе да су се након ослобођења из ропства, Израелци сећали како су у Египту јели хлеб, рибу, краставце, лубенице, празилук, црни и бели лук, као и да су им лонци били пуни меса (Излазак 16:3; Бројеви 11:5NW).

Током првог века н. е.

Демографија нам такође помаже да проширимо своје разумевање Хришћанских грчких списа. Примера ради, када читамо да је Исус заповедио својим следбеницима да ’стварају ученике од људи из свих нација‘, можда се питамо: ’Колико је обиман био тај задатак?‘ (Матеј 28:19). Колико је људи живело током првог века у Римском царству? Неки процењују да је било између 50 и 60 милиона људи. Ако је то тачно, онда су рани хришћански јеванђелизатори имали пуне руке посла!

Читајући Хришћанске грчке списе, сазнајемо да је апостол Петар био у далеком Вавилону да би и тамо проповедао добру вест (1. Петрова 5:13). Зашто баш у Вавилону? У разумевању тога помаже нам објашњење које се налази у делу The New Encyclopædia Britannica: „Изван Палестине, центри јеврејске популације били су у Сирији, Малој Азији, Вавилону и у Египту. Процењује се да је на сваком од тих подручја живело најмање милион Јевреја.“ Пошто је Петру било додељено да проповеда посебно Јеврејима, сасвим је разумљиво што је отишао у Вавилон, где се налазила једна од јеврејских заједница (Галатима 2:9). Како је тамо живело много Јевреја, Петру сигурно није недостајало подручја за проповедање!

Шта доноси будућност?

Као што смо видели, демографи истражују извесне појединости из људске прошлости. Шта предвиђају с обзиром на будућност? Појављују се многа важна питања. Да ли ће током овог миленијума доћи до демографске експлозије? Нико не може са сигурношћу пружити одговор на то питање. Пошто у многим земљама наталитет опада, неки истраживачи предвиђају стагнацију броја светске популације.

Међутим, не мисле сви стручњаци тако. У публикацији Population Today наводи се: „Када је реч о порасту броја становништва, данашњи свет може се поделити у две категорије: на земље у којима на сваки брачни пар долазе по два или мање од два детета, и на земље с високом стопом наталитета. У првој категорији налазе се Европа, Сједињене Државе, Канада, Јапан и неколико земаља с брзим развојем индустрије... Насупрот њима, у земље с наглим порастом броја становништва убраја се већина земаља Африке, Азије и Латинске Америке, где на брачни пар долази више од два детета. У овим земљама, где живи више од половине светског становништва, жена у просеку роди четворо деце.“

Дакле, док у неким земљама број становника опада, у другима он расте или стагнира. Публикација Population Today укратко износи предвиђања за будућност: „У већини земаља у развоју, број становника и даље расте. Када ће заиста престати ’демографска експлозија‘ зависи од тога којом брзином и колико државе света улажу у програме којима би се смањила смртност новорођенчади, образовале жене и помогло у планирању породице.“

Да ли ће број становника на земљи знатно премашити садашњих шест милијарди? Време ће показати. Али ми знамо да је Божја намера да земља буде насељена, а не пренасељена (Постање 1:28). Стога имамо све разлоге да верујемо да ће заиста и бити тако под владавином Божјег Краљевства (Исаија 55:10, 11).

[Фуснота]

a Касније се животни век човека смањио на 70-80 година, као што је Мојсије навео око 1 500. године пре н. е. (Псалам 90:10).

[Слика на 12. страни]

Светска популација која сада броји преко шест милијарди потекла је од људи који су преживели Потоп

[Слика на 13. страни]

Током 215 година, од малог броја Израелаца у Египту настао је народ од око 3 милиона људи