Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта да учиним ако ме дечко малтретира?

Шта да учиним ако ме дечко малтретира?

Млади питају. . .

Шта да учиним ако ме дечко малтретира?

„Данас сам први пут добила батине од свог дечка. Иако ми се извинио, не знам шта да урадим“ (Сандра). a

„СКОРО свака пета студенткиња изјављује да је доживела физичко и/или сексуално злостављање током забављања“, пише у једном чланку у часопису The Journal of the American Medical Association. У оквиру једне анкете која је извршена у Немачкој, међу младима између 17 и 20 година, више од 25 посто девојака рекло је да су на полни однос биле присиљене путем физичког или вербалног притиска, или помоћу дроге или алкохола. Према анкети која је спроведена у Сједињеним Државама, 40 посто анкетираних тинејџера видело је како њихови школски другови „вербално нападају и вређају особу с којом се забављају“. b

Као млада особа, да ли намераваш да ступиш у брак с неким ко те вређа, виче на тебе или те омаловажава, понекад те гурне или ошамари? Као што је речено у претходном чланку из ове серије, такво злостављање је честа појава, што је заиста забрињавајуће. c Такође је објашњено да Јехова Бог не одобрава увредљив говор или насилно понашање, као и да жртве не треба да прихвате то као нешто нормално нити да сматрају себе кривима (Ефешанима 4:31). Па ипак, није лако донети одлуку шта да се учини у таквој ситуацији. Упркос лошем понашању твог дечка, можда још увек гајиш снажна осећања према њему. Или, што је још горе, можда страхујеш од тога како ће он реаговати ако му кажеш да ти смета такво понашање. Шта треба да урадиш?

Процени ситуацију

Пре свега, треба смирено и објективно да размислиш о ономе што се дешава (Проповедник 2:14). Да ли си заиста жртва вербалног злостављања? Да ли се твој младић намерно опходи с тобом на увредљив начин, или је само ’лакомислено [„непромишљено“, NW] говорио‘? (Пословице 12:18). Колико често се то догађа? Да ли се само једном десило, тако да се не мораш обазирати на то? Или му је прешло у навику да ти се обраћа омаловажавајућим и увредљивим речима?

Ако ниси сигурна да можеш реално проценити ситуацију, разговарај с неким — не с неким твојих година, већ са старијом и зрелијом особом. Можда се можеш поверити родитељима или некој зрелој сухришћанки. Такав разговор ће ти помоћи да утврдиш да ли преувеличаваш ствари, или заиста постоји озбиљан проблем.

Уколико то можеш учинити без страха да ћеш бити повређена, разговарај са својим дечком о томе (Пословице 25:9ДК). Мирно му објасни како његово понашање утиче на тебе. Реци му конкретно шта те је повредило. Постави јасне границе у вези с тим шта нећеш толерисати. Обрати пажњу на његову реакцију. Да ли се не обазире на оно што кажеш или се још више разбесни? Тиме јасно показује да не намерава да се промени.

Међутим, шта ако он понизно реагује и покаже да се истински каје? У том случају постоји могућност да се веза сачува. Па ипак, буди опрезна! Често се дешава да они који вербално злостављају друге, након што неком нанесу бол, бираним речима моле за опроштај, али понављају своје увреде чим се следећи пут осете испровоцирано. Време ће показати колико искрено твој дечко жели да се промени. Један добар показатељ да то озбиљно намерава јесте његова спремност да се обрати хришћанским старешинама за помоћ (Јаков 5:14-16).

Добро је да схватиш да су ’сви сагрешили и не достижу Божју славу‘ (Римљанима 3:23). Немогуће је наћи некога ко је савршен. Сви брачни парови ће у извесној мери имати „невољу у телу“ због несавршености (1. Коринћанима 7:28). На крају крајева, ти треба да одлучиш да ли можеш бити срећна с њим упркос манама које има. И у том случају, најбоље је да сачекаш да прође извесно време пре него што донесеш одлуку.

Шта да учиниш ако си жртва насиља

Међутим, сасвим другачија ситуација је када увредљив говор прате изливи гнева и вулгарне речи или претње насиљем или ако доживљаваш физичко злостављање, као што је гурање или шамарање. То указује на озбиљан недостатак самоконтроле, услед чега се ствари лако могу погоршати и прећи у још теже насиље.

Пре свега, за невенчане парове је најмудрије да избегавају да буду сами. Али ако си сама с младићем који се разбеснео, немој ’враћати зло за зло‘ (Римљанима 12:17). Имај на уму да „благ одговор утишава јарост, а реч прека срдњу изазива“ (Пословице 15:1). Остани смирена. Замоли га да те отпрати кући. Ако је потребно, једноставно се окрени и иди, или бежи од њега!

