Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Зашто смех прија

Зашто је толико пријатно смејати се? Дневни лист The Vancouver Sun извештава да истраживање показује да хумор не активира само делове мозга који су повезани са способношћу запажања и говором, већ и nucleus accumbens, део који је повезан са осећањем среће и усхићења. Према др Алану Рајсу са Универзитета у Станфорду, тај део је „веома моћан подсистем мозга“. Рајс сматра да то истраживање о утицају хумора може помоћи лекарима да још боље разумеју понашање у друштву. „Смисао за хумор често пресудно утиче на то да ли ћемо, како и с ким склопити пријатељство или чак имати дуготрајну романтичну везу“, каже др Рајс. „Хумор је такође изузетно делотворан у борби против свих видова стреса.“

’Нова болест 21. века‘

Тако неки психијатри описују нову врсту зависности — зависност од мобилног телефона. Према истраживању Завода за лечење друштвене зависности (CETRAS), најподложније су „стидљиве, незреле и преосетљиве девојке у доби између 16 и 25 година“, извештавају шпанске новине El PPaís. ’Зависници имају незаситу потребу за разговарањем преко мобилног телефона и за слањем порука‘, каже психијатар Блас Бомбин. Када не могу да користе мобилни телефон, такве особе постају „забринуте и раздражљиве“. Осим што утиче на односе с другима, зависност од мобилног телефона је и скупа. У извештају CETRAS-а наводи се да неки пацијенти имају по осам мобилних телефона и добијају „телефонски рачун од чак 800 евра месечно“.

Пораст броја сиротињских четврти у свету

Лондонске новине The Guardian цитирале су један извештај УН у ком се наводи да ће, ако се нешто не промени, „за 30 година сваки трећи становник планете живети у сиротињској четврти“. Нажалост, „940 милиона људи — скоро шестина светске популације — живи у бедним, нехигијенским условима, најчешће без воде, канализације, јавних служби и лишено основних људских права“. У Кибери, области у којој се налази Најроби, у Кенији, око 600 000 људи живи у сиротињским четвртима. Ана Тибајука, директор програма УН за смештај људи, каже: „Екстремна неједнакост и незапосленост воде до деструктивног понашања. Сиротињске четврти су места у којима влада зло, мир и сигурност су недостижни, а млади немају никакву заштиту.“

Проблем с паркирањем у Кини

Захваљујући брзом економском развоју, сада милиони људи у Кини поседују аутомобил. Али постоји један проблем — како пронаћи место за паркирање. Многе стамбено-пословне зграде које су изграђене у последњих 25 година немају паркинге због тога што је раније врло мало људи поседовало аутомобил. Старија стамбена насеља имају узане вијугаве уличице, у којима је паркирање практично немогуће. У међувремену, „број аутомобила у Пекингу прешао је 2 милиона, а укупно има само 600 000 паркинг места“, извештава China Today. Широм те земље, само око 20 посто власника аутомобила има легално паркинг место. Још један показатељ да има све више аутомобила јесте повећана потражња за нафтом. Према цитираном листу, „Кина ће по потрошњи нафте ускоро преузети друго место од Јапана.“

Млади с повредама услед сталног напрезања

Све више младих одлази код лекара због повреда услед сталног напрезања (RSI), извештавају канадске новине The Globe and Mail. „Лекари и физиотерапеути кажу да деца све више времена проводе поред компјутера, било у школи или код куће, тако да им на лечење долазе све млађи пацијенти“, наводи се у цитираним новинама. Тамо се наводи и да стална употреба тастатуре или џојстика може проузроковати бол и отицање који су карактеристични за особе које имају RSI. Родитељима се саветује да воде рачуна о држању тела њихове деце и да пазе на знаке овог обољења, на пример, када дете трља лактове или зглобове или се можда жали на укоченост или пецкање.

Опасна радна места?

Према једном истраживању спроведеном у Шведској, „рад са особама супротног пола може угрозити ваш брак“, извештава The Wall Street Journal. Ивон Аберг, која је спровела то истраживање, прегледала је државну архиву развода запослених и открила да „рад с колегама искључиво супротног пола повећава проценат развода за запањујућих 70%, у поређењу с радом у канцеларији у којој су сви запослени истог пола“. Абергова је открила и то да брачни статус колега не игра при томе никакву улогу. Истраживање је трајало седам година и обухватило је 37 000 запослених на 1 500 локација. Оно је засновано на статистичким подацима, а не на анкетама, које често нису довољно поуздане. У чланку стоји да је дељење канцеларије са супружником један од начина да се ризик од развода смањи за 50 посто.

Безверни свештеник

Прошле године се један лутерански свештеник нашао у центру пажње због тога што је изјавио да „нема ни Бога на небу, ни вечног живота, ни ускрсења“. Након кратке суспензије, дозвољено му је да се врати за проповедаоницу, извештава BBC News. Торкилд Гросбел из торбешке жупе близу Копенхагена, „извинио се за оно што је рекао“ и признао своје обавезе према цркви, казао је Лис-Лот Ребел, бискуп хелсингерске бискупије. Међутим, Гросбел је и даље наставио у истом стилу. У јуну 2004, цитирани бискуп је рекао да ће, ако Гросбел одбије да поднесе оставку, морати да се донесе одлука да ли ће му бити дозвољено да настави са свештеничком службом.

Древни натпис из Јеванђеља

Немачке новине Frankfurter Allgemeine Zeitung извештавају да је први пут пронађен неки стих из Хришћанских грчких списа исклесан на некој древној гробници, и да су га открили изучаваоци у Палестини. Натпис је пронађен случајно на ономе што је сада познато као Авесаломова гробница. На фотографији која је направљена у смирај дана, израелски антрополог Џо Зиас приметио је један детаљ за који се испоставило да је истрошени натпис. На то место је стављена једна посебна смеса и дешифрован је библијски стих. Натпис је из Луке 2:25 и одговара Синајском кодексу из четвртог века. Ово откриће је значајно због тога што је употреба библијских стихова на надгробним споменицима постала уобичајена тек око 1000. године н. е.