Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта има лоше у предбрачном сексу?

Шта има лоше у предбрачном сексу?

Млади питају. . .

Шта има лоше у предбрачном сексу?

„Још увек сам невин и због тога се чудно осећам. Зато се понекад питам да ли је секс пре брака заиста неисправан“ (Стефан). a

„Под притиском сам да ступим у интимне односе. Мислим да је сасвим природно да нагињемо ка томе“, каже Кристина. „Где год да погледаш“, наставља она, „све се врти око секса!“

ДА ЛИ се и ти осећаш попут Стефана и Кристине? На крају крајева, обичаји и мерила вредности који су некада одвраћали од предбрачног секса скоро су нестали (Јеврејима 13:4). Истраживање спроведено у једној азијској земљи открило је да већина младића између 15. и 24. године сматра да су предбрачни односи не само прихватљиви већ и да се очекују од њих. Зато не чуди што већина младих широм света ступа у сексуалне односе пре своје 19. године.

Затим, ту су млади који се устежу од односа али се упуштају у друге облике сексуалних активности, као што је обострано надраживање полних органа (што се понекад назива узајамном мастурбацијом). Један узнемиравајући извештај објављен у новинама The New York Times открива да је „уобичајено да многи млади свој сексуални живот започињу практиковањем оралног секса, зато што га сматрају мање интимним и мање ризичним од полног односа... [а уједно и] начином да избегну трудноћу и сачувају невиност“.

Међутим, како хришћани треба да гледају на предбрачне односе? Осим тога, да ли су друге сексуалне активности прихватљиве? Да ли их Бог одобрава? Да ли су безбедне? И да ли се тако стварно може сачувати невиност?

Шта све блуд обухвата

Само је наш Створитељ, Јехова Бог, меродаван да пружи одговор на та питања. У својој Речи он нам каже да ’бежимо од блуда‘ (1. Коринћанима 6:18). Али, шта то значи? Значење грчке речи преведене са ’блуд‘ није ограничено само на сексуални однос већ обухвата различите неморалне поступке. Стога, када се две особе које нису венчане упусте у орални секс или у узајамно надраживање полних органа, оне постају криве за блуд.

Ипак, да ли су те особе у Божјим очима и даље невине? У Библији се реч ’девица‘ користи као симбол моралне чистоће (2. Коринћанима 11:2-6). Осим тога, она се користи и у физичком смислу. У Библији се говори о младој жени која се звала Ребека. За њу се каже да је била „девица“ и да „с њом ниједан мушкарац још није имао односе“ (Постање 24:16NW). Занимљиво, на изворном хебрејском језику, реч „однос“ очигледно је укључивала и друге поступке осим полног односа између мушкарца и жене (Постање 19:5NW). Из тог разлога, према Библији, ако се млада особа упусти у било који облик блуда, он или она се више не могу сматрати невинима.

Библија подстиче хришћане да беже не само од блуда већ и од свих облика нечистог понашања који би могли довести до блуда b (Колошанима 3:5). Други те могу исмевати због тога. „Током читаве средње школе стално су ми говорили: ’Немаш појма шта пропушташ!‘“, каже млада хришћанка по имену Кристина. Међутим, предбрачни секс не пружа ништа више од ’привременог ужитка греха‘ (Јеврејима 11:25). Он ти може озбиљно нашкодити у физичком, емоционалном и духовном погледу.

Озбиљне претње

Библија говори да је краљ Соломон једном приликом посматрао младог човека који се, пошто је био заведен, упустио у предбрачни секс. Соломон је тог младића упоредио са ’волом што иде на кланицу‘. Во ког одводе на клање не слути шта му се спрема. Млади који се упуштају у предбрачни секс често се понашају на сличан начин — изгледа да мало, ако уопште, размишљају о томе да постоје озбиљне последице њиховог поступања! Соломон је о том младићу рекао: „Не зна да му се о души ради“ (Пословице 7:22, 23NW). Да, у питању је твоја ’душа‘ — твој живот.

Примера ради, сваке године милиони младих се заразе сексуално преносивим болестима. „Када сам сазнала да имам херпес, пожелела сам да пропаднем у земљу“, каже Лидија. Она јадикује: „То је мучна болест која се не може излечити.“ Више од половине нових случајева инфекције ХИВ-ом широм света (6 000 дневно) забележено је код младих који имају између 15 и 24 године.

Мноштво проблема повезаних с предбрачним сексом посебно погађа девојке. Заправо, опасност од сексуално преносивих болести (укључујући и ХИВ) већа је код девојака него код младића. Уколико млада девојка затрудни, она и себе и своје нерођено дете доводи у додатну опасност. Зашто? Зато што њено тело можда још није довољно развијено да би порођај био безбедан.

