Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта има лоше у опијању?

Шта има лоше у опијању?

Млади питају. . .

Шта има лоше у опијању?

„Иако смо већ сатима пили, када смо кренули са журке у један сат после поноћи, мој пријатељ и ја смо понели флашу вискија са собом. Ишли смо кући пешке и успут наставили да пијемо. Следеће чега се сећам био је излазак сунца. Тада сам схватио да идемо у погрешном правцу. У ствари, ишли смо аутопутем. Право је чудо што нас нису ударила кола“ (Марко).

НЕКИ сматрају да се под опијањем једноставно подразумева да неко пије да би се напио. У једном извештају Националног института за борбу против алкохолизма и злоупотребе алкохола у Сједињеним Државама, налази се нешто прецизнија дефиниција. Тамо стоји да се опијање „обично дефинише као конзумирање пет или више алкохолних пића заредом код мушкараца и четири или више пића заредом код жена“.

Медицински радници у Сједињеним Државама опијање називају „великим здравственим проблемом“. Према једном истраживању спроведеном међу средњошколцима у Енглеској, Шкотској и Велсу, „чак сваки четврти 13-годишњак и 14-годишњак тврдио је да је испио најмање пет алкохолних пића заредом“. Исто је рекао скоро сваки други интервјуисани 15-годишњак и 16-годишњак.

Током једног истраживања спроведеног међу студентима у САД, 40 посто њих је рекло да се најмање једном напило у претходне две седмице. Према Америчком министарству здравља, „око 10,4 милиона адолесцената узраста од 12 до 20 година каже да конзумира алкохол. Од тог броја, 5,1 милион се опија, од чега 2,3 милиона узима неумерене количине алкохола и напије се најмање пет пута месечно“. Једно истраживање спроведено у Аустралији открило је да се тамо опија више девојака него младића и да оне попију од 13 до 30 пића заредом!

Велики број оних који се опијају чини то на подстицај других младих. Истраживач Карол Фалковски извештава: „Све су популарније нове игре типа ’хајде ако смеш‘ где се млади окупљају с циљем да се напију. На пример, у неким играма се од свих учесника тражи да попију по једно жестоко пиће у тренутку када се нешто појави на телевизији или кад неко од њих нешто каже.“

Опасности од опијања

Иако неки опијање сматрају само забавом, то је веома опасна забава! Превелике количине алкохола лишавају мозак кисеоника, услед чега постепено слабе виталне телесне функције. Симптоми могу укључивати повраћање, несвестицу и кратко или испрекидано дисање. У неким случајевима може наступити смрт. Око месец дана након матуре, 17-годишња Кристина је отишла на забаву типа „попиј колико год можеш“. Попила је 17 пића, а онда се онесвестила. Тада је дошла њена старија сестра и одвела је кући. Следећег јутра, Кристину је мајка затекла мртву.

Ретко се дешава да опијање проузрокује смрт, али оно свакако представља претњу по здравље. „Алкохол може озбиљно оштетити телесне органе“, каже стручњак за ментално здравље Џером Левин. „На удару алкохола најчешће су нервни систем, јетра и срце.“ У часопису Discover стоји: „Нова истраживања показују да млади који пију доводе себе у опасност. Пошто им се мозак развија и након двадесете године, тинејџери који неумерено пију у знатној мери уништавају своје менталне способности.“ Редовно конзумирање алкохола повезано је и с појавом акни, прераним старењем коже, вишком килограма, оштећењем унутрашњих органа и зависношћу од алкохола и од дроге.

Постоје и друге опасности које су повезане са опијањем. Уколико се напијеш, можеш постати жртва малтретирања, физичког напада, па чак и силовања. У исто време, могао би представљати опасност по друге, упуштајући се у разуздано понашање и чинећи ствари које ти иначе не би ни пале на памет. Зато Библија упозорава да ће, уколико се опијаш, ’очи твоје видети чудне ствари, и срце твоје говорити изопачене ствари‘ (Пословице 23:33NW). Болне последице могу укључивати и губитак пријатеља, лош успех у школи, слаб учинак на послу, полицијски досије и сиромаштво a (Пословице 23:21).

Притисак вршњака

Упркос свим опасностима, алкохол се навелико рекламира и лако је доступан у многим земљама. Конзумирање алкохола се промовише у рекламама на телевизији и у часописима. Ипак, млади много чешће почну да се опијају под утицајем вршњака.

