Пређи на садржај

Пређи на садржај

Предбрачни секс — како се одупрети?

Предбрачни секс — како се одупрети?

Млади питају. . .

Предбрачни секс — како се одупрети?

„Када сам имала 19 година, спавала сам с једним дечком из школе. Не могу вам описати како сам се лоше осећала после тога. Осећала сам се безвредно“ (Лора). a

„БЕЖИТЕ од блуда“, налаже Библија (1. Коринћанима 6:18). Међутим, мало је младих који би спремно послушали ове речи и уздржавали се од полних односа док не ступе у брак. Неки су, попут Лоре, попустили својим жељама те су доживели бол и имају узнемирену савест.

Истина, није лако контролисати полне нагоне. Као што се запажа у уџбенику Adolescent Development, хормонске промене током пубертета неизбежно доводе до „посебно изражених полних нагона“. Петар признаје: „Понекад ми се мисли о сексу једноставно појаве без икаквог очигледног разлога.“

Међутим, професор педијатрије Хауард Кјулин запажа: „Велика је грешка умањивати проблем сматрајући да су само хормони одговорни за понашање [адолесцената].“ Он објашњава да и социјални чиниоци играју одређену улогу. Заиста, социјални чиниоци — нарочито притисак вршњака — могу вршити снажан утицај.

У својој књизи A Tribe Apart, Патриша Херш каже да „млади стварају своје сопствено друштво... које не представља само групу вршњака, већ посебно друштво, изоловано [од друштва одраслих], с властитим вредностима, моралним начелима и правилима“. Међутим, „начела“ и „правила“ многих данашњих младих често подстичу на удовољавање полним нагонима, а не на њихово контролисање. Стога се многи налазе под притиском да се упусте у предбрачни секс.

И поред тога, млади хришћани доносе мудру одлуку да избегавају све облике блуда, јер знају да Бог осуђује блуд и убраја га у ’дела тела‘ b (Галатима 5:19). Како онда можеш остати честит када се суочаваш с тако великим притисцима?

Тражи мудре пријатеље

Као што притисак средине у којој живиш може негативно утицати на тебе, тако добри пријатељи могу вршити позитиван утицај. Управо то каже и Библија: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар“ (Пословице 13:20; 1. Коринћанима 15:33). У једном извештају Светске здравствене организације (СЗО) каже се да „код адолесцената који имају изграђујућ однос с родитељима, другим брижним одраслим особама, као и с вршњацима“ и „којима је пружен стабилан живот и јасна ограничења постоји мања вероватноћа да ће постати сексуално активни“.

Посебно ти може користити добар однос с родитељима. Јосиф се присећа: „Моји родитељи су ми заиста помогли да не подлегнем притиску да се упустим у сексуалне односе.“ Заиста, побожни родитељи могу ти пружити сигурност у животу и поставити ограничења која се темеље на Божјој Речи (Ефешанима 6:2, 3). Они ће те подржавати у твојим напорима да останеш честит.

Истина, можда ће ти исправа бити непријатно да разговараш с њима о сексуалности. Али можда ћеш се изненадити када видиш колико добро разумеју твоја осећања. На крају крајева, и они су некад били млади. Соња даје следећи савет младима: „Приђи својим родитељима и немој се стидети или устручавати да разговараш с њима о сексу.“

Шта да учиниш ако твоји родитељи не следе библијска начела? Премда и даље треба да их поштујеш, можда ће бити потребно да затражиш савет од неког ко није члан твоје породице. Петар, кога смо раније цитирали, каже: „У том погледу су ми много помогли зрели хришћански брачни парови.“ Катарина, девојка чија мајка није хришћанка, каже нешто слично: „За савет се увек обраћам зрелим особама које су духовно изграђујуће.“ Затим додаје: „Избегавам да се дружим са онима који се не држе чврстих моралних мерила, чак и ако тврде да деле моја религиозна уверења.“

Понекад ће можда бити потребно да будеш пажљив у избору друштва, чак и унутар хришћанске скупштине. Библија нас подсећа да у великим групама често има и оних чије понашање није баш похвално (2. Тимотеју 2:20). Шта би требало да урадиш уколико утврдиш да неки млади у скупштини заправо „крију какви су“? (Псалам 26:4NW). Избегавај блиско дружење с њима и тражи пријатеље који ће те подупирати у одлуци да останеш морално чист.