Шта девојка треба да уради ако младић покушава да је присили на полни однос? Наравно, мудро је да пар од самог почетка везе постави јасне границе у изражавању наклоности (1. Солуњанима 4:3-5). Ако младић врши притисак на девојку да прекрши библијска начела, она треба да му јасно и одлучно стави до знања да то неће учинити (Постање 39:7-13). „Нипошто немој пристати на то“, упозорава Ана, која је попустила под таквим притиском. „Чувај своје достојанство. Молим те, немој направити такву грешку, без обзира на то колико га волиш!“ Ако се не буде обазирао на твоје одбијање, реци му да ћеш сваки даљњи покушај сматрати силовањем. Ако те упркос томе не остави на миру, зови у помоћ и покушај да се одбраниш као што би учинила да се ради о било ком силеџији. d

У оба случаја, прикладан је библијски савет из Пословица 22:24: „Не дружи се с човеком гневљивим, немој ићи са насилником“. Уопште ниси обавезна да останеш у вези с неким ко те злоставља. Наравно, јасно је да би било веома немудро да будеш сама с насилним младићем кад желиш да му саопштиш да раскидаш с њим. Најбоље би било да кажеш својим родитељима шта се дешава. Сасвим је природно што ће они бити љути и узнемирени због његовог грубог понашања према теби. Али они ти могу помоћи да одлучиш које ћеш даљње кораке предузети. e

Настојање да га промениш

Било како било, није твоја одговорност да мењаш свог дечка. Ирена признаје: „Пошто га волиш, ти мислиш да ћеш успети да му помогнеш. Али, ти то једноставно не можеш.“ Нешто слично каже и Нела: „Још увек се надам да ћу успети да га променим.“ Чињеница је да само он може ’обновити свој ум‘ и променити се (Римљанима 12:2). А то је дуготрајан процес који захтева изузетно велики труд.

Стога, буди одлучна. Немој му дозволити да на било који начин манипулише твојим емоцијама. Колико год је могуће, држи се што даље од њега — емоционално и физички. Немој дозволити да те убеђује, преклиње, или да ти прети како би те навео да поново будеш с њим. Кад је Ирена раскинула с дечком који је био насилан, он је претио да ће се убити. Наравно, таквој особи је потребна помоћ, али не твоја помоћ. Најбољи начин да му помогнеш јесте да се одлучно одупреш нехришћанском понашању. Ако он жели да се промени, нека се сам обрати неком за помоћ.

Међутим, има оних који верују да ће брак решити проблем. Један истраживач каже: „Жене које се удају за младиће који су их злостављали током забављања и мушкарци који се ожене девојкама које су се тако понашале, обично се изненаде кад открију да се њихов партнер и даље насилно понаша. Многи људи верују у мит да сви такви проблеми нестају након венчања. Немојте веровати у то.“ Чињеница је да се физичко злостављање које започне током забављања обично настави у браку.

Библија каже: „Мудри види зло и уклања се, прости [„неискусни“, NW] наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3). Мора се признати да је тешко раскинути с неким до кога ти је стало. Али далеко је теже бити заробљен у браку пуном насиља. Осим тога, немој се плашити да никад нећеш наћи одговарајућег брачног друга. С обзиром на искуство које си имала настојаћеш да пронађеш особу која је блага, љубазна и испољава самоконтролу.

Лечење емоционалних ожиљака

Уколико си жртва вербалног или физичког злостављања то може веома штетно деловати на тебе. Марија, девојка која је то доживела, саветује: „Потражи помоћ — одмах реци неком. Мислила сам да могу сама решити проблем, али помогло ми је то што сам разговарала с другима.“ Повери се својим родитељима, зрелом пријатељу у кога имаш поверења или хришћанском старешини. f

Некима је помогло што су се посветили корисним активностима као што су читање изграђујућег штива, бављење спортом или неким хобијем. „Мени је највише значило проучавање Библије и присуствовање хришћанским састанцима“, присећа се Ирена.

Јасно је да Јехова не одобрава злостављање, било вербално или физичко. Уз његову помоћ, можеш се заштитити од тога да постанеш жртва малтретирања.

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b Иако и мушкарци и жене могу бити жртве вербалног и физичког злостављања, Амерички центри за контролу и превенцију болести запажају да је „међу жртвама много већи број жена него мушкараца“. У сваком случају, у овом чланку ћемо ради једноставности говорити о злостављачу у мушком роду.

c Види чланак „Млади питају... Зашто је мој дечко тако груб према мени?“ у издању Пробудите се! од 22. маја 2004.

d Информације о томе како се жена може одупрети силовању налазе се у издању Пробудите се! од 8. марта 1993. (енгл.) и у нашем пропратном часопису Кула стражара од 1. фебруара 2003, стр. 30.

e У неким случајевима, као што је покушај силовања, твоји родитељи могу одлучити да то пријаве полицији. На тај начин се може помоћи и другим девојкама да не доживе тако ужасно искуство.

f У случају тешке трауме, неки могу одлучити да се обрате за помоћ лекару или стручњаку за ментално здравље.

[Слика на 24. страни]

Злостављање које започне током забављања обично се наставља у браку

[Слика на 25. страни]

Немој дозволити да те твој младић присили на неприкладно изражавање наклоности