Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како треба да се опходимо према старијима?

Како треба да се опходимо према старијима?

Гледиште Библије

Како треба да се опходимо према старијима?

У ЛЕТО 2003, Европу је захватио један од најжешћих топлотних таласа забележених на овом континенту у последњих 60 година, који је однео око десет хиљада живота. Најтеже су биле погођене старије особе. Неке су биле саме јер су чланови њихових породица отишли на одмор. Друге су, према неким тврдњама, биле запостављене или превиђене због тога што је особље болница и старачких домова имало препуне руке посла. Новине Le Parisien известиле су да се само у париским мртвачницама, за 450 преминулих није интересовао нико од њихових рођака. „У каквом то свету живимо када заборављамо на наше мајке, очеве, баке и дедове?“, писало је у цитираним новинама поводом случаја анонимних покојника који су умрли у самоћи.

У свету у ком се број људи старијих од 65 година сваког месеца повећа за незапамћених 795 000, брига за њихове потребе спада у ствари од примарног интереса. „Број старијих људи у свету повећава се брже него икад и неопходно је да помну пажњу посветимо томе како ће државе реаговати на позитивне и негативне стране старења“, каже Ненси Гордон, функционер Америчког завода за попис становништва.

Наш Створитељ је заинтересован за старије. Заправо, у својој Речи, Библији, он нам пружа смернице како треба да се опходимо према њима.

Поштовање према старијима

Божји закон дат Мојсију подстицао је на показивање поштовања према старијима. У њему стоји: „Пред седом главом устани и поштуј лице стараца, и бој се Бога свога“ (Левитска 19:32). Требало је да прави обожаваоци Бога ’устану‘ пред старијима (1) у знак поштовања према њима и (2) због страхопоштовања према Богу. Из тих разлога, старијим особама је требало исказивати част и сматрати их корисним члановима друштва (Пословице 16:31; 23:22).

Иако Мојсијев закон не важи за хришћане, његова начела откривају Јеховино гледиште и оно што је њему важно. Зато нема никакве сумње у то да он високо цени и поштује старије особе. Чланови хришћанске скупштине из првог века разумели су та начела. О томе се извештава у библијској књизи Дела апостолска. У то време, међу хришћанима у Јерусалиму било је сиромашних удовица. Нема сумње да су неке од њих биле у позним годинама. Пошто су апостоли сматрали да је пружање помоћи у тој ситуацији ’потребан посао‘, изабрали су ’седам људи који су имали добро сведочанство‘ како би се побринули да те жене редовно примају храну (Дела апостолска 6:1-7).

Начело да треба ’устати пред седом главом‘, апостол Павле је применио на хришћанску скупштину. Он је писао младом хришћанском надгледнику Тимотеју: „Старијег човека немој оштро критиковати. Напротив, усрдно га моли као оца... старије жене као мајке“ (1. Тимотеју 5:1, 2). Иако је Тимотеј имао одређени ауторитет над хришћанима у позним годинама, Павле га је саветовао да не куди старијег човека. Уместо тога, требало је да се према њему опходи с поштовањем, као према оцу. Такође, требало је да исказује част и старијим женама у скупштини. Заправо, апостол Павле је подстицао Тимотеја, а самим тим и све чланове хришћанске скупштине, да ’устану пред седом главом‘.

Наравно, побожним људима нису потребни закони да би се према старијима опходили с поштовањем и достојанством. Осмотримо пример Јосифа, који није жалио средстава да би свог остарелог оца довео у Египат. Тако је спасао 130-годишњег Јакова од велике глади. Када је након више од две деценије видео оца, Јосиф му је ’пао око врата и плакао дуго о врату његову‘ (Постање 46:29). Јосиф се према свом оцу опходио са саосећањем и дубоким поштовањем. То је било у складу с Божјим гледиштем, иако је одговарајући закон био уведен тек много касније.

И Исус је током своје службе показао занимање за старије. Он је оштро осудио религиозне вође које су мислиле да је било оправдано то што су због религиозних традиција занемаривали своје остареле родитеље (Матеј 15:3-9). Исус се такође с пуно љубави постарао за своју мајку. Када је трпео јаке болове на мученичком стубу, он је поверио свом вољеном апостолу Јовану да преузме бригу о његовој остарелој мајци (Јован 19:26, 27).

Бог не напушта оне који су му лојални

Псалмиста се молио: „Не одбаци ме под старост, не напуштај ме кад ме снага моја издаје!“ (Псалам 71:9). Бог не ’одбацује‘ своје верне слуге чак и ако они можда мисле да су бескорисни. Псалмиста није сматрао да га је Јехова напустио. Управо супротно, када је остарио увидео је потребу да се још више ослања на свог Створитеља. Јехова награђује такву лојалност тиме што својим слугама пружа подршку целог њиховог живота (Псалам 18:26NW). Таква подршка често долази преко сухришћана.

Дакле, јасно је да сви који желе да искажу част Богу морају такође исказивати част старијима. Они су заиста драгоцени у очима нашег Створитеља. Будући да смо створени по његовом обличју, увек одражавајмо Божје гледиште о старијима (Псалам 71:18).

[Слика на 23. страни]

Хришћани се према старијима опходе с поштовањем и достојанством