Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Проповеди на продају

„Презаузетим свештеницима који се напрежу око припремања проповеди услишене су молитве: под покровитељством Енглеске цркве отворен је нови Интернет сајт на ком се могу наћи проповеди за све прилике“, извештава лондонски The Daily Telegraph. Боб Остин, творац овог сајта, каже: „Проповедници су данас све више заузети тако да су им проповеди све чешће у другом плану.“ Он тврди да пружа „практичне проповеди“, које „подстичу на размишљање, надахњују и образују“. На сајту се тренутно налази „више од 50 проповеди ’проверених с проповедаонице‘, које се баве различитим библијским извештајима и темама“. Такође, овај лист објашњава да се у тим проповедима не износе радикална или у доктринарном смислу спорна гледишта. Описане су као ’лако разумљиве проповеди у трајању од 10 до 12 минута‘, а за сваку је потребно издвојити 10 евра.

„Господари града“

„Возила су постала господари града Мексика“, пишу тамошње новине Reforma. Године 1970, просек је био један аутомобил на 12 423 становника овог велеграда. До 2003. тај однос је порастао и износио је око један аутомобил на шест становника. Број аутомобила на улицама овог града толико се повећао да је 2002. међу 18 милиона његових становника евидентирано више новорегистрованих возила него новорођене деце. Ова појава има и своју негативну страну. Наиме, удео возила у загађењу ваздуха у овом граду износи више од 80 посто. Штавише, неки морају да путују на посао и по три сата, углавном због закрчених градских саобраћајница. Процењује се да ће до 2010. број аутомобила у граду Мексику порасти за један милион.

Повећање дуга у Британији

„Дугови прете да ослабе британску економију и да сваком четвртом становнику створе несавладиве финансијске проблеме“, извештава лондонски The Daily Telegraph. У њему се додаје: „Међу народом се укоренио обичај ’све на отплату‘, без обзира што дуг због неотплаћених кредита износи 1,2 билиона евра.“ Ако се изузму исплате хипотека, сваки Британац због коришћења кредитних картица, личних зајмова и прекорачења рачуна дугује у просеку 4 600 евра. Из тог разлога, „код запањујућег броја одраслих који се боре с дуговима постоји страх да неће моћи да их отплате“, нарочито ако се повећају каматне стопе и незапосленост. Франсис Вокер из Службе за кредитно саветовање потрошача упозорава: „Уколико месечна рата на име отплате дуга, не рачунајући хипотеку, износи више од 20 посто вашег месечног прихода, упадате у дуг.“ Упркос оваквим упозорењима, било је процењено да ће се током 2003. Британци на годишњем одмору задужити за додатне четири милијарде евра.

Краве вреде више него људи?

Јаз између богатих и сиромашних земаља и даље расте. Током последњих 20 година, удео најнеразвијенијих земаља (700 милиона становника) у укупној светској трговини смањио се с један на 0,6 посто. „Данас је највећи део црначког афричког становништва сиромашнији него у време претходне генерације“, пише француски економиста Филип Јургенсен у часопису Challenges. Примера ради, 67 милиона људи у Етиопији живи од средстава чија је вредност једнака вредности једне трећине поседа у власништву 400 000 становника Луксембурга. Јургенсен запажа да европски пољопривредници имају право на новчану помоћ од 2,5 евра по крави дневно, док око 2,5 милијарде људи свакодневно живи чак и с мање средстава. Тако у многим деловима света, „сиромашан човек вреди мање од краве“, каже Јургенсен.

Музика и агресивност

Истраживачи с Државног универзитета у Ајови и тексашког Министарства за социјалну заштиту, у САД, спровели су серију од пет експеримената у које је било укључено више од 500 студената, како би се утврдило какав утицај врши музика која обилује насиљем. Након што су преслушали одређени број песама истог певача, од којих су неке истицале насиље, а неке нису, студенти су урадили низ тестова да би им се утврдио интензитет агресивних осећања. Резултати истраживања, који су објављени у часопису Journal of Personality and Social Psychology, показали су да насилна музика може без повода изазвати непријатељска осећања и агресивно расположење. „Текстови песама врше утицај — то је један од главних закључака овог и других испитивања медија који нуде насилну забаву“, казао је Крејг Андерсон, организатор истраживања. „Та порука је важна за све, а посебно за родитеље мале деце и адолесцената“, рекао је Андерсон.

Деца под утицајем алкохола

Једно истраживање које је обухватило службе хитне помоћи и ургентне центре у 50 британских болница открива да „због опијања у болницу стижу деца од свега шест година старости“, извештава лондонски The Daily Telegraph. У једној болници, лекари и сестре су известили да се током летњег распуста седмично лечи чак стотину деце под утицајем алкохола. „Више од 70 посто особља сматра да се у болницу због злоупотребе алкохола примају све млађа деца“, пишу цитиране новине. Такође, један скорашњи владин извештај показује да се у последњих 20 година у Британији утростручио број смртних случајева изазваних алкохолом.

Дрога и млади Италијани

Према једном истраживању које је спровео милански Институт Сан Рафаеле, 42 посто ученика у Италији, узраста од 14 до 19 година, признаје да користи дрогу. Међутим, Мариолина Мојоли, функционер у италијанском Министарству образовања, сматра да је стваран број већи. Међу дрогама које су обухваћене истраживањем најпопуларније су марихуана и хашиш. Од ученика који користе дрогу, 34 посто је рекло да то чини у школи, 27 посто у дискотеци, а 17 посто код куће. Наведено истраживање је открило да 82 посто ученика користи алкохол.

„Џиновско“ морско чудовиште

„У близини Антарктика, рибари су ухватили једну ретку и смртоносну лигњу са очима величине тањира и мноштвом кука оштрих попут жилета којима хвата плен“, наводе аустралијске новине The Daily Telegraph. Новозеландски хидробиолог Стив о’Шеј каже: „Виђао сам неке џиновске лигње, али ово је невероватно.“ Изгледа да се ради о младој лигњи, тешкој 150 килограма, која припада врсти названој џиновска лигња (Mesonychoteuthis hamiltoni). „То је врло опасна животиња“, каже амерички хидробиолог Кат Болстад. „Ако бисте се нашли у води поред ње, били бисте у смртној опасности.“ Према новинској агенцији Ројтерс, „џиновска лигња проналази храну тако што дословно сјаји у мрачним, дубоким водама како би осветлила плен и угледала га својим огромним очима — највећим у животињском свету... На њених осам пипака и два крака налази се и до 25 кука налик на зубе, које су дубоко усађене у мишиће и које могу да се заротирају за пун круг — као и обичне пијавке које спречавају рибу да умакне“.