Пређи на садржај

Пређи на садржај

Превара — глобални проблем

Превара — глобални проблем

Превара — глобални проблем

ШАРМАНТАН и углађен, Вејн је наизглед потпуно одговарао опису особе какву је Карен желела за мужа. „Он је био све за шта сам се молила и чему сам се надала“, каже Карен. „Сви су нам говорили да смо створени једно за друго. Изгледало је као да љуби земљу по којој ходам.“

Међутим, постојао је један проблем. Вејн јој је рекао да је он трећи човек у аустралијској тајној обавештајној служби. Хтео је да да̂ отказ, али му то нису дозвољавали. Знао је превише. Убили би га! Зато су њих двоје сковали план: Венчаће се, узети сав заједнички новац и побећи из Аустралије у Канаду. Карен је продала своју кућу и сву осталу имовину, и сав новац дала Вејну.

Као што је планирано, венчали су се. Вејн је побегао из земље, али без Карен, која је остала сама и напуштена, с мање од шест долара у банци. Убрзо је открила да се уплела у мрежу лажи чији је циљ био превара. Попут глумца, Вејн је смишљено глумио човека који ће јој се допасти. Своју прошлост, интересовања, карактер и љубав према њој, све је измислио да би задобио њено поверење, што ју је коштало више од 200 000 америчких долара. Један полицајац је рекао: „Она је емоционално скрхана. Чак и ако занемаримо материјални губитак, просто је невероватно колико бола све то може нанети.“

„Потпуно сам растројена“, каже Карен. „Он није човек за каквог се издавао.“

Карен је само једна од безброј жртава преваре широм света. Не зна се тачно колико се новца узме на превару, али је процењено да се ради о стотинама милијарди евра и да се сваке године та бројка повећава. Осим новчаног губитка, жртве попут Карен доживљавају велику емоционалну бол када сазнају да их је неко искористио, често злоупотребивши њихово поверење.

Опрез је најбоља заштита

Превара се дефинише као „завера или намерна обмана у циљу добијања новца путем навођења лажних разлога, лажног приказивања чињеница или лажних обећања“. Нажалост, већина починилаца пролази некажњено зато што је често тешко доказати да је посреди намерна превара. Надаље, многи преваранти знају за рупе у закону и користе их. Они знају како да обману људе тако да је тешко или чак немогуће тужити их. Уз то, покретање судског поступка захтева пуно времена и новца. Обично се за криминал суди онима који су покрали милионе евра или учинили нешто толико скандалозно да то привуче пажњу шире јавности. Чак и када се преварант ухвати и казни, вероватно су он или она већ потрошили или сакрили оно што су стекли преваром. Због тога жртве ретко кад добију назад свој новац.

Кратко речено, ако сте преварени, вероватно скоро ништа не можете учинити. Далеко је боље избећи да постанете жртва преваре него се наћи у ситуацији да покушавате да повратите новац који сте на превару изгубили. Један мудар човек давно је написао: „Мудри види зло и уклања се, прости [„неискусни“, NW] наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3). У наредном чланку ће бити речи о томе како се можемо заштитити од преваре.