Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је мој дечко тако груб према мени?

Зашто је мој дечко тако груб према мени?

Млади питају...

Зашто је мој дечко тако груб према мени?

„Мој дечко ме често критикује због неких безначајних ствари. Ипак, ја сам емотивно везана за њега“ (Катарина). a

„На лицу се није видела модрица, али у срцу сам осећала ужасну бол“ (Андреа, коју је дечко ошамарио).

ТО ЈЕ добро позната прича: Девојка среће младића који изгледа као право оличење шарма и љубазности. Али, он постепено почиње да се мења. Нежне речи бивају замењене заједљивим примедбама и понижавајућим критикама. У почетку, она не обраћа пажњу, јер сматра да је то само нетактично али безазлено задиркивање. Међутим, ситуација постаје све озбиљнија и претвара се у честе вербалне нападе и изливе беса након којих следе изрази дубоког кајања. Пошто се на неки начин осећа одговорном за лоше поступање свог младића, девојка тихо пати, надајући се да ће се ствари променити набоље. Али, то се не дешава. Напротив, он све чешће виче на њу. Једном се толико разбеснео да ју је чак грубо одгурнуо! Она страхује да ће је следећи пут ударити. b

Младић и девојка у чијој вези је заступљено вербално или физичко злостављање могу бити изложени непрестаном критиковању, увредама, и изливима беса. Да ли се и ти суочаваш с тим? (Види оквир „Неки знакови упозорења“.) Ако је твој одговор потврдан, можда осећаш такву душевну бол и збуњеност да једноставно не знаш шта да учиниш.

Такви случајеви уопште нису ретки, као што можда мислиш. Истраживачи процењују да се током забављања око 20 посто младих суочава с неким обликом насиља. Ако се у обзир узме и вербално злостављање, та процена се повећава на 80 посто. Насупрот уобичајеном мишљењу, жртве нису само жене. Према једној британској студији о насиљу током забављања, „скоро исти проценат мушкараца и жена“ жали се да их партнер малтретира. c

Зашто у неким везама долази до малтретирања? Шта можеш урадити ако се нађеш у таквој ситуацији?

Усвојити Божје гледиште

Пре свега, мораш увидети колико је злостављање озбиљно у Божјим очима. Тачно је да су несавршени људи склони томе да речима или поступцима повреде друге (Јаков 3:2). Осим тога, чињеница је да чак и људи који се воле и имају поверења једно у друго понекад имају размирице. На пример, апостол Павле и Варнава били су зрели хришћани. Па ипак, једном приликом дошло је до ’жестоког излива гнева‘ међу њима (Дела апостолска 15:39). Стога, ако се забављаш с неким, могуће је да ће се у вашој вези понекад појавити напетост.

Надаље, било би нереално очекивати да ти твој младић никада неће упутити ниједну реч критике. Уосталом, ви планирате да се венчате. Према томе, ако му смета нека твоја карактерна црта или навика, зар није лепо што жели да разговара с тобом о томе? Истина, критика уме да заболи (Јеврејима 12:11). Али, ако се даје из љубави и на љубазан начин, то се не може сматрати увредљивим (Пословице 27:6).

Међутим, сасвим је друга ствар викање, шамарање, ударање песницом или вређање. Библија осуђује „срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор“ (Колошанима 3:8). Јехова сматра озбиљним преступом кад неко злоупотребљава своју „моћ“ да би понижавао, застрашивао или тлачио друге (Проповедник 4:1; 8:9). У ствари, Божја Реч заповеда мужевима „да воле своје жене као своја тела... јер нико никада није омрзнуо своје тело; него га храни и негује“ (Ефешанима 5:28, 29). Мушкарац који се погрдним речима обраћа жени којој се удвара, или је малтретира, није прикладан за брачног друга. Истовремено, он изазива Јеховино неодобравање!

Ниси ти крива!

Злостављачи често оптужују своје жртве тврдећи да су оне одговорне за њихово лоше понашање. Стога понекад можеш помислити да си ти крива што твој дечко тако бесно реагује. Међутим, његов бес нема баш много везе с тобом. Особе које злостављају друге често потичу из породица у којима се насиље или погрдан говор сматрају нормалним. d У неким земљама на мушкарца може утицати уобичајено гледиште на основу ког се од њега очекује да доминира. Вршњаци такође могу вршити притисак на младића да буде мачо. Осим тога, ако му недостаје самопоуздање, скоро све што кажеш или учиниш може га навести да се осети угроженим.

Шта год да је у питању, ти ниси одговорна за нечије изливе гнева. Погрдан говор и насилно понашање не могу се ничим оправдати.

