Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живи светлосни шоу испод таласа

Живи светлосни шоу испод таласа

Живи светлосни шоу испод таласа

Док је истраживао подножје стеновитог гребена, ронилац је у једном удубљењу угледао 60 центиметара дугачку сипу, скоро савршено камуфлирану у плаво-сивом окружењу. Кад јој се приближио, сипа је добила сјајну, светлуцаву тамноцрвену боју. Када се повукао, поново јој се вратила првобитна боја. Да ли сте икада размишљали откуда овим задивљујућим мекушцима, као и неким врстама хоботница и лигњи, способност да мењају боју?

Њихова тајна лежи у пигментним ћелијама коже које се називају хроматофоре. Нерви изазивају контракције мишића који регулишу величину тих ћелија и тако омогућавају овом створењу да мења боју коже и ствара различите шаре на њој.

Поред тога што имају контролу над бојом коже, многе врсте лигњи могу чак саме да произведу светлост. То чине слично као и свици. Ова способност се назива биолуминесценција, и поседују је многе друге врсте морских створења — од медуза до рачића. Она је резултат сложених хемијских реакција у ћелијама познатим као фотоцити или у органима који се називају фотофоре. Њу такође може изазвати активност светлећих бактерија које су у симбиози са својим домаћином.

У случају сложених хемијских реакција, ћелије и органи који емитују светлост садрже супстанцу звану луциферин, која у присуству једног ензима ступа у реакцију с кисеоником. Резултат те реакције је светлост чија је боја обично плавозелена. Неки светлећи органи, наводи се у часопису Scientific American, „заправо су сложени уређаји са сочивима за фокусирање, филтером у боји или с поклопцем који се може регулисати и који служи као прекидач. Лигње које у кожи имају и фотофоре и хроматофоре, могу контролисати и боју и интензитет светлости коју емитују“.

Код створења која светле захваљујући светлећим бактеријама, ови микроскопски гости смештени су у посебним светлећим органима, који су богати крвљу. На тај начин микроби долазе до хранљивих састојака, чиме домаћин заправо плаћа „рачун за светло“.

[Извори слика на 31. страни]

Уметнута слика: Courtesy Jeffrey Jeffords/www.divegallery.com

© David Nicholson/Lepus/Photo Researchers, Inc.