Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли бисте пробали цветове тикве?

Да ли бисте пробали цветове тикве?

Да ли бисте пробали цветове тикве?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

КАДА тикве процветају, башта почиње да личи на цветни врт. Грациозни жути цветови елегантног, једноставног изгледа немају мирис, али свакако подстичу апетит. Да ли то значи да неки људи једу цвеће? Управо тако. Штавише, према часопису Cuadernos de Nutrición, може се рећи да је Мексико земља с највећим бројем јела за чију припрему се користи цвеће.

Цветови тикве овде се једу већ вековима. Од многих врста тикве, за јело се вероватно најчешће користе цветови тиквице. Али уколико желимо да употребимо и саму тиквицу, морамо пазити на то да користимо само мушке цветове. То је лако — само треба да погледамо дршку цвета. Ако се на њој налази мајушна тиква, значи да је реч о женском цвету и да је боље да га не беремо.

Благи укус тиквиног цвета изврсно се уклапа у многа јела. Обично пропржимо бели и црни лук, а понекад и љуту паприку. Када све зачинимо и кад бели лук омекша, додајемо опране и исецкане цветове које смо одвојили од стабљике. Затим се све то поклопи и остави неколико минута да се крчка на тихој ватри. Такође се могу додати тиквице исечене на коцкице, млади кукуруз, мало путера и ароматично биље. Све то се стави на непечену тортиљу и завије. Онда ставимо тортиљу на тигањ, и на крају добијамо изврсну кесадиљу с тиквиним цветовима.

Наша кесадиља не само што је одличног укуса, већ је и хранљива, пошто цветови тикве садрже мање количине протеина, калцијума, гвожђа, тиамина, ниацина, аскорбинске киселине и ретинола.

Од ових цветова можемо направити и изврсну чорбу. При томе треба поновити исти поступак, додати мало пилеће супе и послужити вруће. За гарнирање се може употребити сир и комадићи тортиље.

Овај изузетан цвет може се наћи и у многим другим јелима. Зашто не бисте припремили неко јело с тиквиним цветовима? Бићете одушевљени!