Пређи на садржај

Пређи на садржај

Најугроженија мачка на планети

Најугроженија мачка на планети

Најугроженија мачка на планети

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

Познато је да рис има одличан вид и добре рефлексе. За особу која има добру моћ запажања Шпанци кажу да има „очи риса“. Нажалост, иберијски рис (Lynx pardinus) сада је познат по нечему што нема никакве везе с његовим видом или довитљивошћу. Наиме, сматра се да је он „најугроженија мачка на свету“. a

Некада се иберијски рис могао наћи широм Португала и Шпаније, а вероватно чак и на француској страни Пиринеја. Данас се неколико раштрканих група рисова бори за опстанак у југозападном делу Иберијског полуострва. Међутим, само две од тих група довољно су велике да могу да се размножавају, тако да укупан број рисова забрињавајуће брзо опада.

Према неким проценама, број иберијских рисова сада је мањи од 200. Шта је узрок тако великог смањења популације? Као главни разлог неки наводе неколико епидемија зечје куге услед чега је десеткована популација зечева који су главни плен рисова. Поред тога, неки рисови су ухваћени у замке ловокрадица или су страдали на аутопутевима. С друге стране, њихово станиште је све више исцепкано. Један недавно објављен извештај Светског фонда за дивљач (WWF) наводи да је услед тих проблема све мања популација рисова изолована у малим подручјима.

Иако је за спасавање угроженог риса издвојено око 35 милиона америчких долара, једна група стручњака недавно је описала ситуацију као „драматичну“. Према речима Николаса Гусмана, координатора Националног плана за заштиту иберијског риса, међу мање од 200 преосталих животиња у дивљини, ’за размножавање су способне само 22 до 32 женке‘. Он је додао: ’Опстанак ове врсте зависи од њих.‘ Нажалост, прича о иберијском рису одражава ситуацију у којој се налази много прелепих створења на нашој планети.

[Фуснота]

a Иберијски, или шпански рис, класификован је као „озбиљно угрожена врста“ и налази се на Црвеној листи, списку животињских врста којима прети истребљење, који је издала Међународна унија за очување природе и природних богатстава.

[Извори слика на 18. страни]

Foto © Fernando Ortega

sos lynx