Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Облаци и слонови

Колико је тежак облак? Један облак кумулус може да садржи око 550 тона воде, извештава ABC News. „Ако желите да то представите сликовито... замислите слонове“, каже метеоролог Пеги Лемон. Ако узмемо да је један слон тежак око шест тона, тежина воде у једном просечном облаку кумулусу одговара тежини чак 100 слонова. Захваљујући топлијем ваздуху који се диже са земље, сва та вода лебди у атмосфери у облику сићушних капи. Насупрот паперјастом облаку кумулусу, велики олујни облак може да садржи воду тешку колико и 200 000 слонова. А како је са облаком урагана? Лемонова је тежину воде у једном кубном метру облака помножила с његовом укупном запремином. Израчунала је да је тежина воде равна тежини 40 милиона слонова. „То значи да вода у једном облаку урагана тежи више него сви слонови на земљи заједно“, наводи се у извештају, „можда чак и више него сви слонови који су икада живели.“

Када треба прати зубе

Лист Milenio из града Мексика наводи да прање зуба непосредно после конзумирања киселих пића или киселе хране може оштетити глеђ. Извештавајући о једном истраживању спроведеном на немачком Универзитету у Готингену, тај лист је упозорио да кисели прехрамбени производи „привремено слабе зубну глеђ“. Стога, прање зуба одмах после јела може бити штетно. Уместо тога, „препоручљиво је сачекати неколико минута како би зуби повратили јачину“.

Уништењем станишта пронађене нове врсте

Због градње нове бране на реци Карони у Венецуели искрчене су шуме на ненасељеном острву Каризал које се налази на тој реци, и том приликом је откривена до сада непозната врста птице, извештавају новине из Каракаса Daily Journal. Након крчења шума, испоставило се да се међу птицама које насељавају ово острво налази и једна врста мале зебе с плавим пегама, која је пребивала у неприступачном бамбусовом шибљу. Природњаци се надају да ће у оближњим стаништима пронаћи још неке примерке ове новооткривене врсте. У међувремену, истраживач Робин Рестол каже да ’вредност открића ове зебе... умањује сазнање да смо уништили место где се она тако дуго крила од нас‘.

Пазите да вам даска за сечење буде чиста!

Да ли је безбедније користити дрвену или пластичну даску за сечење? „Можете користити и једну и другу све док је држите веома чистом“, наводи UC Berkeley Wellness Letter. „Било да за сечење сировог меса користите дрвену или пластичну даску, након употребе добро је изрибајте у врућој води с детерџентом.“ Ако је даска дубоко засечена или масна, тада посебно поведите рачуна о томе да је добро очистите. „Даску такође можете дезинфиковати испирањем у разблаженом раствору избељивача (5 милилитара избељивача на 1 литар воде)“, наводи Wellness Letter. Руке и ножеве треба исто тако темељно прати и брисати.

Деца предшколског узраста и компјутери

Неки истраживачи кажу да деци предшколског узраста скоро уопште не користи „дуготрајно коришћење компјутера уместо класичног играња“ и да оно „може водити до повлачења из друштва, проблема с концентрацијом, губитка креативности, па чак и до депресије и забринутости“, извештава се у листу Vancouver Sun. Пред компјутером, дететов свет, „који је тродимензионалан и заснован на искуству, претвара се у дводимензионалну виртуелну реалност“, каже психолог Шарна Олфман. Истраживачи истичу колико је важно да ’родитељи кроз игру и ситуације из свакодневног живота, помогну деци да развију машту‘ како би научила „речи, боје, облике, бројеве, као и да се лепо понашају“. Психолог Џејн Хили каже да је класично играње посебно важно у периоду од рођења до седме године. На тај начин се деци може помоћи да буду пажљивија, док играње на компјутеру може имати управо супротан ефекат.

Телевизија — „тешка дрога“

„Деца која гледају телевизију више од два сата дневно постижу лошији успех у школи“, извештавају шпанске новине La Vanguardia. Иако сматра да телевизија може бити веома корисна помоћ у образовању, педијатар Франсиско Муњоз истиче лоше стране прекомерног гледања телевизије. Муњоз сматра да је слабији успех код зависника од гледања телевизије последица „каснијег достизања зрелости и смањене способности апстрактног размишљања“. Он такође примећује: „Међу адолесцентима постоји очигледна веза између гледања одређених програма, реклама и музичких спотова, и коришћења алкохола, дувана и дроге.“ Дечји психијатар Паулино Кастељс признаје да неће све младе особе опонашати лоше владање које виде на телевизији. Ипак, због „разорног дејства које она има на младе умове који су најосетљивији“, он је телевизију назвао ’тешком дрогом‘.

Бучне учионице

Одјекивање и константна бука у учионицама отежавају ученицима да чују оно што се на часу говори, извештава се у немачком часопису Der Spiegel. „Што постоје веће сметње које отежавају деци да прате градиво, то је мања вероватноћа да ће нешто научити“, каже психолог Марија Клате. У неким школама у Немачкој, истраживачи су измерили ниво буке који се кретао између 70 и 90 децибела (dB). „На радним местима где се захтева велика концентрација, бука не сме бити већа од 55 dB“, објашњава истраживач на пољу загађења буком Герхарт Тислер. „У индустрији, заштита слуха је препоручљива изнад 85 dB.“ Надаље, што више одјека има у просторији — било од говора, шкрипе столица или накашљавања — теже је концентрисати се. Плафони који упијају звукове помажу при смањењу буке и одјекивања, чиме се штеде нерви и глас наставника и ученика, али већина школа не може да их приушти.

Супермаркети замењују традиционалне продавнице

„Ширење супермаркета по источној и јужној Африци постаје претња локалним продавницама, па према томе и земљорадницима у сеоским подручјима“, запажа се у немачком научном билтену wissenschaft-online. У Кенији постоји већ 200 супермаркета и 10 хипермаркета, који имају око 30 процената удела у продаји хране на мало— што је једнако промету 90 000 мањих радњи. Према Костасу Стамулису из Организације за исхрану и пољопривреду (ФАО), при УН, нагла урбанизација и глобализација „значе да ће Африку задесити много драматичније промене у систему снабдевања храном од оних које смо видели у развијеним земљама“. Стручњаци се надају да би се економска пропаст могла избећи оснивањем задруга чиме би се обезбедило тржиште за локалне произвођаче. Такође, земљорадницима би се пружила помоћ у виду обуке како би се привикли на промене.