Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Смеће као храна

„Невероватно је колико је смеће постало важан извор хране за бројне врсте птица и сисара“, каже биолог Вилфрид Мејер. „На неким местима има врста које чак преживљавају захваљујући смећу.“ Како извештава часопис Der Spiegel, резултати једног глобалног истраживачког пројекта откривају да се отпацима храни скоро 70 врста птица и 50 врста сисара. На депонијама су формирани комплетни ланци исхране. Инсекти се размножавају на топлоти која настаје труљењем отпадака. Птице и мали сисари хране се инсектима, док њих лове птице грабљивице и други предатори. Занимљиво је да неким птицама које су иначе плашљиве не смета заглушујућа бука машина за прераду смећа и присуство других животиња и људи на депонијама.

Слонови — друмски разбојници

Изгледа да се међу друмским разбојницима не налазе само људи. Према листу Bangkok Post, њима су се придружили и слонови. Гладни слонови из џунгле источно од Бангкока блокирају путеве којима пролазе камиони са шећерном трском и отимају њихов слатки товар. У резервату Анг Луе Нај живи око 130 слонова. Међутим, суша уништава вегетацију којом се хране због чега су слонови принуђени да у потрази за храном лутају ван џунгле. Ју Сенатам, управник резервата, навео је да неки слонови упадају на плантаже, док други једу шећерну трску коју по путу бацају возачи камиона који се сажале на њих.

Антибиотици за животиње

Светска здравствена организација (СЗО) већ дуго упозорава на то да се здравим животињама на фармама претерано и беспотребно дају антибиотици. Према шпанском листу ABC, лекови се редовно стављају у храну „ради бржег това животиња“. Недавно је једно истраживање спроведено у Данској показало да узгој домаћих животиња може донети зараду и без употребе антибиотика. Када су пољопривредници престали да их користе као додатак исхрани животиња, то није утицало на производњу пилића, а трошкови производње свињског меса повећали су се за само један посто. СЗО је поздравила данску иницијативу и сада подстиче друге земље да уведу сличне мере. Ако тако ураде, наводи поменути лист, „то ће бити корисно и за здравље људи“.

Шахисти који варају

„Многи шахисти не поштују увек правила игре“, извештавају новине Frankfurter Allgemeine Zeitung. Пример за то је један играч аматер који је победио велемајстора. Међутим, касније се испоставило да су испод његове дуге косе били скривени микрофон, слушалице и камера, помоћу којих је комуницирао са шахистом који се налазио пред компјутером у другој просторији. Неки оду у тоалет и иза затворених врата помоћу малог компјутера одреде наредне потезе. Варају и они који играју преко Интернета. У току таквих шаховских партија, неки користе компјутерске програме. Било је случајева да су играчи били пријављени под два имена и играли против себе самих. Играч је под једним именом увек губио, тако да се под другим стално померао навише на табели. „Многим играчима новчана награда није најважнија“, наводи се у цитираним новинама. „У већини случајева, главна мотивација није похлепа, већ сујета.“

Престар за учење?

„Међу шестогодишњом децом на часу [у једној основној школи у Кенији], један ученик је за главу и рамена виши од осталих“, извештава лист Daily Nation из Најробија. Он има 84 године и недавно се придружио првацима „да би научио да чита Библију“. Иако има унуке који похађају више разреде, он не одустаје од школе. „Не знам да ли је тачно оно што ми неки људи говоре о Библији. Зато желим да је прочитам и да то проверим“, изјавио је тај човек за цитирани лист. Одевен у школску униформу и опремљен свим што је потребно за учење, он улаже максималан труд како би следио строга школска правила. Ипак, уз дозволу неке ствари може да ради другачије. На пример, када други ученици имају час физичког или се играју, он се „лагано разгибава“.

Трагични земљотреси у 2003.

„Према Геолошком институту Сједињених Држава, када су у питању земљотреси од 1990. до данас, 2003. година је била најтрагичнија, са 25 пута више жртава у односу на 2002. годину“, наводи се у извештају тог института. „Током 2002, у земљотресима широм света страдало је 1 711 људи“, док је тај број прошле године износио 43 819. Од тог броја, око 41 000 смртних случајева забележено је у Ирану где је 26. децембра земљотрес јачине 6,6 степени Рихтерове скале погодио град Бам. Најјачи земљотрес, а уједно и једини који се може означити као „катастрофалан“, погодио је 25. септембра Хокаидо, у Јапану. Његова јачина износила је 8,3 степена. Према цитираном извештају, „Геолошки институт Сједињених Држава сваког дана региструје око 50 земљотреса... У просеку, широм света годишње избије 18 разорних земљотреса (јачине од 7 до 7,9 степени) и један катастрофални земљотрес (јачине 8 или више степени). Иначе, у свету се годишње догоди неколико милиона земљотреса, међутим, многи од њих се не региструју због тога што погоде удаљена подручја или су веома слаби“.

Зашто међу децом има толико криминала?

Стручњаци верују да је криза породичног живота главни узрок наглог пораста броја деце која се баве криминалом. Као што је наведено у једном извештају објављеном у јужноафричким новинама Weekend Witness, већина те деце потиче из разорених породица или из породица у којима оба родитеља раде и „превише су заузети, уморни или у журби“ да би бринули о њима. Према мишљењу криминолога др Ирме Лабускагни, многи тинејџери и не разумеју шта значи појам „породица“ и „жељни су љубави и признања“. Зато то траже изван породице, због чега постају лак плен банди које им нуде осећај припадности. Психолог др Сесилија Џенсен запажа да су родитељи „толико обузети статусом, успехом и материјализмом да не знају шта се дешава у животу чланова њихове породице“. И др Лабускагне и др Џенсен препоручују „повратак некадашњим породичним вредностима“, пише у цитираним новинама. Чланак закључује речима: „Здраву, срећну и нормалну породицу ништа не може заменити.“