Пређи на садржај

Пређи на садржај

Семе које плови океанима

Семе које плови океанима

Семе које плови океанима

Од дописника Пробудите се! из Британије

ДОК сам боравећи на источној обали Енглеске шетао по пешчаној плажи прекривеној морском травом и комадима дрвета које је нанела вода, за око ми је запао један чудан облутак. Подигао сам га. Био је кестењасте боје и гладак — али то није био облутак! Шта је то било? Семе из тропских крајева. Како је доспело ту?

Порекло семена

То је семе једне џиновске махунарке — лијане. Дело The Concise Oxford Dictionary описује ’лијану‘ као „дрвенасту пузавицу која виси са дрвећа, посебно у тропским кишним шумама“. Она се помоћу хватаљки пење уз дрво домаћина, каткада и 30 метара изнад тла. Може се наћи на пространим областима дуж морских обала и река централне и западне Африке, Колумбије, Западноиндијских острва и Средње Америке. У Костарики, мајмуни који живе на дрвећу користе је да би прелазили с једног дрвета на друго, и зато је ова биљка позната под називом мајмунске лестве.

Семе, пречника и до шест центиметара, настаје у једној огромној махуни која виси са дрвета домаћина. Та велика махуна може нарасти до дужине од два метра. Она се састоји од округлих сегмената од којих сваки садржи по једно семе, а раздвојени су уским жлебом. Као и код многих познатих врста махунарки, младе махуне лијане су меке и зелене. Међутим, сазревањем оне постају тврде, суве и тешке. Такође добијају браон боју и попримају изглед дрвета.

На крају, отежале махуне падају у реку или у море. Док плутају, поједини сегменти се раздвајају и свако семе заштићено посебним омотачем креће на своје путовање. Нека семена доспеју у муљ дуж речне обале, где почну да расту. Међутим, многа наставе да плове низводно, понекад и по неколико стотина километара, до места где се река улива у море. Уколико семе плута међу острвима, може га захватити плима и избацити на оближњу плажу.

Светски путник

Шта се дешава са семеном које доспе на отворено море? Његов заштитни омотач постепено труне и оно испадне. Да ли ће потонути? Неће, зато што не пропушта воду. Семе плута јер се у њему налази шупљина испуњена ваздухом која настаје смањењем котиледона, клициног листића. Захваљујући тој изванредној опреми за преживљавање, ово семе које обликом подсећа на срце може месецима, или чак годинама, неоштећено плутати морем, пре него што га таласи избаце на неку удаљену плажу.

Како ово семе доспева на тако удаљена места као што су Британска острва, Скандинавија и други делови Западне Европе? Вековима га преко Атлантика носи Голфска струја. Заправо, океанске струје непрестано разносе милионе њих широм планете!

Да ли семе може да проклија након тако дугачког и ризичног путовања? Па, покушајте да турпијом или тестерицом засечете његов спољашњи омотач, по могућности у близини пупка, ожиљка на месту где је семе било везано пупчаном врпцом за плод — махуну. Затим засадите семе у саксију, залијте га и ставите на топло и сунчано место. Вероватно ће проклијати.

Међутим, шта се обично деси са семеном које стигне до плажа у Европи где је много хладније, што није идеално за природно клијање? Онај који га пронађе може га задржати као сувенир, или га пак сакупљати и продавати као нешто необично, можда као неку интересантну огрлицу са шкољкама или перлама. Колекционари високо цене семење у облику срца.

Становници северне Европе користе такво семење — као и семење једне сродне махунарке које подсећа на правоугаоник — за прављење бурмутица, кутија за шибице и медаљона. У Енглеској се то семење користи за прављење глодалица које бебе гризу када им избијају зуби. Морнари га често користе као амајлију, јер верују да семе које је преживело тако дугачко и ризично путовање преко океана, може да заштити особу која га поседује.

Зато, када следећи пут будете шетали плажом, пажљиво претражите морску траву и комаде дрвета које је нанела вода. Можда ћете и ви пронаћи неко семе које је пловило океанима.

[Слика на 23. страни]

Висећа махуна са семеном лијане може нарасти до дужине од два метра

[Извор]

Courtesy Jean-Jacques Segalen/ Barbadine.com

[Слика на 23. страни]

Огрлице начињене од семена лијане