Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Перфекционизам Желим да вам захвалим за чланке „Млади питају... Зашто очекујем од себе савршенство?“ и „Како да се ослободим перфекционизма?“ (22. јул и 22. август 2003). Опседнутост тиме да све обавим савршено толико ме је оптерећивала да сам на крају изгубила радост. Из страха да не погрешим, чак сам избегавала да коментаришем на хришћанским састанцима. Дубоко сам захвална Јехови за ове чланке. Они ми помажу да негативно размишљање држим под контролом.

С. М., Италија

Ови чланци су баш оно што ми је потребно како бих изашла на крај с проблемом који ме мучи већ 50 година. Мислила сам да у перфекционизму нема ничег лошег — да је то једноставно начин да пружим Јехови најбоље. Питала сам се који је узрок мојих честих проблема с децом, колегама на послу и сухришћанима. Сада схватам да су нека моја гледишта неуравнотежена и да нису у складу с Јеховиним мишљењем. Због тога што сам била ’преко мере праведна‘, наносила сам бол и себи и другима (Проповедник 7:16). Иако ми неће бити лако да савладам тај проблем, спремна сам да уз Јеховину помоћ покушам.

С. Х., Сједињене Државе

Потпуно се слажем с тим да перфекционизам може да паралише! Дуги низ година осећала сам се фрустрирано и питала сам се зашто не могу да урадим оно што тако жарко желим. Што се тиче склапања пријатељстава, често је изгледало да нико не жели да се дружи са мном, али нисам могла да схватим зашто. Сада знам да је преда мном дуга и тешка борба али и да ће ми Јехова помоћи.

Л. Р., Сједињене Државе

Годинама се борим са овим проблемом и увек сам имала осећај да оно што радим није довољно добро. Много ми је лакше сада када знам да нисам једина која се бори с перфекционизмом.

А. Б., Канада

Јасно ми је да нико не може бити савршен, међутим, перфекционизам ме је навео да осећам другачије. Много ми је помогло то што сам прочитала да Јехова не очекује савршенство од нас и да му је важно оно што нам је у срцу. Захвална сам за ове чланке.

С. К., Немачка

Страх од неуспеха често ме је спутавао. Сада схватам да перфекционизам изазива хроничну раздражљивост, песимизам, депресију и ниско самопоштовање. Још увек нисам потпуно решила тај проблем. Међутим, сада желим да научим да се смејем својим грешкама.

А. И., Јапан

Била сам врло узнемирена и под великим стресом. Грдила бих саму себе, говорећи: „Ништа не вредиш.“ Ваши чланци су истакли уравнотежено гледиште и пружили срдачно охрабрење. Тежак терет перфекционизма који ми је лежао на срцу, постао је лакши. Свето писмо ми помаже да исправим свој став и да развијем позитивније гледиште.

М. Н., Јапан

Санкт Петербург Хвала вам за чланак „Санкт Петербург — руски ’прозор у Европу‘“ (22. август 2003). Током двонедељног меденог месеца, разгледали смо историјске знаменитости Санкт Петербурга. Обилазак подружнице Јеховиних сведока, Театра Марински, музеја Ермитаж и Петерхофа био је незабораван. Много вам хвала за овај чланак. Служио нам је као водич кроз тај прелепи град!

А. и О. С., Русија