Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад изглед постане опсесија

Кад изглед постане опсесија

Кад изглед постане опсесија

ВЕЋИНА нас када се погледа у огледало види шта би могло да изгледа боље. Стога облачимо нешто друго, мењамо фризуру или стављамо шминку и након тога почињемо са свакодневним активностима. Таква брига о изгледу је природна и сасвим на месту. Али неки људи толико брину о свом изгледу, да то иде ван граница разумног. Такво стање се назива телесни дисморфични поремећај (BDD — body dysmorphic disorder).

Медицински приручник The Merck Manual of Diagnosis and Therapy дефинише BDD као „преокупираност неком маном у изгледу, која проузрокује велики немир или утиче на друштвени живот, запослење или неко друго важно подручје живота“. a Пошто они који пате од овог поремећаја могу умислити да имају неку ману или преувеличавати неке мање недостатке, њихово виђење самих себе такође се назива и умишљена ружноћа.

Професор Кевин Томпсон са Универзитета Јужна Флорида, САД, каже да је BDD вероватно ретка појава и да „погађа можда између 1 и 2% опште популације и 10-15% болесника на амбулантном психијатријском лечењу“. Ипак, он додаје: „Пошто се методе дијагностицирања BDD-а побољшавају, а друштво је све више опседнуто изгледом, неки истраживачи сматрају да тај проценат расте.“ Иако може задесити људе свих старосних доби, овај поремећај се обично јавља у тинејџерском узрасту. Изгледа да је међу одраслима подједнако заступљен и код мушкараца и код жена, за разлику од поремећаја у исхрани, који су много заступљенији код жена.

Штетна преокупација изгледом која је типична за особе са BDD-ом обично води до компулзивног гледања у огледало и у неким случајевима чак до изоловања од друштва. Што је још горе, „патња и дисфункција, који су повезани са овим поремећајем, могу довести до хоспитализације и самоубилачког понашања“, наводи Merck Manual. Не изненађује што неки који пате од овог поремећаја желе да изврше естетску операцију. „Обично саветујем пацијенте да одустану од тога“, каже др Кетрин Филипс, која је написала књигу о BDD-у. „Операција се не може поништити“, објашњава она, „а већина људи са BDD-ом касније мисли да операција није имала никаквог ефекта.“ b

Понекад се BDD јави у веома раном узрасту. Лист George Street Journal c известио је о случају једног шестогодишњег дечака „који је умислио да су му зуби жути, стомак ’дебео‘, а фризура лоша. Нико није примећивао ниједну од тих ’мана‘. Сваког јутра би се чешљао скоро сат времена, а ако не би могао да намести фризуру како је желео, поквасио би косу и изнова почео свој процес дотеривања, због чега је често каснио у школу“. Једном је код доктора чак чучнуо да би на хромираној столици проверио како изгледа.

Не дозволите да свет обликује ваше размишљање

Ексклузивни часописи, новине и телевизијске рекламе бомбардују људе тиме како треба да изгледа савршено тело. Логика рекламера је једноставна: представити одређени изглед као мерило и људи ће дати свој тешко стечени новац да би изгледали тако. Када додате томе утицај вршњака и можда неколико непромишљених примедби од рођака или пријатеља, онда не чуди што неки постају неуравнотежени у погледу свог изгледа. d Наравно, неуравнотежени став не мора бити ни близу опсесивном психолошком поремећају.

Није природно, а ни исправно мислити да други неће обраћати пажњу на нас ако нисмо лепи и згодни. Људи обично не бирају пријатеље на основу физичког изгледа. Истина, изглед у почетку може играти одређену улогу, али карактер, морална мерила и лепе особине јесу оно што јача пријатељство. Свако од нас се на неки начин може упоредити с једном књигом — она може да има лепе корице, али ако је њен садржај досадан, читалац ће је брзо оставити. Међутим, ако је књига интересантна, људи ће је читати без обзира на то какве су јој корице. Зашто се онда не бисмо усредсредили на своје особине? Управо на то подстиче Божја Реч, Библија (Пословице 11:22; Колошанима 3:8; 1. Петрова 3:3, 4).

Чињеница је да се наш изглед с годинама мења. Кад би живот, пријатељства и срећа зависили од младалачког изгледа, пред нама би била тужна будућност! Па ипак, уопште не мора да буде тако. Како то?

Вечна лепота

У Пословицама 16:31 стоји: „Седа коса јесте венац части [„лепоте“, NW], и он се на путу праведника стиче.“ У очима Јехове Бога — и у очима свих који имају његово гледиште — људи који дочекају старост служећи Богу не постају непожељни. Због своје ревности и оданости Богу, њихова седа коса представља венац лепоте. Такве драгоцене особе заслужују нашу љубав и дубоко поштовање (Левитска 19:32).

Надаље, Јехова ће у предстојећем новом свету који је обећао поништити дејство наслеђеног греха које трпе све његове слуге, како стари тако и млади. Сваког дана они ће видети како им тело постаје све лепше док на крају не достигне врхунац физичког савршенства (Јов 33:25; Откривење 21:3, 4). То је заиста диван изглед! Да ли бисте волели да то доживите? Ако бисте волели, потпуно се усредсредите на ону врсту лепоте која је заиста важна и не дозволите да испразан и често безосећајан став света обликује ваше размишљање. Бићете много срећнији и омиљенији у друштву (Пословице 31:30).

[Фусноте]

a „Преокупираност физичким изгледом уобичајен је симптом још неких психолошких поремећаја“, пише The Medical Journal of Australia. Ту спадају депресија, опсесивно-компулзивни поремећај и поремећаји у исхрани као што је анорексија нервоза. Стога, откривање BDD-а може представљати проблем.

b Молимо видите чланак „Млади питају... Да ли да извршим естетску операцију?“ у издању овог часописа од 22. августа 2002. Наравно, особи са озбиљним психолошким поремећајем можда ће требати помоћ стручњака за ментално здравље.

c Издао Brown University, Rhode Island, U.S.A.

d За више информација, молимо видите поглавље „Колико ти је важан изглед?“ у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања, коју су издали Јеховини сведоци.