Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте икада видели палму на штулама?

Да ли сте икада видели палму на штулама?

Да ли сте икада видели палму на штулама?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ПЕРУА

ПАЛМА из породице Socratea exorrhiza, коју можемо описати као палму на штулама, често се може видети у неким деловима света. Али зашто су овој палми потребне штуле? Зато што њен корен престаје да расте након што достигне одређену дужину, док надземни део биљке наставља да расте. Из тог разлога, стабло пушта више појединачних корена, који продиру у земљу и изгледају попут штула.

Ове палме нису само занимљиве, већ такође пружају склониште малим животињама које се крију међу њиховим корењем. Од њих и човек има користи. У неким земљама мештани користе стабло палме за градњу кућа, као и за прављење подова, а њеним лишћем покривају кровове, или од њега праве метле и плету корпе. Неки људи који живе далеко од тропских кишних шума носе отмене штапове начињене од дрвета ове палме или у својим домовима имају квалитетан паркет који красе прелепе шаре тамних боја, начињен од тог дрвета.

Попут многих других, ова палма представља и извор хране. Њено језгро углавном је јестиво и укусно. Нажалост, пошто потражња за овим егзотичним специјалитетом расте, неке врсте палми се секу само због меког, укусног језгра, док се остатак баца.

[Слике на 31. страни]

Од ове палме добијају се многи корисни производи