Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Шта се то дешава са мном?‘

’Шта се то дешава са мном?‘

’Шта се то дешава са мном?‘

„Једног дана сам се пробудио и чинило ми се да је све другачије — и моје тело и моја личност“ (Сем).

ШТА је адолесценција? Једноставно речено, то је период између детињства и одраслог доба. То је време када доживљаваш велике промене — у физичком и емоционалном смислу, па чак и када се ради о односу с другим људима. С једне стране, почетак адолесценције је узбудљив. На крају крајева, то значи да ћеш ускоро постати одрасла особа. С друге стране, током тог животног доба почињу да се буде нова осећања, од којих нека могу бити збуњујућа, а нека чак и застрашујућа.

Међутим, не треба да се плашиш адолесценције. Истина, тада се могу јавити извесна страховања. И поред тога, то је дивна прилика да на један леп начин закорачиш у одрасло доба. Хајде да видимо како. Најпре ћемо осмотрити неке од изазова с којима се адолесценти суочавају.

Почетак пубертета

Током адолесценције, у твом телу се дешавају промене захваљујући којима оно постаје способно за репродукцију. Тај процес који се назива пубертет траје неколико година и као што ћемо видети, он не утиче само на развој полних органа.

Код девојчица пубертет обично почиње између 10. и 12. године, док се код дечака то углавном дешава између 12. и 14. године. Ипак, пубертет може почети раније или касније, што се разликује од особе до особе. Према књизи The New Teenage Body Book, „свака особа има другачији биолошки сат који одређује када ће уследити различите промене у пубертету“. У књизи се даље каже: „Постоје различита гледишта о томе када је нормално време за улазак у пубертет.“ Зато нема разлога за забринутост ако код тебе пубертет започне раније или касније него код твојих вршњака.

Кад год да почне, пубертет може утицати на твој изглед, твоја осећања и на твој став према свету који те окружује. Размотри неке од задивљујућих, а ипак изазовних одлика овог јединственог животног доба.

’Шта се то догађа с мојим телом?‘

Почетак пубертета карактерише пораст нивоа хормона, нарочито естрогена код девојчица и тестостерона код дечака. За наоко чудесну физичку трансформацију која следи делимично су одговорне хормоналне промене. Заправо, након детињства тело се најбрже развија управо у пубертету.

У овом периоду почињу да сазревају полни органи. Ипак, то је само један аспект физичког развоја. Такође може доћи и до убрзаног раста. Уколико си као дете растао око пет центиметара годишње, није ништа необично да у пубертету нарастеш двапут више.

Током тог периода, код тебе се може појавити осећај да си некако незграпан. То је нормално. Упамти да различити делови тела могу расти различитом брзином, услед чега можеш бити помало неспретан. Зато буди стрпљив — ниси осуђен да читавог живота будеш такав. То ће се с временом изгубити.

Током пубертета, код девојчица почиње менструални циклус, што је заправо месечно излучивање крви, секрета и одумрлог ткива из материце. a Менструација је обично пропраћена грчевима као и падом нивоа хормона. Пошто почетак менструације изазива и физичке и емоционалне промене, то доводи до поприличне узнемирености. „Изненада сам морала да се суочим с потпуно новом ситуацијом“, присећа се Тереза, која има 17 година. „Осећала сам се збуњено и имала сам болове. То се понављало сваког месеца!“

Нема потребе да се плашиш када добијеш прву менструацију. На крају крајева, то је показатељ да твоје тело нормално функционише. С временом ћеш научити како да изађеш на крај с непријатним стварима које се дешавају током циклуса. Примера ради, неке девојчице су установиле да имају мање болова када редовно вежбају. Међутим, свако је различит. Можда ћеш утврдити да у току циклуса треба да знатно смањиш физичку активност. Научи да „слушаш“ своје тело и да му пружаш оно што му је потребно.

Током адолесценције, и дечаци и девојчице постају јако заинтересовани за свој изглед. „У то време сам почела да водим рачуна о томе какав утисак на друге оставља мој изглед“, каже Тереза, и додаје: „Још увек сам углавном незадовољна својим изгледом. Не могу да направим фризуру какву желим, одећа ми не стоји лепо, а не могу ни да нађем гардеробу по мом укусу!

Постоје и други разлози због којих можеш бити незадовољан. На пример, током пубертета знојне жлезде постају активније, због чега се можеш више знојити. Да се не би осећао на зној редовно се купај или туширај, и води рачуна о томе да ти одећа буде чиста. Такође можеш користити дезодоранс или неко козметичко средство против знојења.

