Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта значи бити поглавар породице?

Шта значи бити поглавар породице?

Гледиште Библије

Шта значи бити поглавар породице?

ПРЕМА Библији, „глава жени је човек“ (1. Коринћанима 11:3; Ефешанима 5:23). Међутим, многи који тврде да поштују Библију сматрају ово начело поглаварства не само старомодним већ и опасним. „Доктрина да жене треба да се ’спремно подложе‘ [својим мужевима], у крајњем случају може довести до злостављања, како физичког тако и емоционалног“, пише један брачни пар. Нажалост, злоупотреба поглаварства је широко распрострањена. „Физичко злостављање жена“, каже једна ауторка, „у многим земљама сматра се прихватљивим. То је право мушкараца које се истиче у песмама, изрекама и приликом склапања брачног завета.“

Неки кажу да је библијско начело поглаварства отворило пут тој бруталности. Да ли библијски концепт поглаварства понижава жене и подстиче насиље у кући? Шта заиста значи бити поглавар породице? a

Поглаварство није тиранија

Са становишта Библије, поглаварство треба да се темељи на љубави и ни у ком случају није синоним за тиранију. Оно што доводи до често бруталне доминације мушкарца над женом јесте непоштовање ауторитета који је поставио Бог (Постање 3:16). Након Едена, мушкарци су често злоупотребљавали своју моћ, злобно искоришћавајући друге људе, међу којима и жене и децу.

Међутим, то никада није била Божја намера. Јехова се гнуша оних који злоупотребљавају ауторитет. Он је осудио Израелце који су ’чинили неверу‘ својим женама (Малахија 2:13-16). Надаље, Бог каже да оног „ко воли насиље мрзи душа његова“ (Псалам 11:5). Зато се мушкарац који туче или малтретира своју жену ни у ком случају не може позивати на Библију да би оправдао своје насилно поступање.

Шта све обухвата исправно поглаварство?

Поглаварство је основно уређење које Бог користи како би у свемиру постојао ред. Сви изузев Бога подређени су некоме. Мушкарци су подложни Христу, деца су подложна родитељима, а сви хришћани су подложни властима. Чак је и Исус подложан Богу (Римљанима 13:1; 1. Коринћанима 11:3; 15:28; Ефешанима 6:1).

Подложност властима је неопходна за једно стабилно друштво у ком влада ред. Слично томе, подложност поглавару породице неопходна је како би породица била јака, срећна и у миру. То важи и онда када у породици нема мужа или оца. Тада улогу поглавара преузима мајка. Када нема ни оца ни мајке, ту улогу може преузети најстарије дете или неки рођак. У свим тим случајевима, чланови породице извлаче корист када показују поштовање према оном члану који има улогу поглавара.

Из тог разлога, кључ није у одбацивању начела поглаварства већ, напротив, у стицању исправног гледишта према поглаварству и у исправном испољавању поглаварства. Апостол Павле подстиче хришћанске мужеве да буду поглавари својих породица „као што је и Христ поглавар скупштини“ (Ефешанима 5:21-23). Тиме он као савршено мерило поглаварства истиче начин на који је Христ поступао према скупштини. Какав је пример Христ поставио?

Иако је Исус као Месија и будући Краљ добио ауторитет од самог Бога и иако је био далеко интелигентнији и имао много више животног искуства од својих ученика, он је показивао љубав, срдачност и саосећање. Никада није био груб, крут или претерано захтеван. Он није доминирао над другима нити их је стално подсећао на то да је Божји Син. Исус је био понизан, кротак у срцу. Због тога је ’његов јарам био благ и његов терет лак‘ (Матеј 11:28-30). Зато је био приступачан и разуман. Заправо, Павле каже да је Исус толико волео скупштину да је „себе предао за њу“ (Ефешанима 5:25).

Како опонашати Исуса као поглавара?

Како поглавари породица могу опонашати Христа? Одговоран поглавар води рачуна о физичкој и духовној добробити своје породице. Он показује бригу тако што поклања одговарајуће време и пажњу потребама појединих чланова и читаве породице. Интересе своје жене и деце ставља испред личних интереса b (1. Коринћанима 10:24; Филипљанима 2:4). Примењивањем библијских начела и учења у свакодневном животу, муж ће задобити поштовање и подршку своје жене и деце. Под његовим брижним поглаварством, заједнички напори у борби с било којим проблемом водиће до успеха. Тиме што испољава поглаварство у складу с Библијом, муж гради срећну породицу која доноси славу и хвалу Богу.

Мудар поглавар је такође и понизан. Када је потребно, он ће се спремно извинити, чак и ако му је можда тешко да призна да је погрешио. Библија каже да је спасење ’у мноштву саветника‘ (Пословице 24:6ДК). Да, понизност ће такође подстаћи поглавара да саслуша своју жену и децу и да их пита за мишљење када је то на месту. Уколико опонаша Исуса, поглавар хришћанске породице може бити сигуран да његово поглаварство доноси срећу и сигурност његовој породици, а такође и славу и част Оснивачу породице, Јехови Богу (Ефешанима 3:14, 15).

[Фусноте]

a Иако се у овом чланку првенствено осматра улога мужа и оца у породици, начела која важе за поглаваре породица могу бити корисна и за самохране мајке и сирочад која се морају бринути за своју браћу и сестре.

b Књига Тајна породичне среће, коју су издали Јеховини сведоци, пружа практичне предлоге о томе како с љубављу бринути за породицу.

[Слика на 26. страни]

Муж који је разуман узима у обзир мишљење своје жене и деце