Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Не желимо да славимо вече уочи Свих светих!“

„Не желимо да славимо вече уочи Свих светих!“

„Не желимо да славимо вече уочи Свих светих!“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БЕЛГИЈЕ

Тако је одлучило једно одељење основаца из Тинена, у Белгији. Откуд таква одлука? Слављење Вечери уочи Свих светих, која је у неким земљама позната као Ноћ вештица, у Белгији је новијег датума — у овој школи је први пут требало да се одржи 31. октобра 2002. Тако је уочи тог дана, учитељица задала свој деци за домаћи задатак да припреме нешто за Ноћ вештица. „Што ружније и чудније, то боље!“, рекла је.

Један од ученика у том одељењу био је 10-годишњи Матијас. Он се сетио да је у издању Пробудите се! од 8. октобра 2001. читао о опасностима које се крију иза популарних празника као што је Ноћ вештица. Тада је сазнао да слављење тог празника укључује обичаје који нису угодни Богу. Зато је изабрао да за домаћи напише састав на темељу тих чланака. Након што је пажљиво прочитала састав, Матијасова учитељица је закључила да Ноћ вештица није безазлен празник као што се иначе мисли. Затим је замолила Матијаса да пред одељењем одржи говор на ту тему.

Када је почео да говори, изгледало је да га неки ученици не прате. Али, како је говор одмицао, сви су почели пажљиво да слушају његово излагање. Када је завршио, учитељица је питала ученике да ли још увек желе да славе Ноћ вештица. Сви су у један глас одговорили: „Не!“ Један ученик је узвикнуо: „То је грозно!“ Други је рекао: „Нисам знао да се том прославом нимало не поштују умрли.“

За Матијаса, који је раније био стидљив, ово искуство је било снажан подстицај да се упркос притиску и даље чврсто држи својих уверења темељених на Библији. Такође, сада га као Јеховиног сведока и учитељица и школски другови више поштују.