Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Отапање глечера и археологија

Глечери који се отапају откривају бројне остатке који су веома значајни за историчаре, извештава немачки часопис Der Spiegel. Године 1999, након повлачења глечера у канадским Стеновитим планинама, откривени су посмртни остаци једног Индијанца који је умро пре 550 година. Међутим, највише остатака пронађено је у Алпима. На пример, недавно су пронађени остаци човека за кога се сматрало да је 1949. напустио своју девојку и њихово ванбрачно дете. Он је заправо упао у једну пукотину у глечеру, а у његовој торби нађено је вереничко прстење. Према Харалду Стадлеру, шефу одсека за археологију на подручју под глечерима на Универзитету у Инсбруку, у Аустрији, сан историчара јесте да пронађу предмете који указују на Ханибала, чувеног војсковођу из Картагине који је са 37 слонова прешао Алпе. „Кост неког слона била би сензација“, каже он.

Коцкање међу тинејџерима

Према Међународном центру за младе с проблемом коцкања који делује при Универзитету Макгил, „сматра се да се више од половине младих Канађана узраста од 12 до 17 година коцка из забаве, да је 10 до 15 посто младих у опасности да дубоко западне у проблем коцкања, а да су 4 до 6 посто ’патолошки коцкари‘“, извештавају новине National Post из Торонта. Коцкање постаје привлачно још у раном детињству када нека деца добију на поклон листиће за лутрију или се кладе преко Интернета. Истраживачи кажу да се услед тога сада више канадских тинејџера упушта у коцкање него у друге активности које стварају зависност, као што су пушење или злоупотреба дроге. Педагози се надају да ће програми за превенцију коцкања у канадским средњим школама бити делотворни у сузбијању те појаве.

Врућина у Француској

Током првих 12 дана августа 2003, температуре у Француској обориле су рекорд свих времена. Тако врело лето у Паризу није забележено откако се 1873. почело с мерењем температуре. „Према [француским метеоролошким службама], тај топлотни талас је по интензитету и трајању надмашио све дотад забележене у том граду“, извештава Terre sauvage, часопис који се бави светом природе. За само два месеца, један глечер у Пиринејима, на граници са Шпанијом, повукао се за скоро 50 метара. „За 150 година укупна површина глечера на Пиринејима смањила се са 25 до 30 квадратних километара на пет квадратних километара“, каже стручњак за глечере Пјер Рене. Да ли је то доказ глобалног загревања? Мишљења стручњака су подељена. Међутим, неки метеоролози сматрају да ће наредних година топлотни таласи вероватно постати уобичајенија појава — што је могућност која забрињава када се има у виду чињеница да су прошлог лета у Француској тропске врућине проузроковале скоро 15 000 смртних случајева.

Депресија код мушкараца

„Једна од најжалоснијих ствари када је реч о депресији јесте укорењени мит да је то углавном ’поремећај својствен женама‘ од ког су ’прави мушкарци‘ генетски заштићени“, наводи The Star, лист из Јоханесбурга. „Специјалисти кажу да се депресија код мушкараца не утврђује зато што они ређе иду код лекара него жене, па самим тим и ређе причају о својим проблемима.“ Осим тога, мушкарци нису толико вешти у „изражавању својих емоционалних проблема“. Из тог разлога, лекарима су познатији симптоми депресије код жена. Часопис JAMA објашњава да су „симптоми депресије код жена знатно другачији него код мушкараца“. Који су неки од уобичајених симптома депресије код мушкараца? Љутња, малаксалост, раздражљивост, агресивност, смањена радна способност и склоност ка изолацији од породице и пријатеља. Јужноафричко издање часописа Reader’s Digest додаје да „туга није увек симптом депресије, нарочито не код мушкараца“.

Католички свештеници и библијско спознање

„Колико добро свештеници познају Библију?“ То питање је поставио Андреа Фонтана, који је и сам свештеник и директор Канцеларије за катехизам у оквиру Торинске бискупије. Пишући у италијанским католичким новинама Avvenire, Фонтана је рекао да је почео да размишља о томе када му је „пришао један човек и питао да ли бискупија организује курсеве за проучавање Библије“. У жупи у којој је тај човек живео, „никад се није говорило о Светом писму“. У одговору, Фонтана је написао: „Нажалост, истина је да по завршетку школовања на богословији мали број [свештеника] настави да проучава Библију... Недељне проповеди су често једине прилике у којима многи верни чланови цркве имају могућност да чују нешто о Библији и да развију цењење за то.“ Споменути човек је рекао да се „повезао с Јеховиним сведоцима како би проширио своје знање“.

Проблеми повезани с гојазношћу

У Сједињеним Државама има све више гојазних људи. Према проценама Америчких центара за контролу и превенцију болести, број одраслих гојазних Американаца повећао се са 12,5 посто 1991. на 20 посто 2003. године. То се одразило на неке делатности. „Ваздухопловна индустрија је у мају [2003] упозорена да су путници тежи него пре и у складу с тим упућен јој је захтев да направи одређене измене у погледу укупне тежине путника. Слично томе, у индустрију погребне опреме уводе се нови алати и машине како би се производили одговарајући сандуци за све теже Американце“, пише The New York Times. Сандук стандардне величине широк је 61 центиметар; међутим, сада је могуће наручити одговарајуће ојачане сандуке ширине и до 124 центиметра. Морају се повећати и „породичне и појединачне гробнице, погребна кола, чак и кашике багера који се користе за копање гробова“. „Људи постају све гојазнији, а такви и умиру. Неке делатности се томе морају прилагодити“, наводи Ален Стедхам, директор једног адвокатског удружења које заступа гојазне.

„Мртво море умире“

„Мртво море умире и само га велики инжењерски подухват може спасти“, наводи један извештај Асошиејтед преса. Мртво море — које је име добило по високом проценту соли због чега у њему нема услова за живот — налази се 400 метара испод нивоа мора, што га чини најнижом воденом површином на Земљи. Између великог испаравања и уливања воде у њега „равнотежу је хиљадама година одржавала река Јордан, једина која се улива у Мртво море“, наводи се у чланку. „Међутим, последњих деценија та равнотежа је нарушена јер и Израел и Јордан користе воду из те уске реке која их раздваја да би наводњавали велике појасеве пољопривредног земљишта.“ Једно израелско истраживање наводи да ће, уколико се ништа не предузме, ниво воде наставити да опада брзином од око једног метра годишње, што ће имати катастрофалне последице по околно земљиште, укључујући и флору и фауну. Петогодишња суша већ је погоршала ионако лоше стање у ком се Мртво море налази.