Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мачка са смешним ушима

Мачка са смешним ушима

Мачка са смешним ушима

ПАСТИР по имену Вилијам Рос био је љубитељ чистокрвних мачака. Једном приликом, 1961. године, посетио је свог комшију на фарми у Пертширу, у Шкотској. Тамо је видео комшијину мачку Сузи. Али, она није изгледала као обична домаћа мачка. Била је мешанац беле боје, али горња половина њених ушију била је савијена напред, што јој је давало прилично комичан изглед. Одушевљен овим открићем, Рос је око годину дана касније од мачића које је Сузи добила узео једно женско маче с преклопљеним ушима.

Затим је ступио у везу с једном женом из Лондона, која се бавила одгајањем и генетиком мачака. Њих двоје су отпочели са узгајањем Сузиног потомства. Као што се могло и очекивати, ова врста је добила име Scottish Fold (шкотска мачка с преклопљеним ушима). Од тада су ове мачке постале веома популарне. Упркос томе, у Британији нису признате као посебна врста. Неки су изразили забринутост да би оне могле бити склоне извесним здравственим проблемима због гена који проузрокује необичан изглед њихових ушију. Али то није било препрека регистровању ове врсте у Сједињеним Државама, где се почетком 1970-их отпочело с њиховим узгајањем. У ствари, до краја те деценије, Scottish Fold мачке су почеле да добијају прве награде на изложбама у тој земљи.

Зашто су им уши преклопљене?

Када први пут виде ову мачку, људи често питају: „Шта јој се догодило са ушима?“ Оне су преклопљене, што је резултат мутације гена ког научници зову доминантни ген. Чак и у случају да маче наследи овај ген само од једног родитеља, оно ће бити Scottish Fold.

Међутим, уши ових мачака могу се прилично разликовати — оне могу бити без иједног или с једним, два или три преклопа. Сузи, први представник ове врсте, имала је један преклоп. Мачкама које учествују на изложбама уши су савијене најчешће три пута, тако да су приљубљене уз главу. Занимљиво је да кад дођу на свет Scottish Fold мачке имају усправне уши. Али око три недеље касније, одгајивачи могу да виде који ће мачићи имати преклопљене уши.

Непажљиво одгајање ове врсте може проузроковати здравствене проблеме. На пример, ако и женка и мужјак имају преклопљене уши, њихово потомство може имати генетски поремећај као што је урођена остеодистрофија, то јест поремећај у развоју костију. Стога угледни одгајивачи укрштају Scottish Fold мачке с другим врстама које имају усправне уши. Најчешће су то британске и америчке краткодлаке мачке.

Још једна потенцијална опасност по здравље ове врсте везана је за хигијену ушију, посебно када су у питању мачке с три преклопа на ушима. Њихове уши су тако приљубљене уз главу да се са унутрашње стране лако може накупити нечистоћа. The Illustrated Encyclopedia of Cat Breeds препоручује власницима да пажљиво чисте „унутрашњост преклопа помоћу навлаженог штапића за чишћење ушију“. На срећу, здраве мачке „нису склоне инфекцијама ушију нити се код њих појављују паразити у ушима, као што се сумњало пре неколико година“, стоји на Интернет сајту под називом The Cat Site, који је намењен власницима мачака.

Љупки љубимци

Scottish Fold мачке су познате као доброћудне, одане и интелигентне. Њихов животни век је око 15 година, и изгледа да им највише прија удобан живот у кући. „То је љупка, мирна и дружељубива мачка која воли људе и добро се слаже са осталим кућним љубимцима“, наводи The Illustrated Encyclopedia of Cat Breeds. Има умиљат, весео глас, али се ретко може чути. Чак и када су гладне, оне ће углавном само стајати и нетремице ће гледати у вас све док им не дате храну.

Као и код осталих мачака, крзно Scottish Fold мачке може бити једнобојно или шарено, с кратком или дугом длаком. Али оно због чега су све омиљеније јесу њихове преклопљене уши, округла глава, кратак врат и лик сличан совином, с великим округлим очима. У ствари, Scottish Fold мачке су постале једна од најтраженијих врста на свету. Да би набавили једно маче, потенцијални купци често морају да чекају најмање шест месеци. Наравно, ако купац жели маче које има одређену дужину длаке, боју или пол, можда ће морати да чека нешто дуже.

Када је 1961. године Вилијам Рос видео Сузи, вероватно није ни сањао да ће потомци те љупке сеоске мачке постати толико омиљени, посебно када се има у виду да њихова популарност није везана за неку урођену карактеристику, већ за генетску мутацију која највише долази до изражаја у облику њихових ушију.