Пређи на садржај

Пређи на садржај

Оригами — уметност израде фигура од папира

Оригами — уметност израде фигура од папира

Оригами — уметност израде фигура од папира

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈАПАНА

ЗАМИСЛИТЕ прелепу фигуру ждрала направљену од папира. Крила су му гордо раширена, а изнад његовог грациозног тела извија се дугачак, витак врат, који краси елегантна глава и карактеристичан кљун. Задивљујуће је то што је овај ждрал направљен од само једног четвртастог парчета папира које је пресавијено у 12 тачно одређених потеза.

Уметност израде мноштва лепих фигура пресавијањем, отварањем и преклапањем папира развила се у Јапану и назива се оригами. Сам назив значи „пресавијени папир“. Иако његово порекло није сасвим познато, оригами је у Јапану постојао још у древно доба када су званични документи били брижљиво пресавијани. Сматра се да је током периода Едо (1603-1867), оригами прерастао у врсту разоноде у којој је свако могао да ужива. У то време настале су нове технике пресавијања папира. Ова уметност се одувек преносила с колена на колено тако што су родитељи поучавали децу и унуке. Многи Јапанци се радо присећају детињства када су задивљено гледали како њихове мајке вешто пресавијају папир, правећи од њега прекрасне фигуре.

У зависности од тога шта се прави, оригами се може поделити у две групе. У једну групу спада такозвани традиционални оригами, који обухвата прављење папирних ждралова, жаба, чамаца, балона, инсеката и биљака. У другу групу спада такозвани креативни оригами, који се разликује од традиционалних техника коришћених вековима. Они који се баве овом врстом оригамија праве велике диносауре, сложене инсекте и друге компликоване предмете.

У данашње време, принципи оригамија примењују се и у одређеним стручним областима, као што је архитектура. Резултат је мноштво корисних производа. Медицински стручњаци препоручују оригами као ефикасну вежбу за рехабилитацију старијих и хендикепираних особа.

Техника оригамија

Како можете направити фигуру од папира? Традиционални оригами није компликован. Не захтева ни посебан алат ни вежбање — само пажњу и моћ запажања. Наравно, потребно је да имате одговарајући папир и да знате правила пресавијања. Свако ко стрпљиво и пажљиво пресавија папир може направити неку занимљиву фигуру.

Можете користити било какав папир који имате при руци, као што су новине, рекламни леци или украсни папир за увијање поклона. Величину, квалитет и боју папира можете изабрати у зависности од тога шта желите да направите. Међутим, ако желите да направите нешто посебно, пажљиво одаберите боју папира. Осим од начина на који је папир пресавијен, атрактивност фигуре зависи и од врсте папира. Препоручљиво је да користите специјалан папир за оригами. Можете чак пробати да употребите ваши, јапански ручно прављени папир. a

За већину фигура неопходно је да папир буде у облику квадрата. То можете проверити ако спојите његове супротне углове и пресавијете га тако да се добије троугао. Ако се све ивице потпуно поклапају, папир је добро исечен.

Да бисте направили лепу фигуру, папир морате пресавијати тако да се углови и ивице прецизно поклапају. Такође, папир мора бити добро пресавијен. Када га савијате на пола да бисте направили троугао, палцем и кажипрстом чврсто држите два супротна угла, а затим га другом руком пресавијте по основици. Када савијате папир на пола да бисте направили правоугаоник, пазите на то да се оба горња угла потпуно поклапају, а затим чврсто држите горње ивице док пресавијате папир по основици.

За неке фигуре потребно је да се папир прво пресавије а потом исправи, чиме се прави набор који је неопходан за следећи корак. Да би се направили различити ефекти, папир некад треба увити, наборати, умотати, чврсто ухватити палцем и кажипрстом, притиснути, раширити или окренути.

Оригамијем се можете бавити на било ком месту и у било које време. Када овладате овом уметношћу, практично све што вам треба јесте папир. Користећи само прсте, можете направити различите традиционалне фигуре или чак осмислити нешто сасвим ново. Ако будете покушали да научите ову вештину помоћу неког цртежа, не очекујте брз успех. Међутим, ако сретнете неког ко је вичан томе, искористите прилику да овладате уметношћу пресавијања папира.

[Фуснота]

a Видите чланак „Ваши — древни јапански ручно прављени папир“, објављен у издању Пробудите се! од 8. јануара 1992. (енгл.).