Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да дресирате пса

Како да дресирате пса

Како да дресирате пса

Од дописника Пробудите се! из Мексика

„МОЈ пас неће да дође када га зовем.“ „Мој пас толико лаје да се комшије стално жале.“ „Мој пас увек скаче на мене и на моје госте.“ Попут ових, многи фрустрирани власници кућних љубимаца питају се: „Шта да предузмем?“

У већини случајева, решење овог проблема јесте дресура, то јест обучавање пса да слуша једноставне команде. Наравно, с тим је најбоље почети што раније, док је ваш љубимац још штене. Али чак и старији пси могу учити. Маркос, професионални дресер из Мексика, каже: „Пси које дресирамо имају од четири месеца до пет година. Али неким основним командама научио сам псе који су имали и по десет година.“

Пси су интелигентни. Они се могу обучити да нањуше дрогу и експлозив, да помажу хендикепираним особама и да учествују у спасилачким акцијама. Али како ви можете научити свог пса да вам буде послушан?

Генетски склоп

Најпре морате знати нешто о генетском склопу вашег пса. Попут вукова, пси су организовани у хијерархију. Они инстинктивно нагињу ка томе да живе у чопору који предводи вођа, то јест алфа пас. За вашег пса, ваша породица је „чопор“ и он мора разумети да сте ви вођа.

У чопору вукова, вођа бира најтоплије, најиздигнутије место за спавање. Он такође једе пре осталих. Стога, ако дозволите псу да спава на вашем кревету или да се пење на намештај, могао би схватити да је он вођа. Исто би се могло десити ако му се током оброка даје храна са стола.

Чак и као штене, ваш пас може научити да вам буде подређен. Како? Гледајте га у очи док не скрене поглед. Такође, добра метода је да га трљате по стомаку док лежи на леђима, јер га то ставља у подређени положај. Уколико пас почне да вам досађује и не престаје с таквим понашањем чак и када кажете „не“, игноришите га или изађите из просторије.

Када пас реагује на ваше команде, он признаје да сте ви главни. Уколико ви као власник не заузмете позицију вође, ваш љубимац би могао закључити да вам је раван или да је чак супериоран у односу на вас и то може утицати на његово понашање.

Како га научити једноставним командама

Да бисте научили пса основним командама, потребни су вам огрлица, поводац и пуно стрпљења. Један приручник за дресуру препоручује следеће: (1) изговорите једноставну и кратку команду, (2) покажите му шта желите да уради и (3) одмах га похвалите када вас послуша. Тон гласа је важнији од самих речи које користите. Команду треба упутити одлучним, а похвалу веселим, срдачним тоном.

Физичко кажњавање, као што је ударање или шутирање, није потребно. „Ја само оштрим тоном кажем ’не‘, чиме псу дајем до знања да нисам задовољан оним што је урадио“, каже Маркос, раније цитирани дресер. Он додаје: „Пас је довољно интелигентан да зна када му упућујете похвалу, а када га грдите.“

Ако је потребна строжа мера, ухватите га за кожу врата и лагано га протресите говорећи „не“. Пса треба грдити док ради нешто што не би смео или одмах после тога. Упамтите, пас не може да схвати зашто га грдите ако то учините неколико минута или неколико сати касније. Исто тако, он не разуме зашто је одређена врста понашања у једној прилици прихватљива, а у другој није. Зато будите доследни.

Основна команда послушности јесте команда „седи!“. Ако ваш пас реагује на њу, можете га контролисати када постане хиперактиван. На пример, можете му рећи да седне када почне да скаче на госте. Да бисте научили пса да седне, ставите му поводац и изговорите команду притискајући му задњи део леђа и нежно му подижући главу помоћу повоца. Одмах га похвалите. Понављајте овај поступак све док сам не послуша.

Да бисте га научили да остане у седећем положају, користите команду „место!“ док стојите испред њега држећи длан окренут према њему. Ако се пас помери, реците „не“ и вратите га у првобитан положај. Поновите команду и похвалите га када неко време остане у седећем положају. Постепено продужавајте време седења, као и раздаљину између себе и пса.

