Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обданиште без играчака

Обданиште без играчака

Обданиште без играчака

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ НЕМАЧКЕ

Када су једног јутра деца дошла у обданиште, у њему није било ничега осим намештаја. Узалуд су тражили лутке, друштвене игре и плишане играчке. Није било ни књига, а ни коцкица за играње. Чак су и папир и маказе нестали. Све играчке су биле склоњене и то на наредна три месеца. Шта се заправо десило?

Ово обданиште је једно од све већег броја обданишта у Аустрији, Немачкој и Швајцарској која учествују у необичном и оригиналном пројекту названом Обданиште без играчака. Ма колико то чудно звучало, сврха овог пројекта, о ком су се здравствени стручњаци из Европске Уније веома похвално изразили, јесте превенција зависности. У протеклим годинама, истраживачи су установили да су људи мање подложни зависности било које врсте ако у раном узрасту развију способност сналажења у друштву. Један новински извештај наводи да то укључује „комуникативност и способност да се лако оствари контакт с другима, реше несугласице, преузме одговорност за своје поступке, поставе циљеви, увиде проблеми, тражи помоћ и пронађе решење“. Према заговорницима овог програма, такве вештине треба развијати што раније, а то се може постићи током периода без играчака захваљујући ком деца развијају креативност и самопоуздање.

Период без играчака који траје три месеца пажљиво се планира и разматра са родитељима и децом. У почетку су нека деца помало несигурна без играчака. У извештају се наводи да „у неким обдаништима деца прве четири недеље дивљају“ и да организатори пројекта не знају шта да предузму. Али деца се прилагођавају и уче да буду креативна. Пошто немају играчке, више планирају, више се договарају и играју заједно, чиме развијају способност сналажења у друштву и овладавају језиком. Нека деца која су се раније „крила“ иза играчака сада стичу другаре. Позитивне промене запазили су и родитељи. Они кажу да се деца боље понашају док се играју и да су креативнија него раније.