Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је тако много људи усамљено?

Зашто је тако много људи усамљено?

Зашто је тако много људи усамљено?

У ДАНАШЊЕМ друштву, усамљеност погађа многе, без обзира на животно доба, друштвени положај, расу или религију. Да ли сте се и ви некада осећали усамљено? Да ли се сада тако осећате? Искрено говорећи, свако од нас има потребу за друштвом — за неким ко ће нас саслушати, помоћи нам да ублажимо своје зебње и немире, ко ће разумети наше најдубље мисли и осећања и ко ће нас прихватити онакве какви јесмо. Потребан нам је неко ко је саосећајан.

Па ипак, то што смо можда сами не мора да значи да смо и усамљени. Неко може дуго да буде сам и да ужива у ономе што ради, а да се не осети усамљено. С друге стране, има и оних који тешко подносе самоћу. Један речник наводи: „Бити сам значи бити одвојен од других али не обавезно и бити несрећан због тога... Бити напуштен често указује на болну свесност самоће... Бити усамљен значи с тугом желети друштво.“ То је стање када особа осећа жалост, бол или меланхолију. Тада је срцу, да би поново било весело, потребна утеха коју ће пружити искрен и брижан пријатељ. На крају, осамљеност се дефинише као стање које „често преноси мисао о напуштености и усамљености... Међутим, осамљеност често карактерише својевољна физичка изолованост“.

Усамљеност је снажно осећање које може бити веома болно. То је осећање празнине. С њим је повезан осећај изолованости, то јест одвојености од других људи. Због тога можемо постати емоционално рањиви и уплашени. Да ли сте се икада тако осећали? Шта је узрок усамљености?

Проблеми, разни догађаји и околности утичу на људе на различите начине. Можда осећате да су вас вршњаци одбацили због вашег физичког изгледа, ваше расе или религије. Промена средине — као што је прелазак у другу школу, први дани на новом послу или селидба у други крај града, друго место или другу земљу — може проузроковати усамљеност због растанка с пријатељима. Губитак оца, мајке или брачног друга, може понекад водити и до дугогодишње усамљености. Осим тога, како старимо, круг наших пријатеља и познаника се мења, сужава или нестаје.

Брак није увек решење за проблем усамљености. Међусобно неразумевање или несклад могу довести до стреса услед чега се супружник и деца могу осећати несигурно или се чак изоловати. Али, поред усамљености која настаје услед смрти вољене особе, развода и физичке или емоционалне изолованости, постоји још једна врста усамљености која може снажно утицати на нас. То се може догодити када ослаби наш однос с Богом и када осећамо да више нисмо близу њега.

Да ли сте се икада нашли у некој од претходно споменутих ситуација? Да ли је могуће савладати усамљеност?

[Слике на 4. страни]

Усамљеност могу проузроковати разне промене у животу, од преласка у другу школу до губитка брачног друга