Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свет без болести

Свет без болести

Свет без болести

„Како би се обезбедила основна здравствена заштита за све људе, све земље треба да сарађују у духу заједништва, јер оно што се у једној земљи постигне у корист људског здравља од непосредног је значаја и за добробит других земаља“ (ДЕКЛАРАЦИЈА У АЛМА-АТИ, ДОНЕТА 12. СЕПТЕМБРА 1978.)

ЦИЉ да се свим људима пружи основна здравствена заштита изгледао је достижан пре 25 година. Делегати на Међународној конференцији о основној здравственој заштити, одржаној у Алма-Ати, у данашњем Казахстану, одлучили су да до 2000. године цело човечанство буде вакцинисано против тешких заразних болести. Такође су изразили наду да ће до тада сваком човеку на земљи бити обезбеђени основни санитарни услови и чиста пијаћа вода. Ову декларацију су потписале све државе чланице Светске здравствене организације.

Тај циљ је свакако вредан хвале, али резултати су разочаравајући. Основна здравствена заштита ни у ком случају није доступна свима, а заразне болести и даље прете здрављу милијарди људи на земљи. Осим тога, те смртоносне болести често погађају децу, као и одрасле у најбољим годинама живота.

Чак ни претња три опаке заразне болести — сиде, туберкулозе и маларије — није натерала земље да „сарађују у духу заједништва“. Недавно основани Међународни фонд за борбу против сиде, туберкулозе и маларије затражио је од влада помоћ у износу од 10 милијарди евра за борбу против ових епидемија. Међутим, до лета 2002. дато је свега нешто више од 1,5 милијарди евра, док је у истој тој години у војне сврхе потрошено око 550 милијарди евра! Нажалост, у данашњем подељеном свету, мало би која претња по човечанство могла ујединити све земље зарад опште добробити.

И поред најбољих намера, здравствене институције су ограничене у погледу онога што могу да ураде у борби против заразних болести. Владе најчешће не одвајају довољно новца у те сврхе. Микроби су постали отпорни на многе лекове, а људи упорно истрајавају у свом високоризичном начину живота. Осим тога, проблеми који постоје у неким подручјима, као што су сиромаштво, рат и глад пружају повољне услове за ширење микроба и инфицирање милиона људи.

Бог је заинтересован за здравље човечанства

Решење ипак постоји. Имамо чврсте доказе који потврђују да је Јехова Бог и те како заинтересован за здравље човечанства. Наш имунолошки систем пружа упечатљив доказ у прилог томе. Многи закони које је Јехова дао древним Израелцима показују да је он желео да их заштити од заразних болести. a

Саосећање према болеснима показује и Исус Христ, који одражава особине свог небеског Оца. Јеванђеље по Марку описује Исусов сусрет с једним губавим човеком. „Ако хоћеш“, рекао је тај човек, „можеш ме очистити.“ Исус је запазио бол и патњу тог човека и сажалио се. „Хоћу“, одговорио је. „Очисти се“ (Марко 1:40, 41).

Исус се није задржао на томе да на чудотворан начин излечи само неколико особа. Јеванђелиста Матеј је записао да је Исус „обилазио целу Галилеју, поучавајући... и проповедајући добру вест о краљевству и лечећи сваку болест и сваку немоћ у народу“ (Матеј 4:23). Излечења која је Исус вршио у Јудеји и Галилеји нису само ствар прошлости. Она нам пружају предслику времена када ће све врсте болести коначно нестати под владавином о којој је Исус проповедао, владавином Божјег Краљевства којој се нико неће противити.

Здравље читавог човечанства није неостварив сан

Библија нас уверава да здравље читавог човечанства није неки неостварив сан. Апостол Јован је предсказао време када ће ’Божји шатор бити с људима‘. Захваљујући томе ’смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари ће проћи‘. Да ли ово звучи превише добро да би било истинито? У следећем стиху, сам Бог каже: „Ове речи [су] верне и истините“ (Откривење 21:3-5).

Наравно, да би се окончале болести неопходно је окончати и сиромаштво, глад и рат, пошто ове невоље обично иду руку под руку с микробима који преносе болести. Стога ће Јехова тај тежак задатак решити посредством свог Краљевства, небеске владавине са Христом на челу. Као одговор на усрдне молитве милиона људи, ова владавина ће доћи и омогућити да се Божја воља врши на целој земљи (Матеј 6:9, 10).

