Пређи на садржај

Пређи на садржај

Егзотично воће из области Амазона

Егзотично воће из области Амазона

Егзотично воће из области Амазона

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРАЗИЛА

АСАИ, БАКУРИ И КУПУАСУ. Да ли знате шта те речи значе? Можда бисте и знали да живите у Бразилу. То су називи три врсте егзотичног воћа које успева у области Амазона. Јединствени укус овог воћа Бразилцима посебно прија у леденим десертима. Међутим, оно се користи и на друге начине. Хајде да се упознамо са овим посебним врстама воћа које расте у џунгли.

Хранљиви асаи

Дрво асаи (Euterpe oleracea), танка тропска палма, успева у влажним пределима — у низијама које плаве реке, у мочварама и посебно на ушћу река Амазон и Токантинс, у држави Пара. Асаи расте дуж бразилске обале Атлантског океана, од државе Пара до државе Баија. Ако се нађете на подручју где успева ова биљка, ноге ће вам вероватно бити у води, док ће вам по челу избијати грашке зноја. Танко али чврсто стабло асаи палме, на чијем се врху налази крошња, може нарасти и до 23 метра.

У периоду од августа до децембра на палми нарасте од шест до осам гроздова асаија, од којих сваки садржи између 700 и 900 плодова величине трешње. Али, како се беру плодови који расту тако високо? Неки берачи праве ремење од влакана мањих асаи палми. Они углаве своја стопала у ремен који се потом притисне уз стабло. Пошто су му ноге чврсто приљубљене уз стабло, берач се рукама подигнутим изнад главе подиже и у исто време помера навише стопала у ремену док не дође до врха. Затим откида грозд. Да ли га баца доле? Не, тиме би уништио плод. Он силази на исти начин како се и попео, само што сада мора пазити да не испусти воће.

Како се асаи припрема? Едуардо, младић из државе Пара, објашњава: „Моја мајка стави асаи у лонац с топлом водом. Потом га меша све док се од великог семења не одвоји кожица и дебео слој тамноплаве пулпе.“ Ово воће је врло калорично и богато гвожђем, калцијумом, фосфором, калијумом и витаминима Б1 и Б2. Зато не чуди што спортисти користе асаи као додатни извор енергије, а мајке као храну за своју децу! Многи Бразилци воле да пију сок справљен од асаија, воде, шећера и скроба касаве. Едуардо воли да једе касаву и осушене шкампе са асаијем као зачином. Асаи се такође може изгњечити у врелој води и потом се из њега цеђењем добија густа ароматична течност која се пије као сок. Ипак, то није и последњи начин на који се асаи може користити.

Палма асаија такође се може употребити. Мекана бела супстанца под називом палмито, која се налази у пупољцима на крајевима грана, омиљени је деликатес за припремање салата. Од корења се праве лекови против паразита, а од палминих влакана метле. Лишће служи као храна за животиње или за производњу папира, а од стабла се добија одлична дрвна грађа.

Бакури и купуасу

Бакури (Platonia insignis) је заправо украсно дрво, које досеже висину од 20 до 30 метара. Горњи део његове крошње има облик купе окренуте наопачке. Његов плод величине поморанџе с дебелом кором боје лимуна, има овални облик. Семе је обавијено белом, лепљивом пулпом, киселкастослатког укуса и пријатног мириса. Сочна пулпа садржи много фосфора, гвожђа и витамина Ц. Бразилци од бакурија праве сирупе, желее, компоте и разне напитке. Масно, црвенкасто-црно семење не баца се већ се користи за лечење кожних обољења. Жуто дрво бакурија користи се као дрвна грађа.

Купуасу (Theobroma grandiflorum) је биљка која је сродна какау, који је познатији (Theobroma cacao). Масноћа коју садржи семе купуасуа слична је какао путеру, који се користи за прављење чоколаде. Иако је природно станиште купуасуа топло и влажно подручје амазонског слива, он се узгаја широм Бразила. Ово дрво се нарочито добро прилагодило условима у приморској држави Еспирито Санто.

Младо стабло купуасуа је кестењасто-браон боје, и довољно је чврсто тако да се може користити као дрвна грађа. Током осме године, на дрвету се појављују скупине цветова и гроздови плодова. На његовим дугим гранама обраслим лишћем црвенкасто-браон боје, висе браонкасти овални плодови прекривени длачицама. Сваки плод је тежак између килограм и килограм и по. Јак мирис плода испрва би вас натерао да окренете главу. Међутим, његова бела пулпа, егзотичног мириса и киселкастог укуса одлична је за припремање фрапеа као и других десерата.

Ако некада посетите Бразил, предлажемо вам да пробате неке од мноштва јединствених врста воћа које у њему расту. Посластичарнице у већим бразилским градовима нуде сладоледе са све више арома тропског воћа. Истина, можда ћете морати „ломити“ језик да бисте наручили фрапе као што је жака, умбу, бириба, бурити, мангаба, муриси, сапоти, кажарана, гравиола, маракуја или жабутикаба. Ипак, сигурно ћете уживати у њиховом укусу!

[Слика на 15. страни]

Асаи

[Извор]

André Valentim/Tyba/BrazilPhotos

[Слика на 15. страни]

Берач асаија се пење на дрво

[Извор]

Lena Trindade/BrazilPhotos

[Слике на 16. страни]

Бакури, с леве стране је дрво бакурија

[Извор]

Плод бакурија: Geyson Magno/Ag. Lumiar

[Слика на 17. страни]

Купуасу

[Слике на 17. страни]

Укусни купуасу сладолед; у позадини је дрво купуасуа

[Извор]

Позадина: Silvestre Silva/Reflexo