Пређи на садржај

Пређи на садржај

Конкордов лет у историју ваздухопловства

Конкордов лет у историју ваздухопловства

Конкордов лет у историју ваздухопловства

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФРАНЦУСКЕ

Након 27 година летења, конкорд — „једини надзвучни путнички авион на свету“ — отишао је у пензију. Наводећи као разлог све веће трошкове и све мањи број путника, компанија British Airways је у октобру 2003. из комерцијалне употребе повукла и последњи од својих седам конкорда. Пет месеци раније, исто је са својих пет летилица урадила и компанија Air France, поред British Airways-а једина која је у својој флоти имала овај авион с карактеристичним крилима у облику троугла.

Тако је затворено једно поглавље историје ваздухопловства, које је започело 1962. када су британски и француски инжењери заједничким снагама конструисали надзвучни авион способан да прелази велике раздаљине. Први пробни летови извршени су 1969, а летовима за Бахреин и Рио де Жанеиро у јануару 1976, отпочео је комерцијални надзвучни превоз путника.

Конкорд можда јесте представљао технолошки напредак, али у економском погледу, то је био неуспех. Током 1970-их, нафта је због несташице била веома скупа, што је био велики проблем јер овај авион „гута“ више од 25 600 литара горива на сат — по путнику три пута више од стандардног авиона. Мане су му и ограничени долет од само 6 900 километара и мали капацитет — може да прими само 100 путника. Због свега тога, авио-компаније нису имале рачуницу да га користе. Од масовне употребе се одустало и због ограничења која су уведена у Сједињеним Државама, наводно зато што овај авион ствара превелику буку.

Цена карте је посебна прича — коштала је и по неколико хиљада долара. Зато је само мали број путника могао себи приуштити то задовољство да лети конкордом. Један пословни човек је рекао да је конкорд „нудио једно од најбољих путовања које се може доживети“ јер је између осталог имао cordon-bleu мени на ком су се налазили и шампањац, гушчија паштета и кавијар. „Он вам је пружао највећи луксуз — уштеду у времену. Удобност није била на највишем нивоу, али је осећај био просто неописив.“

Бржи од времена?

Конкорд је током своје „каријере“ превезао нешто мање од четири милиона путника — што и није тако пуно када се узме у обзир да флота Боинга 747 превезе толико људи за само неколико недеља. По чему је онда овај авион тако посебан?

Запазите следеће: конкорд може да лети на висини већој од 18 000 метара, брзином од 2 150 километара на час — два пута брже од звука. Због топлоте која при толикој брзини настаје услед трења, 62 метра дуг авион се током лета растегне и до 24 центиметра. Раздаљину од Париза до Њујорка прелазио је за 3 сата и 55 минута, што је скоро упола мање времена него што је иначе потребно. Конкорд је летео толико брзо да је због временске разлике путницима који су летели из Париза, при слетању у Њујорк изгледало као да се време вратило уназад!

Репутацију му је нарушио само један трагичан случај. Двадесет петог јула 2000, при полетању са париског аеродрома Шарл де Гол, један Air France-ов конкорд се срушио. Погинуло је 113 особа, од којих 4 на земљи. Након годину дана и бројних преправки ради повећања безбедности, летови су настављени. Ипак, финансије су имале коначну реч.

Конкорд, авион без конкурента и наследника, провешће своју поштено зарађену пензију у светским музејима ваздухопловства. Жан-Сирил Спинета, председник компаније Air France, каже: „Конкорд никада неће престати да лети јер ће остати у људској машти.“

[Слике на 26. страни]

Горе: послуживање шампањца

У средини: капетан у пилотској кабини

Доле: прототип конкорда, Француска, 1968.

[Извор]

Све фотографије изузев фотографије прототипа: NewsCast; прототип: AFP/Getty Images