Чак и ако млада мајка буде поштеђена тешких здравствених проблема, она се ипак мора суочити са озбиљним одговорностима које иду руку под руку с родитељством. Многе девојке су установиле да је старати се о себи и о беби далеко теже него што су претпостављале.

Затим, ту су и последице у духовном и емоционалном смислу. Када је краљ Давид починио неморал, то је угрозило његово пријатељство с Богом и замало довело до његове духовне пропасти (51. Псалам). Иако се краљ Давид духовно опоравио, до краја живота је трпео последице тог греха.

Млади данас могу патити на сличан начин. На пример, са свега 17 година, Ана је имала односе са својим младићем. Мислила је да је он воли. Иако је отада прошло неколико година, она још увек тугује због својих поступака. Она са жаљењем каже: „Библијску истину сам узимала здраво за готово и морала сам се суочити с последицама. Изгубила сам Јеховину наклоност и то је било страшно.“ Нешто слично каже и девојка по имену Марија: „Предбрачни секс је био највећа грешка у мом животу. Учинила бих све да опет могу да будем невина.“ Да, емоционалне ране могу трајати годинама и проузроковати стрес и бол у срцу.

Развити самоконтролу

Млада девојка по имену Сандра поставља једно важно питање: „Зашто је Бог у младе људе усадио сексуалну жељу, када је у исто време рекао да је не треба задовољити пре брака?“ Тачно је да сексуална жеља може бити нарочито јака у ’цвету младости‘ (1. Коринћанима 7:36). Заправо, она се код тинејџера може појавити изненада, без очигледног разлога. Међутим, то није нешто лоше. То је нормалан део развоја полних органа. c

Када је Јехова створио људе, омогућио им је да имају полне односе који су им причињавали задовољство. То је било у складу с његовом првобитном намером да људи напуне земљу (Постање 1:28). Па ипак, Божја намера никада није била да људи злоупотребљавају своје репродуктивне способности. Библија каже да свако треба да ’зна како да овлада својим сопственим судом у посвећености и части‘ (1. Солуњанима 4:4). Задовољити сексуалну жељу сваки пут када се појави било би, на неки начин, исто тако сулудо као и ударити неког сваки пут када се наљутимо.

Сексуални односи су дар од Бога, у ком треба уживати у одговарајуће време — у браку. Шта Бог мисли када се невенчане особе упуштају у полне односе? Рецимо, замисли да си свом пријатељу купио поклон. Међутим, пре него што му га даш, он га украде! Зар се не би наљутио? Сада можеш претпоставити како се Бог осећа када се неко упушта у предбрачни секс, злоупотребљавајући дар који му је Он дао.

Шта треба да учиниш у погледу своје сексуалне жеље? Једноставно речено, научи да је контролишеш. Имај на уму да „онима који ходе у чистоти [Јехова] ни једнога добра не ускраћује“ (Псалам 84:12). „Када ухватим себе да размишљам како предбрачни секс и није нешто тако страшно“, каже младић по имену Александар, „присетим се лоших последица по духовност и дођем до закључка да ниједан грех није вредан губитка доброг односа с Јеховом.“ Показивати самоконтролу није лако. Ипак, младић по имену Адријан нас подсећа да показивање самоконтроле „чува нашу савест чистом, чува наш добар однос с Јеховом, омогућава нам да се усредсредимо на важније ствари, без осећаја кривице и жаљења због грехова из прошлости“ (Псалам 16:11).

Има много добрих разлога због којих треба да се ’уздржаваш од блуда‘ у свим његовим облицима (1. Солуњанима 4:3). Мора се признати да то није увек лако. Један од наредних чланака позабавиће се начинима на које можеш ’сачувати себе честитим‘ (1. Тимотеју 5:22).

[Фусноте]

a Нека имена су промењена.

b За разматрање о блуду, нечистом и распуштеном понашању, види чланак „Млади питају... Колико далеко је ’предалеко‘?“, у издању Пробудите се! од 22. фебруара 1994.

c Види чланак „Млади питају... Шта се дешава с мојим телом?“, у издању овог часописа од 8. фебруара 1990. (енгл.).

[Истакнути текст на 13. страни]

Ако се млада особа упусти у неки облик блуда, може ли она бити невина у Божјим очима?

[Слика на 13. страни]

Предбрачни секс може повредити савест богобојазне младе особе

[Слика на 14. страни]

Они који се упуштају у предбрачни секс ризикују да добију неку сексуално преносиву болест