Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библијска истина стиже до Пигмеја

Библијска истина стиже до Пигмеја

Библијска истина стиже до Пигмеја

Од Дописника Пробудите Се! Из Камеруна

Широм света, у више од 230 земаља, Јеховини сведоци се труде да с поруком о Божјем Краљевству достигну „све врсте људи“ (1. Тимотеју 2:4; Матеј 24:14). Ту спадају и Пигмеји, људи ниског раста чија просечна висина износи између 1,2 и 1,4 метра. Они живе углавном у густим шумама Централноафричке Републике, у области око реке Конго и у југоисточном Камеруну.

Први забележени сусрет с Пигмејима одиграо се када је египатски фараон Нефериркаре послао експедицију да пронађе извор реке Нил. Експедиција је известила да је у шумама у унутрашњости Африке наишла на људе ниског раста. Грчки писац Хомер и филозоф Аристотел такође помињу Пигмеје. Истраживачи из Европе су са овим народом ступили у контакт током 16. и 17. века.

У савремено доба Јеховини сведоци проповедају у шумама Африке. Иако се Пигмеји одазивају на поруку о Краљевству, напори да се прати интерес који су неки од њих показали, до сада углавном нису донели резултате. Разлог за то јесте њихов номадски начин живота, наиме, они се селе сваких неколико месеци.

Пигмеји су познати као мирољубиви, повучени људи. Процењује се да их у Африци има између 150 000 и 300 000. Владе, међународне организације и цркве изградиле су за њих посебне школе, као и мале куће које одговарају њиховом начину живота. Па ипак, многи покушаји да се Пигмеји приволе да се настане на једном месту најчешће нису били успешни.

Значајан изузетак представља Жанвије Мбаки, први Пигмеј из Камеруна који је постао Јеховин сведок. Он је прихватио библијску поруку када је прочитао илустровану књигу Ти можеш заувек да живиш у рају на земљи и још неке публикације. a Жанвије се крстио 2002. и сада служи као пионир, то јест пуновремени проповедник Јеховиних сведока. Он је и слуга помоћник у хришћанској скупштини у Мбангу, градићу у југоисточном делу Камеруна. Време ће показати да ли ће још Пигмеја из те земље изабрати да обожава Јехову, јединог правог Бога, који воли „све врсте људи“.

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци, али се више не штампа.

[Слика на 24. страни]

Жанвије Мбаки, први Пигмеј из Камеруна који је постао Јеховин сведок, у служби проповедања