Пређи на садржај

Пређи на садржај

Затворени, а ипак слободни!

Затворени, а ипак слободни!

Затворени, а ипак слободни!

Од дописника Пробудите се! из Мексика

ДЕВЕДЕСЕТ километара од централног дела западне мексичке обале налазе се Маријас острва. a Једно од тих пацифичких острва, Марија Мадре, још од 1905. године служи као државна казнено-поправна установа. Једно време се изгнанство на то острво сматрало страшном казном, али сада затвореници који се добро владају могу затражити да буду пребачени тамо!

Један разлог за то је што се неким од тамошњих затвореника дозвољава да живе са својом породицом. Уместо у ћелијама с решеткама, осуђеници живе у малим кућама. У тим насељима се налазе многе службе које иначе постоје у сваком мањем месту. Затвореници су са спољашњим светом повезани путем телефона, телеграфа, телевизије и поште. Деци је омогућено да похађају основну школу, премда морају да се врате на копно да би ишла у средњу школу. Приступ острвима строго се контролише, а једном недељно долази брод ратне морнарице с посетиоцима и намирницама.

Како је у погледу рехабилитације? Затвореници, који себе називају колоносима, то јест насељеницима, морају да раде неколико сати дневно. Захваљујући томе, они могу да плате разне услуге, храну и смештај, као и да се лакше прилагоде када буду пуштени. Колоноси могу слободно да се баве и другим пословима, на пример да узгајају башту или да се баве неким занатом, што им може донети додатну зараду. То не значи да овде не постоји затворска дисциплина. Затвореници морају да буду на јутарњој прозивци и да поштују повечерје које почиње у 21.00.

Духовна слобода на Маријас острвима

Око 1985, један колоно, чији су чланови породице били Јеховини сведоци, затражио је духовну помоћ. Успостављен је библијски студиј путем поште. С временом је оформљена група студената Библије и почели су да се одржавају хришћански састанци. Када су добили дозволу од владе, Јеховини сведоци су почели редовно да долазе на острво, за шта од Мазатлана, града који се налази на копну, треба путовати целу ноћ — 13 сати. Од тада је око 40 затвореника прихватило истину из Божје Речи, крстило се и након одслужења казне напустило острво. У време када је овај чланак био у припреми, тамо је било шест крштених Сведока, а хришћанским састанцима је у просеку присуствовало 25 особа.

Власти веома цене труд Јеховиних сведока, а затворенике који постану Сведоци сви поштују. Недавно је помоћник управника затвора рекао једном Сведоку који је дошао у посету: „Изузетно ценимо што попут нас желите да помогнете затвореницима у физичком и моралном погледу, и што вам је стало до њих! Имате нашу пуну подршку.“ Понудио је да организује поправку куће у којој је браћи дозвољено да одржавају састанке.

Један Сведок који се овде крстио и који је на острву већ десет година, каже: „Када ме браћа која дођу у посету питају да ли бих желео да одем, ја им кажем да желим и даље да служим овде. Сматрам да је ово подручје које ми је додељено, пошто овде постоји велика потреба. Наравно, волео бих да могу да идем на веће скупове и да уживам у хришћанском дружењу.“ Овај брат ће следеће године бити пуштен због доброг владања.

Казнене мере на Маријас острвима имају известан успех у рехабилитацији затвореника. Ипак, порука о Краљевству доноси праву духовну слободу и рехабилитацију — ’ослобађа заробљене‘ и ’отвара очи затвореницима‘ (Лука 4:18; Исаија 61:1NW).

[Фуснота]

a Иако се назива и Трес Маријас, то јест „Три Марије“, овај архипелаг се заправо састоји од четири острва, од којих су три ненасељена.

[Оквир⁄Слике на 21. страни]

Од наркомана до хришћанског старешине

Гиљермо је био осуђен због продаје и злоупотребе дроге. Остао је зависник и након што је послат на Маријас острва. Међутим, приметио је да су неки затвореници који су издржавали дуге казне због шверца дроге и слично, лепо одевени, ведри и да се примерно владају. Сазнао је да они проучавају Библију с Јеховиним сведоцима и прихватио је њихов позив на састанак. Касније је с њим успостављен библијски студиј.

Гиљермо је начинио велике промене у животу и убрзо након тога био је пуштен. Одмах је потражио Јеховине сведоке и наставио да проучава. Данас он служи као старешина у једној хришћанској скупштини и 17 чланова његове породице сада су Јеховини сведоци. Он каже: „Веома сам срећан што сам упознао Јехову и што сам оставио некадашње пороке. Многи моји бивши пријатељи умрли су јер су се дрогирали. Дрога ми је оштетила мозак, због чега имам тешкоће с памћењем. Али метод проучавања који користе Сведоци много ми је помогао. Доктори су били задивљени јер су мислили да се никада нећу опоравити. Просто је невероватно шта је библијска истина учинила за мене и моју породицу. Никада нисмо показивали љубав једни према другима, а сада смо уједињени.“

[Мапе на 20. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Мазатлан

Маријас острва

Марија Мадре

[Слика на 20. страни]

„Колоноси“ и њихове породице одржавају састанке у Дворани Краљевства на острву Марија Мадре