Током пубертета и лојне жлезде постају активније, због чега се код неких могу јавити бубуљице и акне. „Изгледа да се бубуљице појаве баш када желим да лепо изгледам“, жали се девојчица по имену Ен. „Да ли сам ја то уобразила или оне имају неку врсту шестог чула па се појаве у најгорем тренутку?“ Бубуљице су и Терезин проблем. Она каже: „Због тога изгледам ружно и осећам се нелагодно. Када ме људи погледају, имам осећај да виде само њих!“

Наравно, и дечаци могу имати проблеме с кожом. Заправо, неки стручњаци кажу да су дечаци подложнији томе него девојчице. Било да си младић или девојка, корисно је да редовно переш лице, врат, рамена, леђа и груди где се кожа више масти. Поред тога, када често переш косу шампоном, то ће спречити да кожа лица почне да се масти. Такође, постоје козметички производи за негу коже која је склона акнама и бубуљицама. „Родитељи су ми помогли да изаберем одговарајуће препарате за чишћење лица и креме за посебне делове тела“, каже Тереза. „Такође су ми скренули пажњу да мање једем брзу храну. Када не једем такву храну и када пијем много воде, акне се у великој мери повлаче.“

Још једна промена у физичком погледу, којој су нарочито подложни дечаци, тиче се гласа. Твоје гласне жице ће током пубертета вероватно задебљати и издужити се, што ће постепено довести до тога да твој глас постане дубљи. Код Била се то десило, а да чак и није био свестан тога. „Нисам запазио да ми је глас постао другачији“, каже он, „све док други нису престали да мој глас преко телефона мешају с гласом моје мајке или сестре.“

Понекад се деси да се глас у пубертету изненада промени — низак тон гласа наједном пређе у висок. „Због тога ми је било јако непријатно“, каже Тајрон, присећајући се своје младости. „То се догађало кад год сам био нервозан и узбуђен. Покушавао сам да то не узимам превише к срцу, али наравно нисам успевао.“ Тајрон додаје: „Након годину-две, то је престало.“ Ако се то дешава и теби, немој очајавати! И твој глас ће се убрзо трајно променити и постати дубљи.

’Зашто се тако осећам?‘

Није необично да се код адолесцената појави читав низ неугодних осећања. Примера ради, пријатељство с твојим добрим другарима из детињства можда почиње да слаби. Разлог томе не мора бити нека озбиљна свађа. Можда једноставно имате мало тога заједничког. Чак и твоји родитељи — који су ти некада пружали утеху и осећај сигурности — изненада би могли деловати старомодно и одбојно.

Тинејџер се због свега тога може осећати изоловано. „Неки истраживачи кажу да је осећање усамљености учесталије и снажније у периоду адолесценције него у детињству или одраслом добу“, бележи једна енциклопедија. Из страха да ћеш у очима других изгледати чудно, можеш нагињати ка томе да не говориш о својим размишљањима и осећањима. Или можда оклеваш да покажеш интересовање за друге, јер дубоко у себи осећаш да нико не би желео да се дружи с тобом.

Већина адолесцената пролази кроз периоде усамљености, а то се дешава и многим одраслим особама. Важна ствар коју треба задржати на уму јесте да су та осећања пролазна. b Упамти да ће се током адолесценције практично све што се тиче тебе мењати, укључујући и твоје гледиште према животу, другим људима, па чак и према самом себи. Заиста, када се погледаш у огледало, понекад ти се може учинити да је особа коју видиш потпуни странац! Можда се осећаш као 17-годишњи Стив, који признаје: „Не можеш рећи да добро познајеш самог себе када се твоја личност тако брзо мења.“

Један од најбољих начина да савладаш усамљеност јесте показивање занимања за друге. То може значити да упознаш особе које не припадају кругу твојих вршњака. Познајеш ли неку старију особу којој би значила твоја посета? Да ли јој можеш помоћи у обављању кућних послова, нарочито ако јој је то потребно? Библија охрабрује све — и младе и старе — да се ’рашире‘ у својој наклоности према другима (2. Коринћанима 6:11-13). То ти може пружити дивне могућности.

Наведени библијски стих садржи само једно од многих начела која помажу хришћанским младима да се успешно суоче са изазовима адолесценције. Док читаш следећи чланак, обрати пажњу на то како Божја Реч може снажно утицати на твој живот док полако постајеш одрасла особа.

[Фусноте]

a Испрва менструални циклус може бити нередован, то јест може се јављати након краћег или дужег периода од једног месеца. Крварење може бити обилније или слабије. Не треба да будеш забринута ни због једне од тих ствари. Али, уколико нередован циклус потраје годину или две, потребно је да се посаветујеш с лекаром.

b Уколико је осећање усамљености дуготрајно или ако често размишљаш о самоубиству, треба да потражиш помоћ. Без одлагања разговарај са својим родитељима или с неком другом зрелом одраслом особом у коју имаш поверење.

[Оквир на 6. страни]

Родитељи нису савршени

„Кад сам била мала, мислила сам да су моји родитељи савршени. Међутим, кад сам постала тинејџерка изгледало ми је, како да кажем, да и нису баш непогрешиви. У ствари, увидела сам да моји родитељи нису савршени, због чега сам се осећала збуњено. Нажалост, због тога сам почела да доводим у питање њихово мишљење и расуђивање. Међутим, након што сам доживела неколико болних искустава, поново сам изградила пуно поштовање према њима. Не, они нису савршени, али су често у праву. Чак и ако нису у праву, они су и даље моји родитељи. Наш однос све више личи на пријатељство, што се између деце и родитеља по мом мишљењу обично и дешава“ (Тереза, 17 година).

[Слика на 7. страни]

Многи млади развили су блиско пријатељство са старијим особама