Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се слагати са сарадницима

Како се слагати са сарадницима

Како се слагати са сарадницима

ЗАШТО неки људи малтретирају друге? Библија пружа увид у то. Она објашњава да живимо у ’последњим данима‘ овог система ствари и да су зато ово „критична времена с којима се тешко излази на крај“. Многи људи су „самољубиви, љубитељи новца, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, нелојални, без природне наклоности, неприступачни за било какав договор, клеветници, без самоконтроле, брутални, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, надути од поноса“ (2. Тимотеју 3:1-5). У овим немирним временима, наведене особине и ставови могу се видети посвуда, а малтретирање представља само једну од непријатних последица тога. Стога, како се слагати с другима на радном месту?

Решавање конфликта

Малтретирање често почиње неким нерешеним конфликтом између сарадника. Зато, не мешајући се у туђе ствари, потрудите се да одмах изгладите неспоразуме у које сте лично укључени. Тактично и с поштовањем смирите повређена осећања. Своје колеге немојте поистовећивати с групом, већ се с њима опходите као с појединцима. Ако изгледа да неко има нешто против вас, настојте да изгладите ту ствар. Задржите на уму Исусово упозорење: „Брзо решавај ствари с оним ко те тужи“ (Матеј 5:25).

Отворена комуникација јесте у интересу свих запослених. Зато настојте да лепо разговарате са својим претпостављеним, водећи при том рачуна да не одајете утисак као да се улагујете. Упамтите и то да добра комуникација с вашим колегама као и са онима који су вам подређени делује као ефикасан противотров за стрес. Краљ Соломон је записао: „Падају намере када нема збора да их прими, а успевају кад има добрих саветника“ (Пословице 15:22).

Зато се својски потрудите како бисте се добро слагали са својим сарадницима. То не значи да треба пошто-пото да угађате људима, чинећи све што се од вас тражи или компромитујући своје принципе само да бисте сачували мир. Ипак, срдачност и пријатељско опхођење могу опустити напету атмосферу. Водите рачуна не само о томе шта кажете, већ и како то кажете. И у том погледу Библија пружа разумне савете: „Благ одговор утишава јарост“ (Пословице 15:1). „Благи језик дрво је живота“ (Пословице 15:4). „Спорошћу у гневу кнез се може ублажити“ (Пословице 25:15). „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена, да бисте знали како свакоме треба да одговорите“ (Колошанима 4:6).

„Нека ваша разумност буде позната“

Апостол Павле је саветовао хришћане у Филипима: „Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5). У складу с тим начелом, поставите разумна мерила понашања. Пазите да не будете претерано самоуверени или сувише повучени. Ако вас колеге задиркују, немојте их опонашати узвраћајући им истом мером. Тиме би се само изгубила граница између лепог и ружног понашања. Опходите се према другима с поштовањем водећи рачуна о њиховом достојанству, јер тада постоји већа шанса да вам они узврате на исти начин.

Осим на своје понашање, обратите пажњу и на начин одевања. Размислите о следећем: ’Какав утисак одаје моја одећа? Да ли изгледам изазовно? Или можда неуредно? Да ли да изаберем стил одевања који одражава разумност и који је прикладан за посао?‘

У већини култура марљиви и савесни радници су веома цењени и високо поштовани. Зато настојте да задобијете поштовање колега тако што добро обављате посао. Будите поуздани и достојни поверења. То не значи да треба бити перфекциониста. Једна жена која је постала жртва малтретирања, касније је признала да је она сама томе допринела. „Била сам перфекциониста“, каже она. Касније је увидела да је савршенство недостижно: „Не морам све савршено да урадим да бих била добар радник.“

Немојте бити претерано осетљиви на негативне примедбе. Није свака неоправдана критика исто што и малтретирање. Краљ Соломон је записао у Библији: „Не буди нагао у духу своме на гнев... Не обазири се на сваку реч која се говори... Јер је срце твоје више пута чуло како си ти друге клео“ (Проповедник 7:9, 21, 22).

Истина, то што се држите тих здравих начела не гарантује да никада нећете бити жртва малтретирања. Упркос вашим напорима, неке колеге вас и даље могу малтретирати. Шта тада можете учинити?

Потражите помоћ

„Колеге су ме неколико месеци игнорисале, и због тога сам патио“, каже Грегори. Његово искуство је типично за жртве, које мучи читав низ болних осећања — гнев, кривица, стид, збуњеност и осећање безвредности. Малтретирање може чак и стабилну особу довести до очаја. Заиста, Библија наводи да „угњетање обезумљује мудрога“ (Проповедник 7:7). Шта се у тој ситуацији може учинити?

Истраживања показују да је најбоље да особа не покушава сама да реши проблем. Где онда може потражити помоћ? Неке веће компаније су организовале службе за пружање помоћи радницима који сматрају да су жртве малтретирања. Те компаније знају да је у њиховом најбољем интересу да искорене тај проблем. Према једној процени, радно време оних који малтретирају своје колеге краће је за скоро 10 посто од нормалног. Уколико постоје такве специјализоване службе, жртва може затражити помоћ. Један непристрани саветник — било да ради у истој компанији или не — могао би посредовати у разговору о проблему како би се поставила правила понашања на послу.

Нема сигурног решења

Наравно, мора се признати да за проблем малтретирања нема сигурног решења. Чак и они који примене библијска начела изнесена у овом чланку могу установити да се упркос томе малтретирање на послу наставља. Ипак, они могу бити уверени да то што се и даље труде да опонашају Божје особине упркос непријатељству неће проћи незапажено код Јехове Бога (2. Летописа 16:9; Јеремија 17:10).

У зависности од интензитета и учесталости малтретирања ком су изложени, неки могу одлучити да потраже други посао. Други можда имају мало избора, пошто је посао тешко наћи, а других извора помоћи нема много. У Моникином случају, о ком је било речи у претходном чланку, проблем је решен када је један од најодговорнијих за малтретирање напустио посао. Као резултат тога, атмосфера на радном месту постала је донекле мирнија тако да је она успела да заврши обуку, а након тога потражила је други посао.

Петер, који је споменут у првом чланку, потпуно олакшање доживео је када је отишао у превремену пензију. Међутим, док је трпео малтретирање, много му је значила подршка коју му је пружала његова жена. „Она је знала кроз шта пролазим, и била ми је прави ослонац“, каже он. Док су подносили тешкоће, посебна утеха за Монику и Петера била је вера коју су имали као Јеховини сведоци. Учешће у делу проповедања подигло је њихово самопоштовање, а дружење са сухришћанима учврстило је њихова пријатељства.

Каква год да је ваша ситуација, дајте све од себе да изградите добар однос са својим сарадницима. Уколико сте мета малтретирања, настојте да следите савет апостола Павла: „Никоме не враћајте зло за зло... Ако је могуће, колико до вас стоји, будите у миру са свим људима... Не дај да те надвлада зло, него надвладавај зло добрим“ (Римљанима 12:17-21).

[Истакнути текст на 8. страни]

Пријатељско опхођење може опустити напету атмосферу

[Истакнути текст на 9. страни]

„Ако је могуће, колико до вас стоји, будите у миру са свим људима“ (РИМЉАНИМА 12:18)

[Слика на странама 8, 9]

Потрудите се да одмах изгладите неспоразуме у које сте лично укључени