Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто тако много људи има поленску грозницу?

Зашто тако много људи има поленску грозницу?

Зашто тако много људи има поленску грозницу?

Од дописника Пробудите се! из Шпаније

ОЧИ вас сврбе и сузе вам, по цео дан кијате, цури вам нос и отежано дишете. У чему је проблем? Можда сте се прехладили. Међутим, уколико се ови симптоми јављају у време када има пуно полена, врло је могуће да имате поленску грозницу. У том случају, нисте једини. Број особа код којих се установи да имају поленску грозницу повећава се из године у годину.

„Поленска грозница није ништа друго до бурна реакција вашег тела на супстанце које оно препознаје као штетне“, наводи се у часопису Mujer de Hoy. „Имунолошки систем особа које су алергичне одбацује све агенсе које сматра страним — укључујући и полен — чак и ако они не представљају опасност.“ Стога, кад имунолошки систем бурно реагује, јављају се досадни симптоми наведени на почетку.

Поленску грозницу први је описао енглески лекар Џон Босток, 1819. године. Он је навео симптоме које је имао у одређено доба године. Сматрао је да их изазива свеже покошена трава. Касније је установљено да алергијску реакцију заправо узрокују многе врсте полена. Почетком 19. века, Босток је утврдио да је у Енглеској врло мало људи алергично на полен.

Зашто онда данас тако много људи пати од поленске грознице? Др Хавијер Субиза, управник мадридског Центра за астму и алергије, у Шпанији, наводи две актуелне теорије међу истраживачима. Према једној теорији, алергијску реакцију изазивају дизел мотори. Сматра се да честице које настају сагоревањем дизел горива могу да подстакну деловање алергена, агенаса који покрећу алергијску реакцију. Према алергологу др Хуану Котнију Померу, „поленска грозница погађа чак 20 посто популације индустријски развијених земаља, и то углавном градско становништво“.

Према другој теорији, узрок настанка поленске грознице једноставно је претерано вођење рачуна о хигијени. ’Родимо се у операционој сали, једемо стерилну храну, вакцинишемо се против многих болести и када се разболимо одмах узимамо антибиотике. Стога је наш имунолошки систем од детињства подложан алергијама‘, објашњава др Субиза.

Уколико и ваш имунолошки систем бурно реагује на овај начин, немојте се превише бринути! Тачна дијагноза и одговарајуће лечење могу вам помоћи да доведете под контролу и смањите како учесталост тако и интензитет непријатних симптома поленске грознице.