Најбољи начин да научите пса да вам приђе јесте коришћење дугачког повоца. Нежно га повуците док га зовете по имену и реците „дођи!“. Повлачите се уназад док вам пас прилази и наставите да га похваљујете. Убрзо ће се одазивати на ваш позив и без употребе повоца. Ако почне да бежи, не одазивајући се на команду „дођи!“, зовите га и почните да трчите у супротном смеру. Често ће пас инстинктивно појурити за вама.

Реч опреза: Никада немојте користити команду „дођи“ када, на пример, хоћете да изгрдите пса. Он мора научити да је реаговање на команду „дођи“ повезано с нечим лепим, било с похвалом било с посластицом. Уколико изгубите стрпљење док покушавате да га научите овој команди, пас ће је повезати с нечим непријатним и неће је слушати.

Свог пса можете научити да хода поред вас, а да вас при том не вуче и да не заостаје за вама. За то употребите огрлицу и кратак поводац. Док вам је пас с леве стране, дајте му команду „поред!“ и закорачите левом ногом. Уколико пас покуша да вас повуче напред или заостаје, брзо и оштро повуците поводац и поновите команду. Похвалите га када послуша.

Како можете научити пса да не скаче на вас? Један начин је да се померите уназад док изговарате команду „назад!“, а затим „седи!“. Други начин је да га ухватите за предње шапе и да корачате према њему понављајући команду „назад!“. Похвалите га када послуша.

Веран пријатељ

Задржите на уму да је пас друштвена животиња. Уколико превише времена проводи у затвореном простору, то може довести до хиперактивности, непрекидног лајања и деструктивног понашања. Уместо да вам представља сметњу, уз дресуру ваш пас може постати изврстан, веран пријатељ.

[Оквир⁄Слике на 24. страни]

Савети за дресуру

1. Будите доследни при коришћењу команди.

2. Пси воле да чују своје име и оно им привлачи пажњу. Зато му се обраћајте по имену док дајете команде. („Асторе, седи!“) Међутим, немојте спомињати његово име када намеравате да га грдите, на пример када користите команду „не!“. Пас мора научити да је одазивање на име повезано с нечим лепим, а не ружним.

3. Као награду користите похвале. Већина паса ће учинити много више зарад пажње него зарад хране.

4. Нека време које посвећујете дресури буде кратко и пријатно.

5. Немојте несмотрено подстицати непожељно понашање свог пса тиме што бисте му у тим приликама поклањали превелику пажњу. То ће само довести до понављања непожељног понашања.

[Слике]

Похваљујте пса

„Асторе, седи!“

[Извор]

Прилагођено из следећих извора: Never, Never Hit Your Dog и American Dog Trainers Network

[Оквир⁄Слика на 25. страни]

Научите штене да врши нужду ван куће

Већ са шест до осам недеља штене може научити да врши нужду ван куће. Према публикацији Dog Training Basics, за то су неопходни ограничење простора, дресура, придржавање утврђеног времена и похвала. Пас не воли да прља место где спава. Зато затворите штене тамо када нисте уз њега. Имајте на уму када је време да обави нужду и научите га где сме то да ради. Водите га тамо (на повоцу) чим се пробуди, након оброка, играња и пре спавања. Похвалите га сваки пут кад обави нужду. Можете га чак научити некој речи која ће му бити знак да то може учинити.

Када штене није затворено у свом простору, пазите на знаке да жели да обави нужду, попут изненадног прекида играња, окретања укруг и њушкања, као и трчања из собе. Уколико га затекнете како врши нужду у кући, изгрдите га и одмах изнесите напоље. a Ни у овом случају нећете ништа добро постићи уколико предуго чекате да бисте га изгрдили. Затим разблаженим сирћетом уклоните траг. У супротном, пас ће наставити да врши нужду на истом месту.

[Фуснота]

a Када је пас усхићен, долази до несвесног мокрења. То је природна појава код паса. Она се назива и подређено мокрење и може значити да пас признаје да сте ви вођа, то јест да сте ви на алфа положају. Ако бисте га у таквој прилици изгрдили, то би могло само да погорша проблем јер би још више мокрио како би показао да сте ви главни. Пас обично престане с тим када напуни две године.