Када ће доћи Божје Краљевство? Одговарајући на ово питање, Исус је прорекао низ значајних светских догађаја који ће, попут једног знака, указивати на то да ће Краљевство убрзо предузети акцију. Према његовим речима, једно од тих обележја биће и избијање ’пошасти у једном месту за другим‘ (Лука 21:10, 11; Матеј 24:3, 7). Грчка реч преведена као „пошаст“ указује на „било коју смртоносну заразну болест“. Упркос свем напретку у медицини, 20. век је без икакве сумње био обележен ужасним пошастима. (Видите оквир „Број жртава пошасти од 1914“.)

Једно пророчанство у књизи Откривења, које је паралелно Исусовим речима записаним у Јеванђељима, описује неколико јахача који се појављују након што Исус Христ преузима власт на небу. Четврти јахач јаше ’бледог коња‘ и за собом оставља „помор“ (Откривење 6:2, 4, 5, 8). Број жртава неких опаких заразних болести од 1914. потврђује чињеницу да овај симболични јахач заиста јаше. То што је ’помором‘ погођен цео свет пружа даљњи доказ да је Божје Краљевство близу b (Марко 13:29).

Иако медицина већ неколико деценија успева да спречи ширење заразних болести, прети нам нови талас. Очигледно је потребно да се умеша неко ко је моћнији од човека, неко ко би решио тај проблем једном засвагда. Наш Створитељ обећава да ће управо то и учинити. Пророк Исаија нас уверава да под владавином Божјег Краљевства „нико од становника неће рећи: болестан сам“. Осим тога, ’Бог ће за навек и смрт уништити. Јехова, Вечни, утрће сузе са свачијег лица‘ (Исаија 25:8, ДК; 33:22, 24). Када тај дан осване, болести ће бити заувек искорењене.

[Фусноте]

a Мојсијев закон садржи упутства у вези са уклањањем измета, санитарним мерама, хигијеном и карантином. Др Х. О. Филипс је запазио да је „библијски запис у вези с полним односима и размножавањем, постављањем дијагнозе, лечењем и превентивном медицином далеко напреднији и поузданији од Хипократових теорија“.

b Уколико желите да размотрите још неке доказе који потврђују да је Божје Краљевство близу, видите 11. поглавље књиге Спознање које води до вечног живота, коју су издали Јеховини сведоци.

[Оквир на 12. страни]

Број жртава пошасти од 1914.

Наведени статистички подаци су наравно приближни. Међутим, они показују у којој мери су од 1914. године пошасти харале светом.

◼ Велике богиње (између 300 и 500 милиона). Никада није пронађен ефикасан начин лечења великих богиња. Захваљујући програму вакцинације спроведеном на светском нивоу, ова болест је до 1980. године побеђена.

◼ Туберкулоза (између 100 и 150 милиона). Око два милиона људи годишње умре од туберкулозе, а свака трећа особа у свету носилац је бацила ове болести.

◼ Маларија (између 80 и 120 милиона). У првој половини 20. века, од маларије је годишње умирало око два милиона људи. Данас је највећа стопа смртности у супсахарској Африци, где од маларије и даље умре више од милион људи годишње.

◼ Шпанска грозница (између 20 и 30 милиона). Неки историчари сматрају да је број жртава много већи. Убрзо након Првог светског рата, током 1918. и 1919, ова смртоносна епидемија опустошила је свет. „Чак ни од жлездане куге није умрло тако много људи за тако кратко време“, каже се у књизи Man and Microbes.

◼ Тифус (око 20 милиона). Епидемије тифуса обично се јављају као последица рата. Први светски рат је изазвао епидемију ове болести која је опустошила земље Источне Европе.

◼ Сида (преко 20 милиона). Од ове савремене пошасти сваке године умре три милиона људи. Према проценама Програма Уједињених нација за борбу против сиде, ’у недостатку свеобухватних мера у погледу превенције и лечења, од 2000. па до 2020, умреће 68 милиона људи‘.

[Слике на 11. страни]

Под владавином Божјег Краљевства, болести попут ових више неће представљати претњу

Сида

Маларија

Туберкулоза

[Извори]

Сида: CDC; маларија: CDC/Dr. Melvin; туберкулоза: © 2003 Dennis Kunkel Microscopy, Inc.

[Слика на 13. страни]

Исус је лечио сваку врсту болести и немоћи