Гледај на ствари из другог угла

И поред тога што ниси крива, можда треба да промениш свој начин размишљања. Зашто? Примера ради, ако је девојка одрасла у окружењу где су насиље и увредљив говор уобичајени, њој грубост може изгледати као нешто нормално. Уместо да јој такво нехришћанско понашање буде одвратно, она га може толерисати — чак га сматрати и привлачним. Заиста, неке жртве малтретирања признају да их не привлаче мушкарци који су превише фини. С друге стране, неке девојке живе у уверењу да ће утицати на свог дечка да се промени.

Ако се нешто од овога може применити на тебе, потребно је да се ’преобразиш обнављањем свог ума‘ (Римљанима 12:2). Путем молитве, личног студија и дубоког размишљања добро размотри Јеховино гледиште о злостављању како би увидела колико је такво понашање одвратно. Треба да схватиш да ти не заслужујеш да те неко малтретира. Развијање скромности, то јест свесности својих ограничења, помоћи ће ти да разумеш да не можеш променити младића који је склон изливима беса. То је нешто што он сам треба да уради! (Галатима 6:5).

Неке девојке подносе малтретирање јер имају ниско самопоштовање. Катарина, коју смо споменули у уводу, каже: „Не могу да замислим живот без њега, не могу да замислим да ћу срести неког бољег.“ Друга девојка, Ема, каже нешто слично о свом дечку: „Трпим батине јер је и то боље него да уопште не обраћа пажњу на мене.“

Да ли оваква гледишта делују као добар темељ за успешну везу? Осим тога, да ли заиста можеш волети другу особу ако не волиш себе? (Матеј 19:19). Ради на томе да стекнеш исправну меру самопоштовања. e То нећеш успети да оствариш све док подносиш малтретирање. Девојка по имену Ирена из искуства зна да злостављање „може особу потпуно лишити самопоштовања“.

Суочавање са истином

Неким младим особама може бити тешко да признају да је веза у којој се налазе штетна по њих, посебно ако су развили снажна романтична осећања. Али, немој затварати очи пред истином. Једна библијска пословица каже: „Мудри види зло и уклања се, прости [„неискусни“, NW] наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3). Девојка по имену Ана, каже: „Када си заљубљена, постајеш скоро слепа, и видиш само добре особине свог дечка.“ Међутим, ако је он груб према теби, важно је да га видиш у исправном светлу. Уколико ти прети или те омаловажава, то значи да постоји озбиљан проблем. Немој покушавати да потиснеш своја осећања, оправдаш његово понашање или кривиш себе за то. Искуство показује да се злостављање, уколико се не прекине, с временом погоршава. Твоја добробит могла би да буде озбиљно угрожена!

Наравно, најбоље би било уопште не улазити у везу с неким коме недостаје самоконтрола (Пословице 22:24). Зато, ако неко кога не познајеш добро жели да се виђа с тобом, било би мудро да се распиташ о њему. Можеш предложити да се најпре дружите у приликама када је присутно више особа. То ће ти помоћи да га упознаш, не упуштајући се пребрзо у романтичну везу. Обрати пажњу на следеће ствари: Ко су његови пријатељи? Коју врсту музике, филмова, компјутерских игара и спортова воли? Да ли се из разговора с њим може закључити да цени духовне ствари? Разговарај са особама које га познају, као што су старешине из његове скупштине. Они ће ти рећи да ли други ’о њему добро говоре‘, као о зрелој особи која се побожно влада (Дела апостолска 16:2).

Али шта можеш учинити ако си већ у вези с младићем који те малтретира? Наредни чланак из ове серије пружиће одговор на то питање.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Ови чланци говоре о жртвама вербалног и физичког злостављања. Савети који злостављачима могу помоћи да се промене налазе се у чланцима „Од речи које боле до речи које лече“ и „Кињење — каква је штета?“, у издањима овог часописа од 22. октобра 1996. и 22. марта 1997.

c Међутим, ради једноставности, говорићемо о жртвама злостављања у женском роду. Начела наведена у овом чланку примењују се и на мушкарце и на жене.

d Види чланак „Откривање корена̂ погрдног говора“, у издању Пробудите се! од 22. октобра 1996.

[Оквир на 21. страни]

Неки знакови упозорења

◼ Он често са омаловажавањем говори о теби, твојој породици или пријатељима, било да сте сами или у друштву

◼ Углавном се не обазире на твоје жеље и осећања

◼ Покушава да контролише твој живот у сваком погледу, инсистирајући да увек зна где се налазиш и доносећи одлуке уместо тебе

◼ Често виче на тебе, гура те или ти прети

◼ Покушава да те наведе на неприкладне изразе наклоности

◼ Скоро увек бринеш да ли ће га неки твој поступак изнервирати

[Слика на 20. страни]

Непрестано критиковање или увреде указују на то да у вези постоји озбиљан проблем