Током једне анкете која је спроведена у Аустралији да би се установило колико људи знају о утицају алкохола, 36 посто младих рекло је да је пило првенствено да би се „уклопило у друштво“. У хаотичној атмосфери пијанке, иначе повучена особа може постати главна звезда док је вршњаци подстичу да испија једно пиће за другим. Катарина је тако пала у кому и морали су да је однесу кући. Њен „пријатељ“ јој је давао пиће, говорећи: „Хајде, Каћа, ниси ти више мала. Треба да научиш да пијеш ’на екс‘.“

Жеља за добрим проводом и уклапањем у друштво толико је јака да је опијање и даље популарно, упркос јасним доказима да је опасно.

Какав ће бити твој избор?

Јављају се питања: Какав ће бити твој избор у погледу конзумирања алкохола? Да ли ћеш се једноставно повести за вршњацима? Упамти шта Библија каже у Римљанима 6:16: „Зар не знате да ако се коме дајете као робови да га слушате, његови сте робови јер га слушате?“ Уколико дозволиш да вршњаци контролишу све што радиш, ти постајеш обичан роб који им служи. Библија те подстиче да сам доносиш одлуке (Пословице 1:4). Она садржи савете који ти могу помоћи да не начиниш озбиљне грешке. Размотри шта она каже о алкохолу.

Библија заправо не осуђује конзумирање алкохола, нити је против тога да се млади добро забаве. Међутим, она упозорава на опијање. „Вино је подругљиво, махнито је пиће силовито, и ко њих заволи, тај памети нема“, кажу Пословице 20:1. Да, алкохол може учинити да особа постане подругљива и бучна! Тачно је да ти алкохол може причинити тренутно задовољство, али ако претераш у томе, он ће те „као змија ујести“ и нанети велику штету у физичком и емоционалном погледу (Пословице 23:32).

Још нешто што треба да узмеш у обзир јесте чињеница да у многим земљама постоји старосна граница испод које особама није дозвољено да конзумирају алкохол. Хришћани се повинују таквим законима (Титу 3:1). Они постоје ради твоје заштите.

Као последње и најважније, размотри колику штету опијање може проузроковати у духовном погледу. Јехова Бог жели да му служиш „свим својим умом“, а не умом који је беспотребно оштећен због претераног узимања алкохола (Матеј 22:37). Божја Реч не осуђује само ’претеривања у вину‘, већ и ’надметања у пијењу‘ (1. Петрова 4:3). Према томе, опијање није по вољи нашег Створитеља. Оно може бити препрека развијању присног односа с Богом.

Шта ако си пао у замку опијања? Одмах затражи помоћ тако што ћеш разговарати с родитељима или с неким зрелим хришћанином. b Приближи се Јехови у молитви и преклињи га за помоћ. Напокон, он је „помоћ што се увек у невољи нађе“ (Псалам 46:2). Пошто до опијања и конзумирања алкохола међу малолетницима често долази услед притиска вршњака, можда ћеш морати да направиш знатне промене у избору друштва и забаве. То неће бити лако, али уз Јеховину помоћ можеш успети.

[Фусноте]

a Према једном истраживању спроведеном у САД, „у поређењу са онима који се не опијају, постоји осам пута већа вероватноћа да ће они који то често раде изостајати из школе, заостати с градивом, повредити се или направити неку штету“.

b У неким случајевима потребна је помоћ стручног медицинског особља.

[Оквир⁄Слика на 15. страни]

Трагична статистика о опијању

Следећи подаци откривају жалосне последице опијања међу студентима у Сједињеним Државама, узраста од 18 до 24 године.

Смрт: Сваке године 1 400 студената изгуби живот услед нехотичних повреда повезаних с конзумирањем алкохола, у шта спадају и саобраћајни удеси

Повреде: 500 000 студената бива нехотично повређено под утицајем алкохола

Напади: Више од 600 000 студената нападне други студент који је пио

Сексуално злостављање: Више од 70 000 студенткиња постану жртве сексуалног злостављања или их силује особа коју познају, било да су саме под утицајем алкохола или да су то њихови нападачи

[Извор]

Извор: The U.S. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism

[Слика на 13. страни]

Вршњаци те могу наговарати да се напијеш