Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Сећај се свог Створитеља‘

’Сећај се свог Створитеља‘

’Сећај се свог Створитеља‘

„Сећај се свог Великог Створитеља у данима младости своје, пре него што дођу зли дани и стигну године за које ћеш рећи: ’Нису ми миле‘“ (Проповедник 12:1NW).

ОВАЈ библијски стих наводи на размишљање. Само једном у животу си млад. Када се касније будеш сећао своје младости, осећаћеш или радост и задовољство или бол и жаљење. Шта би од тога изабрао? Шта можеш учинити како би био успешан у животу?

Библијски стих који је цитиран на почетку пружа следећи подстицај: ’Сећај се свог Створитеља.‘ Како то можеш чинити? Тако што следиш Божје законе и начела која су изложена у његовој Речи, Библији. Наравно, то не значи да ћеш морати да живиш аскетски, попут неког религиозног фанатика, одричући се свих задовољстава. Управо супротно, то што се сећаш свог Створитеља пружиће ти највећу могућу срећу. Зашто?

Да то прикажемо: Замисли да си добио аутомобил и возачку дозволу. То је као да си добио неку нову слободу, нешто што ти може донети велико задовољство. Помисли само на места која можеш посетити! Међутим, та новостечена слобода са собом носи и велику одговорност. У току вожње мораш се држати саобраћајних прописа, мораш пазити на семафоре и ограничења брзине и узети у обзир знакове упозорења. Да ли ће та одговорност умањити твоју радост током вожње? Апсолутно не! Заправо, она служи као заштита. Саобраћајни удес сигурно не би био повод за радовање, зар не?

Слично је и са слободом коју ти даје твој Створитељ, Јехова Бог. Док растеш ка зрелости, он ти дозвољава да бираш какав ћеш живот водити (Поновљени закони 30:19; Пословице 27:11). То је изузетна предност! Ипак, та слобода носи са собом озбиљну одговорност. У својој Речи, Јехова је поставио ’саобраћајне прописе‘ — мерила по којима жели да живиш. Да ли те та мерила спутавају тако да не можеш бити срећан? Сигурно не! Уместо тога, она те штите од бола и патње који данас погађају тако много младих.

Федерико, који има нешто више од 30 година, потврђује истинитост ових речи. Као младић, видео је како се његови школски другови упуштају у многе ствари за које је знао да их треба избегавати. „Изгледало је да се добро проводе“, каже он, „али никада нисам веровао да су стварно срећни.“ Када се осврне на период адолесценције, Федерику је драго што је тада поступао у складу с библијским мерилима. „Наравно, као и сви млади, имао сам проблеме с којима сам се морао борити“, каже он. „Ипак, Библија ми је заиста пружила заштиту. Поред тога, увек је неки сухришћанин био спреман да ми помогне. То што сам се држао библијских начела пружило ми је већу срећу него што сам икада могао и да замислим!“

Јехова Бог жели да будеш срећан у правом смислу те речи. То укључује далеко више од веселог израза лица што може бити само маска иза које се крије јад у души. Библија каже: „Радуј се, младићу, у младости својој, и нека те весели срце твоје у данима младости твоје.“ Међутим, у истом библијском стиху се истиче и следеће упозорење: „Знај да ће те за све то истинити Бог извести на суд“ (Проповедник 11:9NW).

Сећај се свог Створитеља тако што мудро користиш слободу коју ти је дао. Ако тако чиниш, можеш бити сигуран да ће се и твој Створитељ сећати тебе и да ће ти подарити највећу могућу срећу. Библија каже: „Благослов Јеховин богатство даје, а труд мало му додаје“ (Пословице 10:22).

Да би помогли младима да успешно савладају изазове адолесценције, Јеховини сведоци су издали књигу Млади питају — практични одговори на њихова питања, која има 320 страна. До данас је одштампано скоро 34 милиона примерака ове књиге на 77 језика. И ти можеш добити примерак уколико ступиш у контакт с Јеховиним сведоцима у твом крају.

[Слике на странама 8, 9]

Да би имао успешну младост

Издвајај време да читаш Божју Реч

Буди реван у служби

Избегавај лоше друштво

Одржавај добру комуникацију с родитељима

[Извор]

Насловна страна брошуре: Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.