Чувај се штетне пропаганде

Такође би требало да предузмеш нешто како би се заштитио од бујице слика на којима се отворено приказује секс, као и од алудирања на секс у књигама, часописима, музичким спотовима, видео-играма, филмовима и на Интернету. Медији приказују предбрачни секс као нешто примамљиво, угодно и безопасно. Какве су последице такве пропаганде? Катарина, претходно цитирана, признаје: „Гледала сам једну емисију у којој се сасвим отворено говорило о сексу, чак се алудирало на хомосексуалност. Последица тога је била да сам скоро заборавила на то да Јехова осуђује те ствари.“

Чињеница је да популарни свет забаве често вешто камуфлира неугодне последице предбрачног секса, као што су нежељена трудноћа, прерано ступање у брак и сексуално преносиве болести. Зато немој дозволити да те заведу они „који зло добро а добро зло зову“ (Исаија 5:20).

Имај на уму речи из Пословица 14:15: „Луд све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке.“ Уколико ти се док читаш, сурфујеш по Интернету или гледаш ТВ, деси да наиђеш на нешто што алудира на секс или побуђује сексуалне жеље, одмах предузми нешто! Затвори књигу, искључи компјутер или промени канал! Затим усмери мисли на неке корисне ствари (Филипљанима 4:8). Ако тако поступаш, стаћеш на пут штетним жељама пре него што узму маха (Јаков 1:14, 15).

Избегавај опасне ситуације

Да ли се забављаш с неким? Онда је потребно да будеш опрезан. Библија нас упозорава: „Срце је изнад свега превртљиво и опако; ко га може познати?“ (Јеремија 17:9). Веома се лако може десити да изрази наклоности прерасту у неморал. Предузми разумне мере предострожности. На пример, нека с вама буде још нека примерна особа или будите у здравом окружењу. Пазите да не будете сами у некој искушавајућој ситуацији.

Међутим, можда сте верени и сматрате да би извесни физички изрази наклоности били прикладни. Чак и у том случају, у једном извештају СЗО се упозорава: „Када је брак на помолу, већина жена се чак и у конзервативним срединама упушта у предбрачни секс.“ c Зато постави границе што се тиче изражавања наклоности и тако ћеш заштитити себе од непотребног бола.

Иако можда звучи шокантно, многи млади, нарочито девојке, присиљени су на полне односе. Према једном истраживању, „60 посто адолесценткиња у САД које су имале полне односе пре 15. године, учиниле су то против своје воље“. Они који их присиљавају на то обично користе своју надмоћност (Проповедник 4:1). Примера ради, Библија нам прича како се Амнон, син краља Давида, ’заљубио‘ у своју полусестру Тамару и послуживши се лукавством присилио је на полни однос (2. Самуилова 13:1, 10-16).

То не значи да је немогуће заштитити се од силовања или од присилног полног односа. Тиме што ћеш бити свестан опасности, избегавати искушавајуће ситуације и на време предузети нешто, можеш много учинити како би се заштитио. d

Буди ’неподељеног‘ срца

Надамо се да ће ти савети који се налазе у овом чланку помоћи у настојању да останеш честит. Дугорочно гледано, оно што је у твом срцу утицаће и на твоје понашање. Исус је рекао да ’из срца излази... блуд‘ (Матеј 15:19). Стога се мораш одупирати склоности да у вези с овим јако важним питањем будеш „половичног“, то јест равнодушног, или ’дволичног‘ срца (Псалам 12:3; 119:113NW).

Ако икада осетиш да твоја одлучност слаби или да се колебаш, моли се попут Давида: „Дај да моје срце буде неподељено срце да би се бојало имена твога“ (Псалам 86:11NW). Затим поступај у складу са својом молитвом тако што ћеш проучавати Библију и публикације темељене на њој, а потом примењивати оно што учиш (Јаков 1:22). Лидија каже: „Увек имам на уму чињеницу да ’ниједан блудник или нечист нема никаквог наследства у Божјем краљевству‘ и то ме мотивише да не подлегнем искушењу да се упустим у полне односе“ (Ефешанима 5:5).

Није увек лако одупрети се предбрачном сексу. Али уз Јеховину помоћ, можеш остати честит и поштедети себе и друге многих боли и проблема (Пословице 5:8-12).

[Фусноте]

a Имена су промењена.

b Види чланак „Млади питају... Шта има лоше у предбрачном сексу?“ у издању овог часописа од 22. јула 2004.

d Још неки савети у вези са овом темом дати су у чланцима „Млади питају... Како да се поставим у случају сексуалног узнемиравања?“ и „Шта да учиним ако ме дечко малтретира“, у издањима од 22. августа 2000. и 22. јуна 2004.

[Слика на 17. страни]

Разговор с родитељима о твојим осећањима може ти помоћи да останеш честит

[Слика на 18. страни]

Док се забављате, присуство других може бити заштита